Rui Duarte: „În Portugalia nu sunt bani ca-n România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lusitanul este şocat de contrastul social dintre bogaţi şi săraci şi spune că vom ajunge la nivelul lusitanilor peste 15 ani. Fotbalistul de 30 de ani a fost dezamăgit de primul contact cu România, în 2008, şi a fost tentat să se întoarcă acasă. Liniştea din Poiana Braşov l-a convins însă să rămână.    

„Adevărul": Rui, mai ţii mine cum a fost primul tău contact cu România?

Rui Duarte: N-am fost entuziasmat. Mi-am zis că nu rămân. Mai întâi, am văzut Bucureştiul şi mi-a plăcut. Apoi, am mers spre Braşov, dar pe drum mă tot gândeam: «nu rămân în România, mă întorc acasă, deoarece nu pot să-mi cresc copiiiaici». Lucrurile s-au schimbat când am ajuns la Braşov, dar mai ales la Poiana Braşov, unde mi s-a repartizat o casă. Peisajul şi liniştea m-au convins să rămân.

Ai rezistat deja doi ani. Te gândeşti să te stabileşti aici?

Nu, într-o zi mă voi reîntoarce acasă, la Lisabona. Acolo este familia mea, cei doi băieţi care au început deja şcoala, aşa că...

Eşti mulţumit de condiţiile de la Rapid?

Am un contract bun şi asta pentru că mereu am ştiut să negociez, dar să nu credeţi că toţi portughezii câştigă bine în România. Pentru că la noi în ţară criza financiară s-a declanşat acum trei ani, mulţi fotbalişti au preferat să-şi caute echipe în alte ţări. Eu am ales să vin la voi.

În vară, ai fost ofertat şi de Steaua. De ce ai ales Rapidul?

Pentru Dinu Gheorghe. Este un om în care am mare încredere. El m-a adus în România, mi-a dat curaj, m-a ajutat cu multe sfaturi şi asta a contat. Aşa, dacă alegeam altă ofertă trebuia să lucrez cu un alt preşedinte, alţi colegi... A mai contat că la Rapid sunt mulţi vorbitori de portugheză şi destui jucători pe care-i ştiam de la FC Braşov, dar şi ataşamentul fanilor.

Vorbeşti destul de bine româneşte. Cum ai reuşit?

Mi-a luat cam un an să învăţ. Nu mi-a fost greu. L-am avut profesor, la Braşov, pe Paulo Adriano, care a mai activat şi-n Liga a II-a şi ştia bine limba.

De Şumudică ai auzit în Portugalia ?

Da, fireşte. Ştiam că joacă la Maritimo Funchal. A stat câţiva ani în Portugalia, dar nu l-am cunoscut niciodată până când mi-a devenit antrenor la Rapid.

Apropo de antrenori, de ce crezi că Jose Peseiro nu a reuşit în România?

E important cum te primeşte şi grupul. Poate că nu a fost dorit la echipă. Poţi avea tu o carte de vizită impresionantă, tot rezultatele din prezent contează. Uitaţi-vă la Lopez Caro, e un antrenor „galactic", dar până acum la FC Vaslui nu a făcut nimic.

Cum ţi se pare ţara noastră în comparaţie cu Portugalia?

În Portugalia există trei clase sociale: oameni bogaţi, oameni cu venituri medii şi alţii cu venituri modeste, dar care trăiesc bine. În România, însă, am văzut oameni cu bani foarte mulţi, şi oameni care dorm pe stradă şi n-au ce mânca. Ce m-a frapat a fost faptul că la Bucureşti văd peste tot numai maşini de lux, câte un Bentley la fiecare colţ. Şi soţia mea mi-a zis că nu a văzut în viaţa ei atâtea autovehicule scumpe. În Portugalia nu întâlneşti aşa ceva. Noi, ca naţie, suntem altfel, nu aruncăm cu banii.

"Nu pot juca la naţionala Portugaliei, pentru că Rapid nu e Chelsea. Eşti convocat doar dacă provii de la o echipă cu nume. M-aş descurca dacă aş fi convocat. "
Rui Duarte
fundaş Rapid

Locuieşte alături de tată

-A fost coleg la juniorii lui Sporting cu Simao Sabrosa şi cu Miguel.
-Are tatuat pe braţe numele copiilor, iar pe spate, numele mamei.
-Idolul său este brazilianul Cafu.
-Tatăl său stă mereu lângă el. Şi la Braşov a locuit cu el şi era nelipsit de la meciuri. Acum, acesta va sosi şi-n Bucureşti.
-Locuieşte la câteva blocuri de Ezequias şi de Bozovici.

Este în proces cu fosta prietenă

Rui Duarte este căsătorit religios de şase ani cu Maria, cei doi având o fetiţă. Înainte s-o cunoască pe actuala sa soţie, fotbalistul a avut o relaţie amoroasă cu Elena, din care s-au născut doi copii: Diogo şi Sandro.

„Mai am doi băieţi, unul de zece ani şi unul de opt şi mă judec pentru ei cu fosta mea prietenă. Cum am liber, mă duc în Portugalia pentru că am procese peste procese. Copiii vor să stea cu mine pentru că mamei lor îi place mai mult să meargă în discotecă, decât să aibă grijă de ei", ne-a spus lusitanul.

În urmă cu doi ani, pe când evolua la FC Braşov, jucătorul a stat o noapte la închisoare în Portugalia, după ce i-a aplicat o corecţie fizică fostei sale prietene. Motivul? Femeia îi neglija prea mult pe cei doi micuţi.

Are restaurant în Portugalia

Rui Duarte deţine un restaurant în Lisabona şi vrea să dezvolte afacerea.

„De restaurant se ocupă acum mama şi fratele meu. După ce o să mă întorc definitiv în Lisabona, voi prelua conducere localului. Mai mult, mă gândesc să dezvolt afacerea şi poate îmi voi mai deschide câteva restaurante în Lisabona", a spus Duarte.

Tot el a continuat: „Am 30 de ani şi trei copii de crescut. Soţia mea e gravidă şi mai urmează unul. Mă opresc la al patrulea. Aşa că nu-mi
ajung doar banii pe care i-am strâns din fotbal. După ce o să mă las de sport, vreau să mă fac şi impresar", a conchis portughezul.

"Am 30 de ani şi trei copii de crescut. Soţia mea este gravidă şi, deci, mai urmează unul. Mă voi opri la al patrulea. De aceea sunt foarte preocupat de starea mea materială."
Rui Duarte
fundaş Rapid

Rui Duarte despre...

... mâncarea tradiţională românească. „Noi, portughezii, suntem pricepuţi la mâncare, aşa că o prefer pe-a mea din ţară. De la voi îmi plac fasolea cu ciolan şi mămăliguţa cu sarmale. Am rămas uimit când am văzut cum mâncaţi voi ceapa, aşa tăiată în feliuţe. La noi se consumă doar în mâncare".

... cunoştinţele legate de România. „În 1994, cu ocazia Mondialului, am văzut ce echipă extraordinară aţi avut. Cu Hagi, Ilie Dumitrescu, Petrescu, care mie mi-a plăcut foarte mult ca jucător.  Mai ştiam de Revoluţia din '89, dar şi de dictatorul Ceauşescu. Cred că România o să ajungă la nivelul Portugaliei în 10-15 ani".

... jucătorii care l-au impresionat din Liga I. „Wesley e cel mai bun jucător. Apoi mai sunt Herea şi Spadacio. Dar, cel mai tehnic mi se pare a fi Adrian Cristea. Şi N'Doye e un jucător foarte valoros".

... obiective. „Vreau să jucăm în Liga Europa. Mi-ar plăcea să câştigăm campionatul. Şi Urziceniul a luat titlul, deşi nimeni nu-i dădea nicio şansă".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite