România, printre „piticii“ Europei: Steaua şi Pandurii, la nivelul cluburilor din Kazahstan şi Moldova. Cădere dramatică a coeficienţilor UEFA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piovaccari n-a marcat, deocamdată, în grupele Ligii Campionilor
Piovaccari n-a marcat, deocamdată, în grupele Ligii Campionilor

„Adevărul“ analizează situaţia actuală a formaţiilor româneşti care au rămas în cupele europene şi face o comparaţie cu ce realizaseră ele, sezonul trecut, tot după trei runde în Liga Campionilor şi în Liga Europa.

S-a încheiat a treia rundă, în faza grupelor, în competiţiile europene intercluburi, iar bilanţul României e de-a dreptul catastrofal: 1 punct pentru Steaua, 1 punct pentru Pandurii, în condiţiile în care nici una dintre echipe nu se află într-o serie imposibilă.

Dintre adversarele Stelei doar Chelsea e, într-adevăr, o trupă stelară care, în acest moment, ocupă locul 2 în Premier League. Schalke (locul 5 în Bundesliga) şi Basel (lider în Elveţia) par, mai degrabă, formaţii de Liga Europa. Mai mult, în sezonul trecut, Basel a fost învinsă de două ori de CFR Cluj în play-off-ul Ligii Campionilor. Şapte dintre fotbaliştii care au pierdut ambele partide cu CFR au evoluat, marţi seara, pe „Arena Naţinală“ contra roş-albaştrilor şi au fost la două minute de a învinge trupa lui Reghecampf.

Nici grupa Pandurilor nu e una imposibilă cu Fiorentina (locul 6 în Serie A), Dnipro (locul 3 în Ucraina) şi Pacos de Ferreira (ultimul loc în Portugalia). Cu toate acestea, gorjenii n-au reuşit să câştige nici pe terenul lusitanilor, dar echipa lui Pustai are scuza că se află la prima participare în grupele unei competiţii europene.

Doar două echipe sunt în situaţia Stelei

Dacă ne uităm pe clasamentele Ligii Campionilor şi Ligii Europa după trei etape, constatăm că grupările din Liga I, Steaua şi Pandurii, se află în compania „piticilor“ Europei.

În Liga Campionilor, doar trei cluburi au un punct sau nici unul după trei meciuri:

*FC Copenhaga (Danemarca) - 1 punct în grupa B cu Real Madrid, Galatasaray, Juventus.

*Anderlecht (Belgia) - 0 puncte în grupa C cu PSG, Olympiakos, Benfica.

*Viktoria Plzen (Cehia) - 0 puncte în grupa D cu Bayern Munchen, Manchester City şi ŢSKA Moscova. 

Pandurii, sub Şerif Tiraspol

În Liga Europa, situaţia e şi mai dramatică. Pandurii Târgu-Jiu, considerată o trupă solidă în Liga I, a adunat mai puţine puncte decât Şerif Tiraspol! Moldovenii au două puncte în grupa K cu Tottenham, Anji şi Tromso.

Iată ce cluburi se află într-o situaţie similară cu Pandurii după trei partide în grupele Ligii Europa:

*Dinamo Zagreb (Croaţia) - 1 punct în grupa B cu Ludogoreţ, PSV şi Cernomoreţ.

*Standard Liege (Belgia) - 1 punct în grupa C cu Salzburg, Esbjerg şi Elfsborg.

*Zulte Waregem (Belgia) - 1 punct în grupa D cu Rubin Kazan, Wigan, Maribor.

*Rijeka (Croaţia) - 1 punct în grupa I cu Lyon, Betis, Guimarares.

*Legia Varşovia (Polonia) - 0 puncte în grupa J cu Trabzonspor, Lazio, Apollon Limssol.

*Tromso (Norvegia) - 1 punct în grupa K cu Tottenham, Anji, Şerif.

*Şahtior Karagandy (Kazahstan) - 1 punct în grupa L cu PAOK Salonic, AZ Alkmaar şi Maccabi Haifa.

Ciprioţii sunt peste noi

O altă constatare tristă pentru campionatul românesc: ciprioţii au tot două cluburi în grupele cupelor europene, ce-i drept, ambele în Liga Europa. Împreună, APOEL Nicosia şi Apollon Limassol au făcut mai multe puncte decât Steaua şi Pandurii.

APOEL a luat 1 punct în grupa F cu Frankfurt, Maccabi Tel Aviv şi Bordeaux, în timp ce Apollon are patru puncte în grupa J cu Trabzonspor, Lazio şi Legia Varşovia.

Prăbuşire totală faţă de acum un an

Rezultatele cluburilor din Liga I în Europa sunt de-a dreptul catastrofale, mai ales dacă le comparăm cu cele obţinute în stagiunea 2012-2013.

Atunci, CFR Cluj a făcut 10 puncte în grupele Ligii Campionilor, într-o serie cu Manchester United, Galatasaray şi Sporting Braga. Ardelenii s-au clasat pe locul 3, ratând primăvara Ligii, la mustaţă, în faţa celor de la Galatasaray. Turcii au încheiat grupa tot cu 10 puncte, însă au avut rezultate mai bune în duelurile directe cu CFR.

Dacă formaţia din Gruia a stabilit un record de puncte pentru un club românesc în grupele Ligii Campionilor, Steaua a făcut şi ea spectacol în grupele Ligii Europa. A câştigat seria din care a făcut parte, cu Stuttgart, Copenhaga şi Molde, adunând 11 puncte.

Rezultatele CFR-ului în Liga Campionilor, în sezonul trecut, după trei etape:

*Sporting Braga – CFR Cluj 0-2

*CFR Cluj – Manchester United 1-2

*Galatasaray – CFR Cluj 1-1

Rezultatele Stelei în Liga Europa, în sezonul trecut, după trei etape:

*Stuttgart – Steaua 2-2

*Steaua – FC Copenhaga 1-0

*Steaua – Molde 2-0

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite