România, ţara bărbaţilor energici şi a femeilor leneşe: infografia care arată cine face sport la noi şi cu ce buget

România, ţara bărbaţilor energici şi a femeilor leneşe: infografia care arată cine face sport la noi şi cu ce buget

Studiul a fost realizat, în luna februarie 2016, pe un eşantion de 300 de persoane, femei şi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani. Iar rezultatele spun multe despre populaţia României.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primul studiu despre sporturile de anduranţă, derulat de Adrenallina, Sports PR & more, prima agenţie de comunicare sportivă din România, relevă câteva detalii interesante despre românii care le practică. Astfel:
 
*26% dintre practicanţi - cel mai mare procent - au vârsta cuprinsă între 30 şi 34 de ani;
 
*25% dintre ei au vârsta cuprinsă între 35 şi 40 de ani; 
 
*16% se situează între 25 şi 29 de ani. 
 
Mai în vârstă nu înseamnă mai puturoşi
 
Destul de mulţi români trecuţi de 40 de ani practică sporturi de anduranţă. 
 
Astfel, 24% dintre românii care participă la maratoane şi ultramaratoane de alergare, maratoane de ciclism, competiţii de anduranţă la înot, triatlon, Half Ironman sau Ironman au vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani. 
 
Ca o curiozitate, tinerii care practică sport de anduranţă sunt destul de puţin reprezentaţi: un procent de doar 7,5 % pentru vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani. 
 
Sportul îţi îmbunătăţeşte viaţa
 
Studiul arată că, în cazul sexului amatorilor de sport de anduranţă, procentul e dezechilibrat: 80% dintre ei sunt bărbaţi şi doar 20% femei. 
 
Un aspect foarte interesant e că cei care practică sporturi de anduranţă consideră că viaţa li s-a îmbunătăţit de când au descoperit această nouă pasiune, şi mai ales viaţa profesională. 
 
La întrebarea „Cum vi s-a schimbat viaţa profesională de când practicaţi sport/sporturi de anduranţă?“, s-a răspuns astfel:
 
*52% dintre respondenţi au spus că au devenit mai organizaţi şi mai energici, că dau mai mult randament şi se concentrează mai bine la locul de muncă.
 
*31% dintre ei spun că au dezvoltat un sistem de time management mult mai bun decât înainte.
 
*17% mărturisesc că au devenit mai populari printre colegi şi o inspiraţie pentru cei din jur (colegi, şefi, subordonaţi). 

 
Cum arată clasamentul sporturilor practicate?
 
Cei mai mulţi dintre participanţii la studiu, adică 34% dintre ei, practică alergarea pe distanţe lungi şi foarte lungi (semimaraton – 21,1 km, maraton – 42,195 km, ultra - peste 42,195 km). 
 
Al doilea cel mai practicat sport de anduranţă în România e ciclismul (19% dintre respondenţi), iar al 3-lea cel mai practicat sport de anduranţă de către români e triatlonul – 17,5%. 
 
Sporturile de anduranţă pe distanţe foarte lungi, cum sunt triatlonul de tip Half Ironman şi Ironman sunt practicate de către 18% dintre români, astfel:
 
*10 % Ironman
*8 % Half Ironman
 
Distanţele unei competiţii de triatlon tip Halfironman sunt: 1.9 km înot,  90 km ciclism şi 21.1 km alergare (semimaratonul). 
 
Distanţele unei competiţii de tip Ironman sunt 3,8 km înot, 180 km ciclism, 42, 195 km alergare (maratonul)
 
Înotul de anduranţă e practicat într-un procent de 11,5% dintre cei care au participat la studiu.
 
Buget: 200 – peste 800 de lei pe lună
 
În ceea ce priveşte banii pe care îi alocă românii practicanţi ai sporturilor de anduranţă, cei mai mulţi dintre ei (49%) cheltuiesc, lunar, între 500 şi 800 de lei. 
 
33% scot din buzunar pentru practicarea hobby-urilor sportive, între 200 şi 500 de lei şi 12% investesc peste 800 de lei pe lună în sporturile preferate.
 
CLICK PENTRU A MĂRI INFOGRAFIA

 
Cum au evoluat sporturile de anduranţă în România?
 
„Comunitatea sportivilor amatori de anduranţă din România e una despre care trebuie să înceapă să se vorbească, pentru că reuneşte ambasadori, prin exemplul lor, ai valorilor sportului, oameni care îi inspiră pe cei din jur să adopte un stil de viaţă armonios, prin mişcare şi alimentaţie  sănătoasă.
 
Sporturile de anduranţă din România au cunoscut un avânt semnificativ în ultimii ani, iar trendul e unul de creştere accelerată: din ce în ce mai mulţi români descoperă, mai ales după vârsta de 30 de ani, o nouă pasiune, căreia îi dedică timp, energie şi bani. Studiul derulat de noi arată că beneficiul acestei investiţii masive e pentru ei, nici mai mult nici mai puţin, decât o viaţă mai împlinită, acasă şi în viaţă profesională“ spune Roxana Lupu, sportiv de anduranţă şi Business Development Manager Adrenallina, Sports PR & more. 
 
Rezultatele studiului vor fi dezbătute
 
Joi, 10 martie, de la ora 18.30, la Connect Hub, rezultatele detaliate ale studiului vor fi dezbătute în cadrul evenimentului „Cum am devenit ultrarunner“, organizat de Adrenallina, Sports PR & more şi Connect Hub. 
 
Evenimentul îi are ca invitaţi pe alergătorii de anduranţă:
 
Dragoş Rouă, Florin Ioniţă, Iulia Gainariu, Aris Necula, Alex Kelerman şi triatloniştii Mihai Baractaru (primul român calificat la Campionatul Mondial Kona, Hawaii) şi Liviu Dan Zburătura (triatlonist amator) 
 
Andrei Nana, ultrarunner, fondator Internaţional 100+ UltraRunning Foundation, Inc., Director de cursa Icarus Florida UltraFest, sportiv de anduranţă stabilit în America, va interveni prin Skype în timpul evenimentului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările