Rugbyştii englezi au jucat în echipament negru cu Ţara Galilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victorioşi ”la mustaţă” (23-19) cu Ţara Galilor, ieri, la Londra, rugbyştii englezi au apărut într-un echipament complet negru. Acesta va fi folosit şi la Cupa Mondială, iar decizia i-a deranjat la culme pe neozeelandezi, a căror echipă este supranumită All Blacks.

Englezii s-au ţinut de cuvânt. Au jucat într-un echipament negru în "testul" cu Ţara Galilor. Şi au făcut-o bazându-se pe stilul lor tradiţional, punând accent pe latura fizică. Disputa n-a fost una simplă pentru oamenii lui Martin Johnson, care au dominat prima repriză, pentru ca după pauză, dar mai ales pe final, să tremure puţin.

Conduşi de Jonny Wilkinson, care a fost titular pentru prima dată în acest an, "trandafirii" au înscris două încercări, prin Haskell (min. 25) şi Tuilagi (min. 44), acesta din urmă făcându-şi debutul în naţională. Restul de 13 puncte au fost aduse de eroul finalei Cupei Mondiale din 2003, din două transformări, o penalitate (min. 6) şi două dropgoluri (min. 38 şi 60). Cum galezii au înscris trei încercări, prin North (min. 17 şi 76) şi S. Williams (min. 56), iar două dintre ele au fost transformate de Priestland (min. 17 şi 76), rezultă că diferenţa a fost făcută de Wilkinson, care, de altfel, a fost aplaudat de cei 80.945 de spectatori prezenţi ieri, pe stadionul "Twickenham" din Londra. Galezii au revenit în ultimele minute, însă nu au avut forţa de a-i priva de victorie pe câştigătorii ediţiei din acest an a Turneului celor 6 Naţiuni.

Cele două echipe se vor reîntâlni la Cardiff, în 13 august. Adversari ai României, la Cupa Mondială din septembrie, englezii vor mai juca un meci-test cu Irlanda, în 27 august, în timp ce galezii vor primi vizita Argentinei, peste două săptămâni (20 august).

Apariţia englezilor în echipament negru, ce-i drept unul de o nuanţă mai deschisă, îi va deranja pe neozeelandezi, ai căror naţională este cunoscută în lumea rugby-ului drept selecţionata All Blacks (toţi în negru). De altfel, încă de acum două-trei săptămâni, de când s-a aflat de intenţia britanicilor de a juca la Rugby World Cup, în acest echipament, oamenii din ţara insulară aflată în Pacificul de Sud şi-au exprimat nemulţumirea. 

Supranumele "All Blacks" (toţi în negru) a apărut în timpul turneelor efectuate de echipa de rugby a Noii Zeelande în Marea Britanie, la începutul secolului XX. Între septembrie 1935 şi ianuarie 1936, de pildă, ea a disputat 30 de meciuri acolo, câştigând 26. Iniţial, s-a crezut că "All Blacks" vine de la o eroare comisă la tipărirea unei ştiri transmise de un jurnalist britanic, prezent la un meci - s-a spus că acesta a scris "all backs" (toţi înainte, toţi înapoi), iar în ziar a apărut din greşeală "all blacks". Între timp, lucrurile s-au lămurit. N-a fost deloc aşa! Ziaristul în cauză s-a referit chiar la culoarea echipamentului purtat de neozeelandezi, care era negru. Între timp s-a aflat că JA Buttery, un cronicar de la "Daily Mail", a folosit acest supranume, pentru prima dată, la un meci al Noii Zeelande cu Hartlepool. 

Tricoul de joc al rugbyştilor "All Blacks" n-a fost dintotdeauna aşa. În 1884, la turneul efectuat în Australia, el avea culoarea albastru închis. Abia în 1893, la prima adunare a Federaţiei Neozeelandeze de Rugby, Thomas Ellison a propus ca tricoul să fie negru, iar pe el să apară feriga argintie, emblema rugby-ului din ţara aflată în Pacificul de Sud. În 1901, Noua Zeelandă a purtat pentru prima dată acest echipament. În acest moment, supranumele "All Blacks" este marcă înregistrată. Iar Noua Zeelandă este singura echipă de rugby care a jucat în tricouri negre atât meciurile de acasă, cât şi cele din deplasare, cu excepţia câtorva întâlniri disputate la Cupa Mondială - în alb, cu Scoţia, în 1995, şi în gri, contra aceleiaşi echipe, în 2007. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite