România, în topul mondial al ţărilor cu cei mai mulţi portari care au marcat goluri: 25 din 468

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul mare portar Helmut Duckadam a marcat două goluri în carieră FOTO: arhiva personală
Fostul mare portar Helmut Duckadam a marcat două goluri în carieră FOTO: arhiva personală

Nu mai puţin de 468 de portari de pe tot globul au reuşit să marcheze goluri în carieră, iar România este în plutonul fruntaş, cu 25 portari care au şi înscris carierei, lista incluzând nume faimoase precum Rică Răducanu sau Duckadam.

Am analizat în acest sens statisticile întocmite de Wikipedia, precum şi statisticile campionatelor şi cupelor României.

România este depăşită în topul mondial al ţărilor cu cei mai mulţi portari care au marcat goluri doar de Anglia (36 portari), fiind la egalitate cu Argentina (25) şi peste Columbia (23), Brazilia şi Albania (câte 15), Costa Rica (13) sau Germania (9). Am vorbit cu doi dintre portarii români care au şi marcat goluri- Mircea Bornescu (18 goluri marcate pentru Universitatea Craiova, Extensiv Craiova şi FC Caracal, liderul portarilor români marcatori) şi Helmut Duckadam, care a marcat un gol pentru UTA Arad în 1982 din poartă în poartă şi al doilea pentru Steaua Bucureşti în Cupa României în mai 1986.

Ceilalţi portari români care au marcat goluri în carieră, fie că a fost vorba de Liga I, Liga a II-a sau Cupa României, sunt Ioan Pap Deac (Bihor Oradea, Naţional Bucureşti, Olimpia Satu Mare, Universitatea Cluj, Unirea Dej, Baia Mare, Gloria Bistriţa) – 8 goluri, Rică Răducanu (Rapid) – 7 goluri, Vilmos Zombori (Ripensia Timişoara) – 5 goluri, urmaţi de Vasile Costea (Universitatea Cluj), Dan Ştefănescu (Farul Constanţa), Ivan Endreffy (Juventus Bucureşti), Janos Bojtor (Jiul Petroşani), Petre Rădulescu (Unirea Tricolor Bucureşti)  cu câte două goluri şi, cu câte un gol fiecare, Justin Apostol (Gloria CFR Galaţi), Tudorel Călugăru (Oţelul), Tibor Kocsardi (Gloria CFR Galaţi), Aurel Crâsnic (Jiul Petroşani), Stanislav Konrad (Oţelul Reşiţa), Ioan Slavei (Gloria Arad), Anghel Creţeanu (Juventus Bucureşti), Ioan Munteanu (Dinamo Bacău), Ştefan Bathori I (Olimpia Satu Mare), Vasile Boşca (CSM Reşiţa), Ionel Dinu (Dacia Unirea Brăila), Victor Dorin Roşca (Chimia Râmnicu Vâlcea), Robert Bălăeţ (Pandurii), Florin Tene (Gloria Bistriţa) şi Andrei Sepci (Universitatea Cluj). 

Duckadam: „Am dat un gol din poartă în poartă când jucam la UTA”

Pe 15 mai 1986, la doar opt zile după ce intrase în istorie apărând patru lovituri de la 11 metri în finala Cupei Campionilor cu FC Barcelona, marele portar Helmut Duckadam a marcat din penalti în sferturile de finală ale Cupei României. Duckadam a marcat golul de 3-0 în meciul câştigat de Steaua Bucureşti cu 5-1 cu Progresul Vulcan. 

„M-a cerut stadionul să execut acel penalti, erau 80.000 de oameni în tribune pe stadionul „23 August” din Bucureşti. Şi atunci Emerich Jenei m-a lăsat să execut. Au fost emoţii mari de tot. Era chiar după acel meci de Sevilla şi am avut tot timpul din lume când traversam terenul de la o poartă la alta ca să mă gândesc cum voi executa lovitura de la 11 metri. Le-am zis colegilor că dau tare pe mijlocul porţii. Şi am reuşit să marchez cam cum a dat Lăcătuş la Sevilla, bară-gol”, îşi aminteşte Duckadam despre acel gol.

Era cel de-al doilea gol marcat de Duckadam în carieră. Primul, despre care foarte puţini ştiu, a fost marcat în sezonul sezonul 1981-1982, pe când evolua la UTA în Divizia B. „Am dat un gol din poartă în poartă când jucam la UTA, într-un meci cu CSM Reşiţa. Am dat gol din degajare, m-a ajutat şi vântul puţin”, îşi aminteşte Helmuth Duckadam.

Mircea Bornescu: „Am avut şi penalti-uri pe care le-am ratat”

Pe primul loc în topul portarilor români ca număr de goluri marcate este Mircea Bornescu. Acesta a marcat 16 goluri în Liga a 2-a  şi două goluri în Liga 1, toate din penalti.

Mircea Bornescu îşi aminteşte cum a marcat primul gol: „Eram la Extensiv Craiova de ziua mea şi le-am spus colegilor că dacă va fi un penalti aş vrea eu să îl execut. Şi am marcat. La următoarele meciuri, când au mai fost lovituri de la 11 metri obţinute, tot eu le-am executat şi am marcat. Şi aşa s-a scris istoria acestor goluri”.

Bornescu (în tricou portocaliu), marcând un gol din penalti FOTO: arhiva personală

mircea bornescu portari goluri

Un penalti de care îşi aminteşte cu multă plăcere este cel marcat pentru Universitatea Craiova într-un meci cu Unirea Urziceni, la scorul de 1-1. Golul marcat de Mircea Bornescu atunci în minutul 86 a adus victoria echipei sale

„Am avut şi penaltiuri pe care le-am ratat. Am ratat într-un meci cu Farul Constanţa. Şi am mai ratat un penalti în Cupa României, mi l-a apărat Florin Prunea. Mi-a fost şi un pic ruşine să îi dau gol. Florin Prunea este unul dintre cei mai mari portari români”, mai precizează Mircea Bornescu.

Fostul portar de la Universitatea Craiova îl admiră la rândul său pe fostul mare goalkeeper brazilian Rogerio Ceni, care a marcat în cariera sa nu mai puţin de 131 de goluri, deţinând recordul pentru un portar: „Este o legendă. Sunt atacanţi care nu marchează într-o carieră câte goluri a marcat Rogerio Ceni”.

Vă mai recomandăm şi:

Ce cadou i-a făcut Duckadam lui Donald Tusk, după discursul polonezului de la Ateneu

Cum a reacţionat Duckadam după ce Donald Tusk l-a oferit ca exemplu românilor. Portarul de legendă nu a fost invitat la Ateneu

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite