Sabău, necruţător cu fotbalul românesc: „Nouă ne lipsesc jucătorii! Şi avem mulţi antrenori slabi!“ EXCLUSIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sabau

Unul dintre cei mai eleganţi şi tehnici componenţi ai Generaţiei de Aur a făcut o radiografie dură a fotbalului românesc, enumerând motivele pentru care naţionala a ajuns să ia bătaie de la Armenia.

Aşa cum se întâmplă, inevitabil, după fiecare mare eşec al echipei naţionale, şi acum, după înfrângerea de la Erevan, au apărut vocile care au cerut, vehement, schimbarea selecţionerului.

Vorbim despre, probabil, cea mai comodă mutare, care însă, după cum s-a tot văzut, în ultimii ani, n-a produs vreo schimbare notabilă în planul rezultatelor. De altfel, deşi am tot schimbat selecţionerii, am continuat să ratăm calificările. În dialog cu „Adevărul“, Ioan Ovidiu Sabău a explicat că problema fotbalului românesc pleacă de la baza piramidei.

„Adevărul“: Cum a fost posibil să pierdem meciul cu Armenia?

Ioan Ovidiu Sabău: Echipa naţională, în momentul de faţă, nu e într-o o situaţie foarte uşoară. E greu de gestionat un astfel de eşec şi nu neapărat antrenorul e cel care a fost de vină. Sunt lucruri elementare, care ţin de personalitatea jucătorilor. Liderii din teren au greşit. Nu ştiu exact ce s-a întâmplat acolo, dar Chiricheş ar fi trebuit să fie ascultat sau ar fi trebuit să ştie cum să se facă ascultat. Ai un jucător eliminat (n.r. - George Puşcaş), dai mingea afară, nu e nicio ruşine. Sunt mici detalii ce pot părea nesemnificative, dar ele fac diferenţa. Jucătorii trebuie să-şi asume partea lor de responsabilitate. Nu se pot supăra, chiar dacă sunt certaţi. 

Radoi

Mirel Rădoi, selecţioner România

Rădoi a tot schimbat primul „11“, de la un meci la altul. Au fost patru modificări după partida cu Macedonia de Nord şi şase după cea cu Germania. N-a fost cam mult?

Cred că e o eroare să schimbi foarte mulţi jucători de la un meci la altul. Mă pun în situaţia unor jucători care azi sunt titulari, mâine sunt rezerve şi nici nu joacă. N-ai timp să-ţi creezi relaţii de joc cu cel de lângă tine, n-ajungi să comunici foarte bine, n-ajungi să ai curajul să-i spui anumite lucruri coechipierului, în timpul meciului. Modificările multe şi dese nu duc la un grup puternic, unit. 

Reacţia jucătorilor, după marcarea golului victoriei cu Macedonia de Nord, îmi spune că, la echipa naţională, nu s-a format un grup unit.

A fost prea bruscă promovarea lui Rădoi de la U21 la prima reprezentativă? Pentru că unii asta susţin acum...

Pe mine m-a bucurat numirea lui Rădoi, ca selecţioner, la echipa naţională. Pentru că venea după o performanţă spectaculoasă la EURO U21, dar, probabil, lipsa de experienţă a generat unele decizii mai puţin inspirate ale selecţionerului. Mă uit la reacţiile avute de unii oameni din fotbal şi am impresia că unii au un interes să lovească în selecţioner, alţii atacă inclusiv la persoană şi e greu de rezişti unei astfel de presiuni.

Bucuria de la golul lui Ianis Hagi (2021, România - Macedonia de Nord 3-2)
 

Victoria dramatică din meciul cu Macedonia de Nord nu credeţi că a fost benefică, din acest punct de vedere? 

Nu neapărat. Haideţi să analizăm bucuria de la golul decisiv din acel meci. După ce pierzi un avantaj de 2-0 în două minute şi reuşeşti să dai gol aproape imediat, descătuşarea, bucuria de la golul prin care treci iar în avantaj ar fi trebuit să arate cu totul altfel. Chiar dacă vorbim de meciuri cu mize diferite, îmi amintesc că, după ce am înscris în partida cu Danemarca, colegii mei m-au sufocat. Efectiv, nu mai puteam să respir, de sub grămada de coechipieri. Să vă uitaţi la reacţia băieţilor noştri, după golul lui Ianis. Doar doi se felicită, restul se duc care încotro. Asta îmi spune că nu s-a format deloc un grup. 

Bucuria de la golul lui Ovidiu Sabău (1989, România - Danemarca 3-1)
 

De ce jucătorii de la Under 21, care au avut rezultate excelente la EURO 2019, cu acea semifinală, nu fac faţă şi la prima reprezentativă?

Probabil, nici noi n-am ştiut cum să-i integrăm la nivelul următor, unde e diferenţă imensă faţă de echipa de tineret. Vorbim de o cu totul altă responsabilitate la seniori, aici eşti judecat imediat, n-are nimeni răbdare cu tine. Ar trebui să avem mai multă încredere în ei şi mai multă răbdare, integrarea într-un grup nou nu e foarte lesne de realizat şi nu se face peste noapte. 

De ce au eşuat la echipele de club mulţi dintre cei care au jucat semifinala la Europeanul Under 21 în 2019?

Pentru că n-au fost suficient ajutaţi să facă faţă presiunii. Trebuie să le sădeşti încredere, să le arăţi perspectivele, să le dai minute să joace, chiar dacă joacă slab. Încrederea e esenţială. 

Sabau

Ioan Ovidiu Sabău, unul dintre cei mai buni mijlocaşi din istoria României

Rădoi încearcă să implementeze o mentalitate nouă la echipa naţională, în care nu ne mai băgăm cu fundul în poartă, ci ne ducem peste adversar. E fotbalistul român pregătit fizic şi mental să joace ceea ce îşi doreşte selecţionerul, în condiţiile în care, inclusiv pe vremea Generaţiei de Aur, naţionala României a fost de multe ori dependentă de contraatacuri, în meciurile cu echipele mari?

În timpul Generaţiei de Aur, toţi jucătorii de la echipa naţională, fără excepţie, erau foarte tehnici. În toate compartimentele, toţi ştiau fotbal. Nu existau „rupători“ la prima reprezentativă. Şi Steaua, şi Dinamo erau formate din fotbalişti care puteau face o preluare. Ca să poţi merge peste adversar, ai nevoie de fotbalişti cu o anumită tehnică, care pot controla perfect mingea. Jucători tehnici am mai avea, problema e că nici fizic nu stăm foarte bine.  N-aş vrea să stârnesc o polemică, dar cred că e nevoie de echilibru. 

Putem forma astfel de jucători, capabil să joace ofensiv?

E dificil. E o problemă care porneşte de la baza piramidei, de la nivelul pregătirii juniorilor. Nu oricine poate face perfomanţă. Nu sunt pregătiţi nici fizic, nici mental, nici tehnic. Cresc foarte fragili emoţional şi n-au disciplină în teren. Un jucător tehnic e lăsat să facă ce vrea el şi nu e deloc în regulă, creşte fără disciplină. E foarte nociv când unui copil talentat i se spune tot timpul că e foarte valoros, că va fi vândut pe foarte mulţi bani, dar el n-are baza, habar n-are ce e înseamnă să fii profesionist. Talentul nu e suficient şi e greu să performeze, când e îndrumat greşit. 

A evoluat România, din punctul de vedere al nivelului tehnicienilor pentru copii şi juniori sau aceştia sunt antrenaţi cu metode şi mentalităţi arhaice?

N-aş vrea să generalizez, dar sunt prea mulţi oameni care activează în acest domeniu fără să aibă niciun fel de chemare pentru aşa ceva, care n-au pregătirea necesară, n-au talent pedagogic şi, din păcate, nici capacitatea de a evolua.

55 de selecţii şi opt goluri a adunat Ioan Ovidiu Sabău la echipa naţională, cu care a participat la Mondialul din 1990 şi la Euro 1996.
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite