De ce „huliganii nu au patrie“ - dezbatere Adevărul LIVE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Marinescu, redactor-şef Adevărul, şi jurnalistul Grigore Cartianu au discutat vineri după-amiază, la „Adevărul Live“, despre partida dintre România şi Ungaria, din preliminariile CM 2014. Cei doi jurnalişti au analizat relatările televiziunilor despre incidentele suporterilor maghiari de vineri din Bucureşti, dar şi şansele de calificare ale României la CM 2014.

Principalele declaraţii din cadrul emisiunii

Dan Marinescu

Cred că e un pic de exagerare în tot ce dau televiziunile. Am avut şi noi oameni pe teren, dar relatările n-au fost atât de apocaliptice. Am văzut la TV că se reiau aceleaşi imagini, dar nu cred că sunt atât de grave încât să spui că „arde Capitala“, că e „război“ în Bucureşti. S-ar putea ca toate aceste mesaje să incite. Avem şi noi ultraşii noştri şi cine ştie ce se poate întâmpla. 

Grigore Cartianu 

Aceştia nu sunt suporteri, sunt huligani. Din 2000 de oameni care au venit aici, sunt destui huligani. Au făcut şi ai noştri în trecut destule, dinamoviştii, alţii, prin Olanda, am văzut destuleimagini. În general, poliţiile astea din ţările civilizate nu prea stau la discuţii cu gealaţii ăştia, cu tipii ăştia tatuaţi. La noi, poliţia e mai democrată. Huliganii nu au patrie. Sunt şi români şi maghiari. Dar să recunoaştem că acum de vină au fost cei maghiari.  

Dan Marinescu 

E multă emoţie pe marginea acestui meci şi orice incident ni se pare un mic „război“  româno-maghiar. Hai să ne amintim ce-au făcut polonezii de la Legia, dar parcă acolo nu ne-am inflamat atât, pentru că nu avem prea multe de împărţit cu ei. 

Fotbalistic, cred că suntem de acelaşi nivel şi noi şi ungurii. Iar Olanda ne-a arătat acest lucru, ne-a bătut la fel şi pe noi şi pe ei! 

Mie nu-mi place actuala echipă, dar în general nu prea mi-au plăcut de-a lungul timpului echipele făcute de Piţurcă. Are nişte fixuri. Apropo de Bogdan Stancu, pe stânga. Cred că putea fi Tănase acolo, sau un nucleu mai serios de la Steaua în primul 11. Piţurcă spune că nu Mondialul e obiectivul său, ci Europeanul următor, din 2016. Păi cu Marica şi Stancu construim echipă pentru Europene? Stanciu, de la Steaua, era o altă soluţie. 

Grigore Cartianu 

Mondialul contează mai mult, nu Europeanul. Marile meciuri ale naţionalei noastre le-am făcut la Mondiale, gen 1994, cu Argentina şi Columbia, nu cu Elveţia pe la Euro. Nu înţeleg nici amânarea asta a etapelor din Liga I. Naţionala noastră a rămas cu un amical cu ACS Berceni, în loc să aibă jucători în priză, veniţi după meciuri mai tari. 

Dan Marinescu 

Mutu era o altă soluţie şi acum. La meciul de la Budapesta ne-au salvat doi oameni, Mutu şi Maxim, pe care l-a băgat pe final. Plus Chipciu. Apoi, peste patru zile, Piţurcă nu i-a băgat cu Olanda nici pe Maxim nici pe Chipciu. 

Grigore Cartianu

Chiar dacă am câştiga cu Ungaria şi Turcia şi am câştiga apoi barajul, dacă am ajunge în Brazilia, avem toate şansele să ne facem de râs. Despre cine vor scrie apoi ziariştii străini? Despre singurul antrenor condamnat penal, singurul preşedintre de federaţie inculpat penal, singurul preşedinte de ligă cu probleme de acest gen…Plus patronul celei mai titrate echipe din România! Avem un fotbal penal. Poate ar trebui să treacă vreo doi ani de curăţenie.

Dan Marinescu 

Echipa asta nu joacă, nu inspiră încredere. Uite, eu acum, când mă uit la Streaua (ţin să precizez că nu sunt stelist), văd combinaţii, pase, relaţii de joc, ocazii. Îmi dă speranţa că poate bate pe oricine. Ei, la naţională nu am speranţa asta. Nu văd nimic.

Toţi ne dorim să câştigăm azi şi să mergem la baraj, deşi sunt speranţe foarte mici. Cu Piţurcă, cu Mircea Sandu, să-i văd pe toţi în avion, cu familia. Accept toate astea, dar să ştiu că ajungem acolo. Dacă pierdem azi, măcar încerc să găsesc o parte pozitivă: poate am putea scăpa de Piţurcă. 

Pentru seara asta evident că doresc un 1 solist. Sau 1x. După primele minute mi-aş putea da seama cum stăm. Dacă batem Ungaria, vom juca la egal cu ei. Dacă nu batem ungurii, vom fi obligaţi să batem Turcia. Şase puncte din dubla asta sunt ideale, dar şi patru sunt bune. 

Grigore Cartianu 

Eu cred că meciul din seara asta este unul de 1x, dar înclin mai degrabă spre un 1. Avem o linie de fund bună, mijloc bun, plus Maxim. Şi sper că Piţurcă o minimă decenţă, dacă vede că nu merge vreun jucător să încerce altceva. 

.........................................................................................................................................................

România şi Ungaria se luptă pentru locul 2 din grupa D a preliminariilor CM 2014, poziţie de baraj, dar meciul se joacă de câteva zile şi pe alte terenuri. În principal cel politic. Mulţi dintre fanii maghiari care au ajuns astăzi la Bucureşti pentru partida cu România au avut un comportament indecent şi au afişat şi scandat şi sloganuri anti-româneşti.

În plus, au existat numeroase incidente în această după-amiază în Capitală, atât în Centrul Vechi cât şi în Gara de Nord. 

Meciul România - Ungaria se dispută de la ora 21.00 pe Arena Naţională. Sunt aşteptaţi 50.000 de suporteri români şi aproape 3.000 de fani maghiari. 

Cu patru etape înainte de finalul fazei grupelor preliminare, Olanda este lider în grupă, cu 18 puncte, urmată de Ungaria (11 puncte) şi România (10). Următorul meci al României este marţi, tot pe Arena Naţională, cu Turcia (21.00). 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite