România vibrează: Ce spun specialiştii despre naţionala de tineret care e la un pas de calificare la Euro 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt speranţe că puştii de la tineret vor schimba faţa primei reprezentative în viitorul apropiat. Deocamdată, elevii lui Rădoi mai au nevoie de patru puncte pentru a-şi asigura prezenţa la Euro 2019, unde vor fi cele mai bune 12 naţionale de pe continent.

Pentru România, prezentul e trist, însă viitorul sună al naibii de bine! O comparaţie între rezultatele înregistrate în septembrie de naţionala mare şi cea de tineret lămureşte lucrurile de la sine.

Dacă echipa lui Contra n-a fost în stare să bată pe nimeni şi a făcut trei reprize slabe din patru cu Muntenegru şi cu Serbia, în schimb, trupa pregătită de Rădoi a încântat cu două victorii uriaşe cu principalele contracandidate la calificare: Portugalia, în deplasare, şi Bosnia, acasă. Apoi, dincolo de rezultate, există o diferenţă uriaşă şi în ceea ce priveşte caracterul jucătorilor. La naţionala mare, Nicolae Stanciu a apărut la interviul de după meciul cu Serbia şi, cu figura unui om deranjat la stomac, s-a plâns că s-a vorbit urât de naţională în ultima perioadă! Iar asta de parcă Stanciu şi colegii săi le-ar fi dat suporterilor şi presei motive să se vorbească frumos de o echipă care n-a mai fost la un Mondial din mileniul trecut, mai precis din 1998!

Din fericire, această atitudine păguboasă care se manifestă, periodic, în rândul unor jucători precum Stanciu, lipseşte la tineret. Acolo, impresionează determinarea portarului Ionuţ Radu, cel care, la 21 de ani, a avut un discurs fabulos, înaintea meciului de marţi cu Bosnia U21. 

„Ascultaţi-mă ce vă spun acum! Intrăm concentraţi, temperaţi. Nu răspundem provocărilor. Nu e bine! Nu ne ajută cu nimic. Concentraţi până la sfârşitul meciului. Am văzut cu toţii în Portugalia ce putem obţine fiind o echipă, până în ultima secundă. Ăştia suntem noi, ăsta e spiritul care ne-a ajutat să fim în ipostaza asta. Ar fi păcat să dăm cu piciorul la ce am făcut până acum. În meciul ăsta ieşim câştigători, indiferent de ce va fi. Am muncit şi am făcut sacrificii ca să ajungem la Euro. Ieşim afară şi o să luăm ce merităm. În seara asta, toţi de aici, toţi, toţi, vom duce România pe primul loc. Luptăm până la ultima secundă“, a fost un fragment din discursul motivaţional rostit de goalkeeperul legitimat la Genoa în vestiar.

Cu un astfel de lider în frunte, România U21 a ieşit pe teren, la Ovidiu, şi a obţinut victoria atât de necesară cu Bosnia U21. Adrian Petre (16) şi Ianis Hagi (70), al doilea cu o „bijuterie“ de gol, au adus o victorie cu 2-0 pentru tricolorii mici care a trimis tineretul pe locul 1 în grupa de calificare pentru Euro 2019 (16-30 iunie, Italia). De acum, România U21 are prima şansă la doar a doua prezenţă din istorie la un Campionat European. 

Patru puncte garantează locul 1

Calculele sunt simple: Ionuţ Radu şi colegii săi mai au două meciuri de disputat, ambele acasă, în luna octombrie. Patru puncte din şase în „dubla“ cu Ţara Galilor U21 şi Liechtenstein U21, ambele eliminate deja, asigură calificarea la turneul final din Italia. Iar un scenariu pesimist, cu doar trei puncte acumulate, foarte probabil, ar trimite România U21 la baraj.

Până acum, la Euro 2019 şi-au rezervat biletele Italia U21 (ţara-gazdă), Spania U21 şi Franţa U21. Iar Anglia U21, Germania U21 şi Serbia U21 sunt calificate în proporţie de 99%. 

„Au arătat tot ce ne-a lipsit în ultimii ani“

Neînvinsă în opt meciuri disputate până acum, naţionala de tineret a ajuns pe punctul de a se califica la Euro 2019, după ce a evoluat în primele şase partide de calificare cu Daniel Isăilă pe bancă (a plecat între timp la Al-Hazm în Arabia Saudită), iar ultimele două cu Mirel Rădoi. Acesta e încântat de ce a găsit la lot: „Am văzut determinare. E una dintre cele mai talentate generaţii, dar ei au înţeles că le trebuie unitate. Eu cred că au arătat ceea ce nouă, în ultimii ani, ne-a lipsit. Le dau tuturor nota 10“.

Iar managerul naţionalei de tineret, Vlad Munteanu, vede un viitor strălucit pentru echipa actuală: „Daniel Isăilă e primul care a spus că aceasta poate fi următoarea Generaţie de Aur. Au dat dovadă de maturitate mare parte dintre ei“.

Mister (n.r. – Rădoi) ne dă din experienţa lui, ne ajută foarte mult şi ne motivează. Se vede că a jucat la un nivel foarte înalt. Ianis Hagi mijlocaş România U21   Această calificare o să fie şi meritul domnului Isăilă, dar şi domnul Mirel Rădoi o merită, pentru că e o persoană deosebită. Ionuţ Radu căpitan România U21  

Grupa a 8-a

1. România U21 8 5 3 0 13-4 18

2. Bosnia U21 9 6 0 3 22-7 18

3. Portugalia U21 8 5 1 2 20-9 16

4. Ţara Galilor U21 8 3 1 4 8-11 10

5. Elveţia U21 9 3 1 5 10-15 10

6. Liechtenstein U21 8 0 0 8 2-29 0

Ce meciuri au mai rămas de jucat: Liechtenstein – Portugalia (11 octombrie), România – Ţara Galilor (12 octombrie), Portugalia – Bosnia, România – Liechtenstein, Ţara Galilor – Elveţia (16 octombrie)

Câştigătoarea grupei ajunge la Euro 2019, iar cele mai bune patru ocupante ale locurilor secunde în cele nouă grupe de calificare vor juca baraj. Învingătoarele din play-off se califică şi ele la turneul final, alături de Italia, care e ţara-gazdă. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite