România a terminat la egalitate, 21-21, meciul din Uruguay

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meci capital pentru echipa de rugby a României. Aflată de luni în America de Sud, ea înfruntă Uruguay, astăzi, începând cu ora 20.00, la Montevideo. ”Stejarii” își propun să obțină un rezultat pozitiv care să le asigure calificarea la Cupa Mondială de anul viitor. Meciul retur este programat în 27 noiembrie, la București.

FINAL DE MECI

Min. 77: Uruguay-ul presează... Şi penalitate pentru Uruguay are penalitate. AROCENA transfornă. Egalitate la 21.

Min. 71: Avem probleme cu baloanele şutate de gazde în terenul nostru...

Min. 67: Iese Vlaicu, intră Dumitraş.

Min. 65: Eseu pentru Uruguay... Românii sunt surprinşi într-o margine şi sud-americanii nu mai pot fi stopaţi. AROCENA transformă. Uruguay - România 18-21.

Min. 61: Arocena nu reuşeşte să concretizeze o penalitate deşi poziţia era foarte bună (perpendicular), iar distanţa deloc mare (circa 30 de metri.

Min. 55: ESEU PENTRU ROMÂNIA! Bogdan BĂLAN culcă balonul la colţ, în terenul de ţintă uruguayan. DUMBRAVĂ transformă şi ROMÂNIA conduce cu 21-11.

Este ştiut că echipa României are o repriză mai bună şi una mai slabă. Să sperăm că statistica va fi contrazisă astăzi.

Min. 48: Început slab de repriză al echipei noastre. AROCENA înscrie dintr'o altă penalitate şi situaţia se complică... Uruguay - România 11-14.

Schimbări în echipa României. Cristi Petre intră în locul lui Sorin Socol, care schioapătă. Mihăiţă Lazăr îi ia locul lui Dragoş Dima, iar Valentin Calafeteanu trece pe postul de demi ocupat pînă acum de Lucian Sîrbu.

Min. 43: AROCENA fructifică o penalitate. Uruguay - România 8-14.

S-a reluat meciul.

Este pauză.

Min. 40:  Vlaicu trimite foarte bine cu piciorul. Românii atacă pe înaintare, sunt la un metru de buturi, presează şi Alax MANTA însc rie ESEU! Dumbravă ratează transformarea, dar ROMÂNIA conduce cu 16-5!

Min. 33: Eroare de poziţionare a echipei noastre. Uruguayenii iniţiază un atac rapid pe treisferturi şi MIERES înscrie un eseu după o intercalare a lui Leivas. Arocena ratează transformarea. Uruguay - România 5-9.

Min. 31: Dominarea echipei noastre se accentuează. DUMBRAVĂ fructifică o nouă lovitură de pedeapsă, de la circa 20 de metri, perpendicular pe buturi.

Min. 28: România are o nouă penalitate de la circa 28 de metri, uşor lateral dreapta. DUMBRAVĂ concretizează. România conduce cu 6-0.

Min. 21: DUMBRAVĂ aduce primele puncte ale echipei noastre. România conduce cu 3-0.

Min. 20:
Lovitură de pedeapsă pentru România, perpendicular, de la circa 35 de metri. Gal Csaba acuză o accidentare.

Min. 19: Fundaşul uruguayan este obligat să trimită în margine la circa 20 de metri de terenul de ţintă al gazdelor.

Min. 17: Naţionala noastră are supranumeric pe partea dreaptă, se câţtigă metri buni, însă Socol nu are susţinere şi scapă balonul înainte.

Min. 14: Meciul este unul de uzură. Celeştii au devenit din ce în ce mai insistenţi. Ei sunt mai iuţi şi mai agili. Nu s-a marcat încă niciun punct.

La meci asistă circa 8.000 de spectatori.

Stadionul pe care se joacă meciul, Charrua, poartă numele unei populaţii amerindene care a populat această zonă şi care a fost exterminată în urmă cu două secole.

Min. 8: Românii insistă pe înaintare, sud-americanii încearcă mai mult pe treisferturi.

Min. 5: Balon tactic trimis cu piciorul, de uruguayeni, în terenul nostru de 22 de metri. Sîrbu reuşeşte să trimită în margine, in extremis.

Min. 2: "Stejarii" iniţiază un atac pe înaintare. Este penalizată o intrare din lateral a jucătorilor noştri, care pierd balonul într-un moment în care se aflau la cinci metri de terenul de ţintă advers.

Meciul a început. Echipa noastră joacă în tricouri albastre, uruguayenii în bleu.


Vremea este bună la Montevideo. Temperatura este de 25 grade Celsius.

Meciul va fi arbitrat de sud-africanul Mark Lawrence. Născut în 16 iunie 1965, acesta a condus primul meci-test în 2000. A arbitrat la edițiile din 2003 și 2007 ale Cupei Mondiale. În 2008, a condus finala Super 14 între Crusaders și Waratahs. Antrenorul neozeelandez al echipei României, Steve McDowell, se temea înainte de plecare de arbitrajul acestuia... Mai precis, de faptul că arbitrii din Sud sunt mai toleranți cu anumite procedee folosite în aglomerări, capitol la care uruguayenii excelează.

Tricolorii au pregătit disputa de azi în Argentina, la Buenos Aires, pentru a se obişnui cu fusul orar, dar şi pentru a se feri de uruguayeni. Sportivii au ajuns joi la Montevideo, după o călătorie cu avionul, care a durat 30 de minute, dar n-au scăpat de şicanele gazdelor. „Terenul de antrenament este situat la o distanţă foarte mare de hotel. Facem 45 de minute până acolo, mai mult decât am făcut din Argentina până la Montevideo", a spus Lucian Lorin, ofiţer de presă al FRR, pentru „Adevărul". La aceasta s-a adăugat faptul că autocarul care trebuia să ducă echipa la antrenament a întârziat circa o oră. Toate acestea s-au adăugat la faptul că joi, după călătoria cu avionul, jucătorii au aflat că bagajele lor, în care se afla și echipamentul, s-au rătăcit pe aeroportul din capitala Argentinei... (ele au fost recuperate în cele din urmă). Apoi, când au ajuns la hotel au aflat că unele camere rezervate cu o lună în urmă erau... ocupate.

Transformer principal al naţionalei, stelistul Dănuţ Dumbravă crede că prima manşă cu celeştii trebuie abordată cu atenţie şi cu răbdare: „Suntem superiori pe înaintare şi ştim să ne folosim de jocul tactic cu piciorul. Important este să nu ne precipităm, să nu comitem erori".

Mai bine clasată în ierarhia mondială (este pe locul 19, iar adversara pe 21), România are de partea ei tradiţia, dar şi palmaresul.

Rugby-ul nostru este mai „bătrân" cu 50 de ani, iar ambele meciuri directe, disputate la Bucureşti, în cadrul IRB Nations Cup, au fost câştigate de „stejari": 10-6, în 2008, şi 17-11, în 2009.

Spre deosebire de români, care au participat la toate cele şase turnee finale de până acum, uruguayenii s-au calificat doar la ediţiile din 1999 şi din 2003. Ei au disputat şapte meciuri, câştigând două (27-15 cu Spania şi 24-12 cu Georgia) şi au înregistrat o înfrângere grea (13-111) în faţa Angliei.

Punctul forte al naționalei noastre îl reprezintă înaintarea, fiind știut că acest compartiment este cel care asigură, în cele mai multe cazuri, posesia în rugby. Nu întâmplător, din cei opt ”grămădari” - ca să folosim o expresie utilizată chiar de jucători - șapte evoluează în Franța. Plusul de experiență și de valoare este dat de Marius Tincu și Ovidiu Toniță, campioni în Hexagon anul trecut și finaliști ai ultimei ediții, Sorin Socol, MVP-ul ediției 1996 a CM de juniori, Alex Manta sau Dragoș Dima, alți rugbyști care au trecut pe la cluburi de top. Lipsește, este adevărat, Paulică Ion, pilierul lui London Irish suferind nu demult o accidentare care l-a ținut departe de teren.



Fără să fie mai prejos, treisferturile sunt dominate de autohtoni, însă este de așteptat ca tinerii Cătălin Fercu și Mădălin Lemnaru să aducă un plus de viteză jocului nostru, iar Gal Csaba să fie jucătorul capabil, prin forță, să străpungă liniile adverse.

Cum meciul se anunță a fi unul tactic, jocul cu piciorul va avea și el o importanță mare. Ca de altfel și siguranța la loviturile de țintă (lovituri de pedeapsă și transformări). România dispune de trei transformeri - Dănuț Dumbravă, Florin Vlaicu și Ionuț Dimofte -, lor putând să li se alăture și rezervele Iulian Dumitraș și Valentin Calafeteanu.

/>URUGUAY - ROMÂNIA
MONTEVIDEO (13 noiembrie). Stadion:
Charrua. Arbitru: M. Lawrence (Africa de Sud). Judecători de margine: Francisco Pastrana și Javier Mancuso (Argentina).

image

ROMÂNIA: 15. Vlaicu  - 14. Fercu, 13. Gal, 12. Dimofte, 11. Lemnaru - (md) 10. Dumbravă, (mg) 9. Sîrbu - 7. Toniță, 8. Manta, 6. Burcea - 5. Ursache, 4. Socol (cpt.) - 3. Dima, 2. Tincu, 1. Bălan.

Rezerve: 16. C. Popescu, 17. Rădoi Andrei, 18. Lazăr, 19. Petre, 20. Carpo, 21. Calafeteanu, 22. Dumitraș.

URUGUAY: 15. Dugonjic - 14. Leivas, 13. Crosa, 12. De Freitas, 11. Mieres - (md) 10. Arocena, (mg) 9. Martinez - 7. Brignoni, 8. Vilaseca, 6. Braun - 5. Magno, 4. Fonseca - 3. Sagario, 2. Arboleya (cpt.), 1. Corral.

Rezerve: 16. Rombys, 17. Espiga, 18. Lemoine, 19. Tabarez, 20. Gaminara, 21. Caffera, 22. Morales.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite