Să nu ne păcălim singuri: Ce au arătat meciurile României cu Irlanda de Nord şi Austria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cel mai pur stil românesc, transformăm victoriile în nuntă şi eşecurile în înmormântare! Şi respectăm trendul şi acum, cu naţionala pregătită de Mirel Rădoi.

Liga Naţiunilor a fost catalogată, cândva, de Jurgen Klopp, drept „cea mai inutilă competiţie inventată în lumea fotbalului“. De altfel, majoritatea ţărilor se folosesc de această întrecere exact în scopul pentru care a şi fost creată: pentru a înlocui partidele amicale. Drept urmare, de multe ori, când te uiţi la meciurile din Liga Naţiunilor, senzaţia e că urmăreşti, de fapt, nişte amicale, fiindcă lipseşte intensitatea. 

România e însă un caz aparte, în Liga Naţiunilor. În mandatul lui Cosmin Contra, stafful naţionalei s-a tot lăudat că am terminat neînvinşi o grupă cu Serbia, Muntenegru şi Lituania. Apoi, când au început meciurile cu miză, din preliminariile Euro 2020, n-am bătut pe nimeni, în afară de Feroe şi de Malta, tur-retur! 

Acum, după primele două partide din Liga Naţiunilor, într-un fel, istoria se repetă! Rădoi şi echipa sa sunt ridicaţi în slăvi, iar victoria din Austria e „ambalată“ ca o realizare colosală. Şi, într-adevăr, ea a fost cel mai important succes pentru prima reprezentativă, într-o întâlnire oficială, după victoria din Grecia (1-0), la Pireu, în preliminariile Euro 2016. Pierdem însă din vedere, din nou, un amănunt important: lipsa intensităţii în meciurile din Liga Naţiunilor, comparativ cu cele cu miză adevărată. Cum vor fi, luna viitoare, confruntările din barajele de calificare pentru Campionatul European! 

La 8 octombrie, la Reykjavík, Islanda va da totul în meciul cu România! Şi e echipa care, în prima etapă din Liga Naţiunilor, a pierdut greu acasă, cu Anglia, ratând un penalty în prelungiri. Iar asta fără mai mulţi jucători de bază. 

Până la meciul cu Islanda însă, putem trage nişte concluzii echilibrate, în privinţa echipei României, după partidele cu Irlanda de Nord şi cu Austria.

Imagine indisponibilă

Flancul stâng, un AutoBa(h)ncu

Nu trebuie să fii un mare specialist, când te uiţi la echipa României, ca să-ţi dai seama că această naţională n-are, în acest moment, un fundaş stânga de nivel internaţional. Nicuşor Bancu - foto (27 de ani) e reprofilat pe acest post din mijlocaş. Şi, la ce a jucat, atât cu Irlanda de Nord, dar mai ales în Austria, flancul său a fost catalogat, ironic, „AutoBahncu“, aluzie la o autostrada pe care adversarii au făcut ce au vrut.

O posibilă soluţie pentru înlocuirea lui Bancu pe acest post? Mario Camora (CFR Cluj). Portughezul tocmai şi-a luat cetăţenia română şi, aproape sigur, poate fi convocat pentru meciul cu Islanda de luna viitoare. Doar că are 33 de ani şi, pe termen lung, trebuie găsită altă soluţie pentru acest post.

Imagine indisponibilă

Defensiva, călcâiul lui Ahile

Cândva, defensiva era punctul forte ale naţionalei. În preliminariile pentru Euro 2016, am avut cea mai solidă apărare din Europa, cu doar două goluri luate în zece partide. Acum, de ceva timp, de când era Contra la naţională, defensiva a devenit călcâiul lui Ahile. Şi nici nu poate fi altfel, când pe lângă Bancu, din blocul defensiv fac parte alţi jucători slabi, precum Chiricheş (foto), Toşca (a jucat cu Irlanda de Nord) sau Dragoş Grigore. Ultimul a luat ochii cu golul înscris la Klagenfurt, însă apoi Onisiwo a marcat de lângă el pentru 2-3.

De aceea, „betonarea“ acestei apărări va fi principala misiune a selecţionerului, înaintea meciului cu Islanda.

Gata cu mica ciupeală!

Cea mai plăcută schimbare observată la naţională, după instalarea lui Rădoi în funcţia de selecţioner, e că, în sfârşit, România a renunţat la acel stil meschin de joc, catalogat plastic, „la mica ciupeală“.

Cu Irlanda de Nord, România a avut o aşezare ofensivă şi şi-a creat ocazii pe bandă. Chiar şi cu precizarea că adversara a fost una slabă, această schimbare tactică nu mai poate fi pusă la îndoială, din moment ce şi în Austria, tricolorii au jucat cu curaj, deschis, în loc să se baricadeze în apărare.

Alibec, reinventat de Rădoi

Un fotbalist capricios, despre care Boloni a spus, după Euro 2016, că „pute a lene“, a arătat cu totul altfel, în primele partide din Liga Naţiunilor. A jucat dezinvolt, a ajutat apărarea şi a renunţat la gesturile sale copilăreşti, cu mâinile în aer, după fiecare pasă nereuşită a colegilor. Şi şi-a încununat evoluţiile foarte bune, cu acel gol din Austria. Dacă noul Alibec nu va dispărea, poate fi un câştig mare pentru meciul cu Islanda.

Imagine indisponibilă

Maxim, decarul care ne dă speranţe

Atunci când a prefaţat partidele cu Irlanda de Nord şi cu Austria, Rădoi a spus că îl consideră pe Ianis Hagi cel mai potrivit pentru rolul de decar, de creator. Până la urmă, mijlocaşul celor de la Rangers nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor. E reconfortant însă că naţionala a câştigat un alt decar, pe Alex Maxim, care a şi reuşit o „bijuterie“ de gol la Klagenfurt.

Lotul poate fi chiar întărit

Mai e o lună până la meciul cu Islanda şi un alt amănunt dătător de speranţe e că, până atunci, Rădoi mai poate câştiga câţiva fotbalişti care acum au absentat din lot, din varii motive. Vorbim despre jucători ca Răzvan Marin (Cagliari), Alex Mitriţă (New York City FC), Ionuţ Radu (Inter Milano) şi Keşeru - foto (Ludogoreţ).

Imagine indisponibilă

Rădoi însuşi, un câştig, prin comportamentul său

Cum se va descurca Mirel Rădoi ca selecţioner rămâne de văzut şi, realist vorbind, cine îl catalogează deja ca fiind un mare antrenor, exagerează. Totuşi, un lucru e cert, nu de azi, de ieri, ci de când Mirel s-a apucat de această nouă meserie. Spre deosebire de fotbalistul Rădoi din perioada Steaua, un duşman al comunicării cu presa, antrenorul Rădoi e un as al dialogului cu mass-media. Interviurile sale dinainte şi după meciuri sunt o încântare, pentru că vorbeşte sincer, dă răspunsuri consistente şi îşi păstrează calmul. Atitudinea selecţionerului poate fi o lecţie pentru unii dintre elevii săi.

Victoriile României în ultimele campanii

Preliminarii Euro 2020

Feroe – România 0-3

România – Malta 1-0

Malta – România 0-4

România – Feroe 4-1

Liga Naţiunilor 2019

Muntenegru – România 0-1

România – Lituania 3-0

Lituania – România 1-2

Preliminarii CM 2018

România – Kazahstan 3-1

România – Armenia 1-0

Armenia – România 0-5

Liga B a Naţiunilor, grupa 1

Luni

Austria - România 2-3

Baumgartner 17, Onisiwo 80 / Alibec 3, D. Grigore 51, Maxim 69

Irlanda de Nord - Norvegia 1-5

McNair 6 / Elyounoussi 2, Haland 7, 58, Sorloth 19, 47

Clasament

1. România 2 1 1 0 4-3 4

2. Austria 2 1 0 1 4-4 3

3. Norvegia 2 1 0 1 6-3 3

4. Irlanda de Nord 2 0 1 1 2-6 1

Cu cine mai joacă România în acest an

Data Competiţie Meci

8 octombrie Baraj Euro 2020 Islanda - România

11 octombrie Liga Naţiunilor Norvegia - România

14 octombrie Liga Naţiunilor România - Austria

12 noiembrie Baraj Euro 2020 Bulgaria / Ungaria - România*

15 noiembrie Liga Naţiunilor România - Norvegia

18 noiembrie Liga Naţiunilor Irlanda de Nord - România

*Doar dacă vom câştiga meciul cu Islanda

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite