Scandal uriaş la Agenţia Naţională Antidoping. Preşedinta organizaţiei ar fi cerut muşamalizarea a 3 teste pozitive şi a probelor în cazul morţii lui Ekeng

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vajaiala

Agenţia Naţională Antidoping a instruit laboratorul din Bucureşti să muşamalizeze rezultatele pozitive ale unor teste antidoping în cazul acel puţin trei sportivi, scrie news.ro

Dezvăluirile făcute de Sports Integrity Initiative, care citează un raport al WADA, menţionează că cea care i-a cerut laboratorului să acopere rezultatele este Graziela Vâjială, preşedinta ANAD în perioada 2005 – ianuarie 2019.

În raport s-ar mai menţiona că Valentina Alexandrescu, director general al ANAD, “în cel mai bun caz a ignorat comportamentul necorespunzător al lui Vâjială sau, în cel mai rău caz, a fost complice”.

În raportul WADA prezentat la o şedinţă din 16 mai, s-ar recomanda concedierea ambelor. Raportul a fost declarat confidential, astfel că nu a fost menţionat în comunicatul WADA de după şedinţă.

Raportul se bazează pe un alt raport, din noiembrie 2017, în care s-a precizat că lui Valentin Pop şi Mirela Zorio, foşti conducători ai laboratorului, li s-a cerut să muşamalizeze teste de către ANAD, sub conducerea lui Vâjială.

Sportivii menţionaţi în rapoartele WADA sunt Gabriel Sîncrăian, Elena Scărlătescu şi Suzana Şeicariu

Procedură necomformă în cazul lui Ekeng

Pe de altă parte, Gsp.ro scrie că raportul intrat în posesia Sports Integrity vorbeşte şi despre o neconformitate apărută în cazul morţii fotbalistului camerunez Patrick Ekeng, decedat pe stadionul Dinamo, in timpul unui meci din Liga I. Vâjială i-a instruit pe membrii laboratorului să facă o analiză nevalidată ştiinţific.

Doctoriţa Cristina Stan a fost obligată să folosească metoda SAR-PAGE, una nevalidată de laborator până la data de 27 septembrie 2017. Analizele de sânge în cazul lui Ekeng au fost efectuate în mai 2016. Stan s-ar fi opus iniţial, dar a cedat la presiunile lui Vâjială. 

La baza morţii multor fotbalişti în regim de maxim efort pe teren stă dopingul. În cazul Ekeng nu s-a rostit această variantă până în acest moment, dar informaţiile scoase vineri la iveală duc către o astfel de pistă.

Din raportul WADA, reiese şi faptul că laboratorul de la Bucureşti nu a comunicat forului mondial că nu dispune de nicio metodă de detectare a meldoniumului, substanţa interzisă la începutul anului 2016, în ciuda faptului că fostul director al laboratorului, Valentin Pop, declarase presei că a identificat mai multe eşantioane conţinând această substanţă.

Graziela Vâjială a fost eliberată, la 17 ianuarie, la cerere, din funcţia de preşedinte ANAD. Ea a fost numită vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România. În 18 ianuarie, la conducerea ANAD a fost numit Cristian Balaj.

UPDATE

Graziela Vâjială a calificat raportul WADA drept “o colecţie de minciuni” spuse despre ea de către două persoane din laboratorul Bucureşti. Vâjială a precizat, pentru tolo.ro, că nu are nicio legătură cu cazul Ekeng. “Sunt indignată de raportul WADA, e o colecţie de minciuni spuse despre mine de către doi oameni din laborator, în principal de doamna Stan, care a vrut astfel să devină ceea ce este acum - directorul laboratorului. Nu am nici o legătură cu cazul Ekeng, n-am vorbit cu nimeni de la laborator. Mi-aş fi dorit să se clarifice odată morţile subite din fotbal!”, a spus Vâjială.

Potrivit gsp.ro, ea a explicat că proba la care se face referire în raport a fost luată pe când Ekeng încă juca, şi că, din câte ştie, toate testele fotbalistului au ieşit negative: “Raportul INML arată o moarte din cauza unei malformaţii cardiace şi întrebarea corectă este: cine l-a lăsat să joace cu o asemenea malformaţie? Eu nu am discutat niciodată cu doamna Stan în laborator şi nicăieri despre cazul Ekeng, există camere de luat vederi acolo şi totul poate fi verificat”.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite