Mihai Stoica, „roşu“ pentru discriminare. Rasismul, principala problema  fotbalului modern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rasismul, problema principală a fotbalului modern. FOTO Mediafax
Rasismul, problema principală a fotbalului modern. FOTO Mediafax

Rasismul este una dintre cele mai vechi şi totodată solide atitudini care aduc probleme fotbalului modern. Atât în România, cât şi pe restul globului, există tendinţa de discriminare pe criterii etnice.

Rasismul nu ţine cont de valoarea, caracterul sau comportamentul unui sportiv. Majoritatea fotbaliştilor de culoare şi nu numai au suportat comportamente discriminatoare, atât în România, cât şi în lume.

Unul dintre cele mai sonore nume din fotbalul european, Mario Balotelli, a fost în repetate rânduri ţinta insultelor rasiste. Atacantul lui Manchester City a suportat discriminarea suporterilor mai multor echipe de-a lungul timpului. În şaisprezecimile Europa League, disputate februarie, o parte din spectatorii prezenţi din partea formaţiei FC Porto au imitat prezenţa unei maimuţe ori de câte ori italianul atingea balonul.

Conflictul dintre Liverpool şi Manchester United prin vocea jucătorilor

Luis Suarez, legitimat la Liverpool, i-a adresat insulte rasiste fundaşului francez al lui Manchester United, Patrice Evra. Incidentul s-a produs în luna octombrie, anul trecut, în timpul meciului Liverpool-Manchester United. După o anchetă a Federaţiei Engleze de Fotbal care a durat două luni, s-a decis o suspendare fără precedent în Premier League. Astfel, în decembrie 2011, Suarez a fost suspendat opt meciuri şi amendat cu 40.000 de lire sterline. Cu toate că acesta a negat vehement acuzaţiile aduse, Evra a declarat că a fost jignit de cel puţin 10 ori.

Transferat la Anji Mahacikala, Roberto Carlos a fost victima unui atac rasist în timpul partidei cu Zenit, desfăşurată în martie 2011. Unul dintre fanii fostei deţinătoare a Cupei UEFA i-a întins fotbalistului o banană, însă jucătorul a declarat că nu este afectată de acest gest.

Adrian Mutu a fost victima rasismului în repetate rânduri. În luna mai, cu ocazia ultimei etape disputate în Italia, dintre Cesena şi Udinese, fotbalistului român i-au fost aduse insulte rasiste. Aceştia i-au strigat ƒ„Ţiganul, ţiganul“, iar antrenorul Mario Berreta l-a înlocuit pe Mutu din echipa sa.

Rasismul, dincolo de funcţie 

Directorul tehnic al naţionalei de fotbal a Franţei, Francois Blaquart, a fost suspendat din funcţie după ce o publicaţie a dezvăluit, în aprilie 2011, un plan care propunea limitarea numărului de jucători de culoare din centrele de pregătire. Mai mult, au existat discuţii între directorul tehnic şi selecţionerul naţionalei U20, cel din urmă nefiind de acord cu discriminarea jucătorilor. 

Michel Morganella a fost exclus din concursul olimpic de fotbal după ce a jignit echipa Coreei de Sud, în luna iulie. Acesta a postat pe reţeaua de socializare Twitter un comentariu cu tentă rasistă şi a ratat, astfel, ultimul meci al Elveţiei din faza grupelor. Jucătorul a acceptat sancţiunea, cerându-şi scuze echipei şi naţiunii sud-coreene. La aceeaşi competiţie s-a remarcat negativ şi triplusaltista Voula Papachristou, care a postat un mesaj batjocoritor la adresa imigranţilor africani din ţara sa. Atleta a fost, de asemenea, eliminată.

În România, patronul Stelei a fost pasibil de acuzaţii de rasism în repetate rânduri. În luna august a acestui an, finanţatorul echipei din Ghencea a afirmat că jucătorul Florent Sinama-Pongolle nu are loc la echipa roş-albastră deoarece este de culoare. Fotbalistul s-a arătat deranjat de afirmaţiile făcute, însă a criticat cu diplomaţie declaraţiile rasiste. 

În urma primului derby bucureştean din acest sezon, Steaua-Rapid, crainicul Gabi Safta a fost acuzat că a incitat la rasism. De asemenea, preşedintele executiv al giuleştenilor, Constantin Zotta, a declarat că va depune un memoriu la Comisia de Disciplină a Ligii Profesioniste de Fotbal pentru lovire lui Ovidiu Herea de către un suporter şi pentru instigarea la ură rasială prin mesaje transmise de Safta.

Povestea bannerului „Respect, Eugen Grigore“

Unul dintre bannerele afişate de grupările steliste din Peluza Nord Steaua, „Respect, Eugen Grigore“, a făcut rumoare în rândul rapidiştilor, care s-au simţit jigniţi. Mesajul făcea referire la un om care, în anii '70, s-a întors acasă şi şi-a găsit familia omorâtă. Aflând că vinovaţii pentru crimele comise sunt nişte ţigani dintr-o şatră, Eugen Grigore s-a suit în camion şi a omorât 24 de persoane, fără a ţine cont de cine i-a ieşit în cale. Acesta a petrecut 28 de ani în închisoare, iar în 2011 s-a sinucis la puţin timp după ce fusese internat într-un spital de neuro-psihiatrie.

Nici atitudinea managerului Stelei nu a fost lăsat necriticată. Acesta a scandat injurii la adresa Rapidului şi, la şedinţa dinaintea meciului, acesta le-a spus observatorului şi reprezentanţilor Jandarmeriei că Eugen Grigore a fost un lider al fanilor stelişti, plecat din România.

Sancţiunile nu s-au lăsat aşteptate. Jandarmeria Capitalei a luat câteva măsuri, ca urmare a incidentelor petrecute la meciul Steaua-Rapid. Astfel, clubul din Ghencea va fi sancţionat pentru nerespectarea prevederilor referitoare la prevenirea şi combaterea violenţei, pentru acuze rasiale şi lipsa controlului riguros de la punctele de acces în incinta arenei sportive. 

Steaua, recidivistă în acuzaţiile de rasism

Finanţatorul Stelei va trebui să achite 127.000 de lei amendă, iar firma de pază va fi sancţionată cu 500 de lei pentru nerespectarea de către personalul de ordine şi siguranţă a obligaţiilor privind prevenirea şi combaterea violenţei în competiţiile sportive. De asemenea, au fost aplicate 10 sancţiuni contravenţionale în valoare de 4450 de lei, pentru comercializarea de bilete la suprapreţ, proferare de injurii la adresa forţelor de ordine şi provocare la scandal în locuri publice.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a declarat că evenimentele cu caracter rasist şi discriminatoriu de la meciul Steaua-Rapid vor fi aduse în atenţia UEFA. Derby-ul a fost câştigat de Steaua, după ce Alexandru Bourceanu a marcat în prelungirile partidei pentru scorul final de 1-0.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite