Sărbători nefericite şi perspective sumbre: cum arată cele 18 echipe din Liga I la ieşirea din vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vacanţe petrecute după gratii sau cu buzunarele goale. Cam aşa au arătat Sărbătorile de iarnă pentru mulţi conducători şi jucători din Liga I. „Adevărul“ prezintă cele mai importante mutări din Liga I în ultimele săptămâni.

Pe lângă problemele cu legea pe care le au foarte mulţi oficiali ai unor cluburi din primul eşalon, un coşmar nu le dă pace celor 18 prim-divizionare. 

Potrivit contractului încheiat între Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) şi Intel Sky Broadcast (ISB), acest off-shore din Malta ar trebui să plătească, între 15 ianuarie şi 1 februarie, a doua tranşă din suma cu care a achiziţionat drepturile TV. 

Vorbim de aproximativ 15 milioane de euro şi, potrivit mai multor surse din piaţa media, plata sumei e în aer în acest moment! Asta deoarece ISB are pierderi de zece milioane de euro din cauza faptului că afacerea cu Liga I s-a dovedit a fi una extrem de proastă.

Până vom afla dacă ISB are banii necesari pentru a achita a doua tranşă din drepturile TV, „Adevărul“ 

prezintă situaţia la zi a cluburilor din Liga I.

Steaua

*Oficialii echipei încearcă aducerea atacantului Mihai Roman (Pandurii), însă, deocamdată, campioana României a rămas fără Lucian Sânmărtean şi Łukasz Szukala, ambii transferaţi de Victor Piţurcă la Al-Ittihad (Arabia Saudită).

CFR Cluj

*Interimatul lui Francisc Dican s-a încheiat şi în locul său a fost instalat Eugen Trică, adus din liga a treia, de la UTA.

*Problemele financiare nu s-au rezolvat şi, în următoarea perioadă, se anunţă plecări masive, în frunte cu vedetele Mario Felgueiras, Ciprian Deac şi Gregory Tade. Directorul sportiv al clubului, Răzvan Zamfir, e aproape de a fi cooptat în stafful administrativ al celor de la Bari (locul 15 în Serie B).

Petrolul Ploieşti

*Acţionarii clubului, fraţii Dan şi Nicolae Capră,  dar şi directorul general, Marius Bucuroiu, se află în continuare în arest. Cei trei, dar şi soţiile lor au fost trimişi în judecată în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Prahova. Cazul implică, per total, 16 persoane, plus 14 firme, între care şi SC FC Petrolul SA, sub acuzaţia de evaziune fiscală şi spălare de bani.

*Antrenorul Gigi Mulţescu e ca şi plecat, însă cum şefii clubului sunt în arest, nu s-a semnat, deocamdată, rezilierea contractului. Când acest lucru se va întâmpla, foarte probabil, Claudiu Niculescu va ajunge pe banca „lupilor“. 

Astra Giurgiu

*Fundaşul Alex Măţel a semnat cu Dinamo Zagreb. Croaţii încearcă să-l ia de acum, însă patronul Ioan Niculae cere 250.000 de euro, în timp ce Dinamo nu oferă decât 100.000. Dacă negocierile vor eşua, Măţel va ajunge la Zagreb din vară. 

*Prima achiziţie a iernii: fundaşul Filip Mrzljak (21 de ani). A venit de la Lokomotiva Zagreb (locul 4 în prima ligă din Croaţia) şi se va prezenta la reunirea lotului, la 9 ianuarie.

ASA Tg. Mureş

*Contractul antrenorului Cristi Pustai a fost reziliat, pe motiv că echipa a ratat accederea în semifinalele Cupei României. În locul său a venit Liviu Ciobotariu. De asemenea, preşedintele Daniel Stanciu a părăsit clubul, mergând la Dinamo.

CS U Craiova

*Oltenii au făcut deja două achiziţii: fundaşii Andrei Dumitraş (26 de ani) şi Marius Briceag (22 de ani). Primul a venit de la Ceahlăul, în timp ce Briceag, fundaş stânga, a bifat 14 meciuri în turul eşalonului secund, la CSM Râmnicu Vâlcea.

FC Botoşani

*Clubul a renunţat la trei jucători, Marian Anghelina, Răzvan Atudorei şi Tudorel Tudurache. Potrivit preşedintelui Vasile Iftime, FC Botoşani testează piaţa africană pentru aducerea unui fundaş central şi a unui atacant.

Dinamo

*Lotul e remanierat după sosirea antrenorului Mihai Teja. A plecat fundaşul stânga, Constantin Grecu, iar în locul său se doreşte aducerea lui Nicolae Muşat, tocmai pus pe liber de „U“ Cluj. Marius Niculae s-a întors şi el în „Ştefan cel Mare“ după trei ani. În fine, fundaşul Ionuţ Nedelcearu (18 ani) a fost dat ca şi transferat la tineretul celor de la Sampdoria, însă jucătorul a spus că vrea să stea la Dinamo, cel puţin până la finalul campionatului.

Viitorul

*Deşi îşi propusese să meargă exclusiv pe mâna tinerilor, Hagi l-a transferat pe Cătălin Munteanu (36 de ani). Acesta a venit liber de contract, după ce şi-a reziliat contractul cu FC Braşov.

FC Braşov

*Restanţele financiare către jucători au ajuns la şapte luni, motiv pentru care mai mulţi fotbalişti şi-au depus memorii pentru a deveni liberi de contract.

*Antrenorul Adrian Szabo a fost schimbat din funcţie cu croatul Vjekoslav Lokica, care a semnat pe doi ani şi jumătate. În vârstă de 49 de ani, Lokica a plecat în luna mai de la NK Zagreb, iar în trecut a pregătit NK Solin, Sibenik, Primorje Ajdovscina şi Hrvatski Dragovoljac, toate din Croaţia.

Universitatea Cluj

*Dan Bucşă s-a dus la Gyor, unde antrenor e Vasile Miriuţă, iar Karim Boutadjine a semnat cu JS Kabylie (Algeria). Pe lângă cei doi, portarul Vladimir Niculescu şi fundaşul Nicolae Muşat şi-au reziliat contractele, ultimul urmând să semneze cu Dinamo.

Pandurii Târgu Jiu

*Antrenorul Edi Iordănescu l-a înlocuit pe Petre Grigoraş, iar oficialii clubului au anunţat că, în ciuda insistenţelor Stelei, care îl vrea de acum pe Mihai Roman, atacantul va fi transferat numai din vară.

Gaz Metan Mediaş

*Clubul are grave probleme financiare, motiv pentru care în funcţia de antrenor principal a fost promovat Dan Matei, fost secund al lui Cristi Dulca. 

*A fost adus un atacant ghanez, Godfred Beko (22 de ani), care ultima dată a evoluat în Bulgaria, la Cernomoreţ Burgas. Beko a susţinut probe de joc, la Mediaş, în vara anului trecut, însă atunci a fost refuzat.

Concordia Chiajna

*Chiar dacă n-a existat o numire oficială, se vehiculează că lângă echipă a sosit fostul conducător al clubului Dinamo, Nicolae Badea. Acesta ar fi avut un cuvânt greu de spus în învestirea lui Dumitru Mihalache, zis şi Meche, în postura de consilier tehnic. 

Ceahlăul P. Neamţ

*Cu preşedintele de onoare, Gheorghe Ştefan, aflat în închisoare, 55% din acţiunile clubului au fost preluate de italianul Angelo Massone. Acesta l-a îndepărtat deja pe antrenorul Florin Marin şi vrea să-l instaleze fie pe brazilianul Ze Maria, fie pe italianul Birindelli. 

*Pe filiera italiană, la Ceahlăul au sosit deja Renzo Rossi (director tehnic) şi Mirko Velardi (26 de ani), un mijlocaş care a evoluat la Parma, Monza, Como şi Foggia. 

CSMS Iaşi

*Moldovenii au început remanierea lotului prin a renunţa la atacantul Wesley. Pe lângă brazilian, alţi cinci jucători au părăsit şi ei echipa: fundaşii Cristian Munteanu, Bogdan Vişa, mijlocaşii Alex Dedu, şi Daniel Novac, precum şi atacantul Leonard Dobre. 

*Mădălin Ciucă (32 de ani) e prima achiziţie a iernii. Stoperul a jucat la CS Metalul Reşiţa, în liga secundă, în prima parte a sezonului. La Iaşi mai sunt doriţi Cristi Bud (Milsami Orhei) şi Sorin Strătilă (UTA).

Oţelul Galaţi

*Oficialii clubului încearcă să-i readucă la echipă, sub formă de împrumut, pe Cornel Râpă şi pe Ionuţ Neagu, ambii de la Steaua. În plus, s-a discutat cu Bănel Nicoliţă, liber de contract.

Rapid

*Cristi Pustai va antrena echipa în partea a doua a campionatului. Au fost daţi afară 20 de jucători şi au rămas nouă. Preşedintele Dinu Gheorghe speră ca lotul să aibă măcar 14 fotbalişti până la reunirea lotului, la 12 ianuarie. Pe lista lui „Vamă“ se află Dan Nistor, Marian Cristescu, Nicolae Grigore, Daniel Niculae, Tiago Lopes şi Constantin Grecu. Fiind în insolvenţă, Rapid poate aduce doar fotbalişti liberi de contract.

21 februarie e data la care se va relua Liga I, în partea a doua a campionatului urmând să se joace 17 etape.     Lucrurile vor mearge tot mai rău anul ăsta pentru că multe echipe au probleme. Dintre ele, CFR Cluj se desfiinţează. Dumitru Dragomir fost preşedinte LPF   
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite