Sărăcia aruncă Liga I în aer: nouă din 14 echipe au datorii şi urmează să fie depunctate. Ce cluburi sunt „curate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şumudică (stânga) a spus că va demisiona, dacă Astra va fi depunctată din cauza datoriilor. FOTO: Sportpictures.eu
Şumudică (stânga) a spus că va demisiona, dacă Astra va fi depunctată din cauza datoriilor. FOTO: Sportpictures.eu

În campionatul românesc, punctele câştigate de fotbalişti pe teren sunt pierdute la comisii din cauza incompetenţei managementului.

La data de 15 noiembrie, Comisia de Disciplină şi Etică din cadrul Federaţiei Române de Fotbal (FRF) va primi propunerile de sancţionare pentru nouă din cele 14 formaţii din primul eşalon. 

Motivul iminentelor sancţionări: neplata datoriilor! Directorul Departamentului de Licenţiere FRF, Viorel Duru, a lăsat de înţeles, într-o declaraţie pentru prosport.ro, că e aproape inevitabil ca grupările rău platnice să mai „dribleze“ depunctarea.

„E clar că până acum echipele acumulau datorii pe tot parcursul anului şi încercau să le plătească până la 31 martie anul următor. Acum mai există încă o poză făcută la 30 iunie, deci la jumătatea anului, şi trebuie să plăteşti datoriile până la 30 septembrie. Dar, într-adevăr, cluburile nefiind obişnuite cu acest tip de management responsabil, au călcat strâmb“, a afirmat Duru.

El a şi dezvăluit situaţia la zi a datoriilor în Liga I: „E mai uşor să numim echipele care nu sunt monitorizate. Sunt mult mai puţine. Fără probleme sunt Steaua, FC Voluntari, Concordia Chiajna, CSU Craiova şi ACS Poli Timişoara“.

Astra n-are scăpare

După spusele lui Viorel Duru e clar că, spre exemplu, un club precum Astra Giurgiu n-are cum să nu fie depunctat la 15 noiembrie. Săptămâna trecută, trupa finanţată de Ioan Niculae a primit un ultimatum clar: dacă nu-şi va achita până astăzi restanţele către o firmă de management sportiv, atunci va fi depunctată. Acest caz dovedeşte că Astra a avut datorii şi la 30 septembrie şi va suferi pierderi în clasamentul Ligii I. 

Cum se procedează?

Datoriile sunt împărţite în două categorii:

*Cele către alte grupări şi firme.

*Cele către angajaţii / jucătorii / stafful clubului

Dacă până la 30 septembrie nu sunt achitate toate datoriile, cluburile vor fi sancţionate cu deducerea a câte un punct pentru fiecare categorie de datorii.

Dacă nici până la 31 octombrie nu sunt achitate toate datoriile, cluburile vor fi sancţionate cu deducerea a încă două puncte pentru fiecare categorie de datorii.

Per total, o echipă rău platnică poate pierde maximum şase puncte în clasamentul Ligii I. 

Petrolul şi CFR, deja depunctate

Ceea ce urmează în Liga I nu va fi o noutate pentru două dintre formaţiile cu datorii: Petrolul Ploieşti şi CFR Cluj. Ambele au pornit în noua ediţie a Ligii I cu -6 puncte. Asta deoarece, fiind în insolvenţă, cele două societăţi n-au avut planul de reorganizare aprobat de un judecător sindic până la data indicată de FRF.

Chiar şi aşa, ambele cluburi au atacat decizia depunctării la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) şi aşteaptă hotărârea elveţienilor.

Aştept ca prin acest nou program de verificare, să ajutăm la disciplinarea financiară a cluburilor. Viorel Duru director Departament Licenţiere FRF   Dacă suntem depunctaţi, suntem cretini. Dacă noi suntem tâmpiţi şi nu putem să dăm nişte bani, păi să-şi dea demisia toţi, să ne lase, să se apuce de altceva. Marius Şumudică antrenor Astra  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite