România a scris istorie la Erevan: premieră pentru naţională, un debut de vis şi toate reacţiile de după meci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stanciu şi compania au făcut instrucţie cu o echipă care n-a mai bătut pe nimeni pe teren propriu din 2013 şi a fost nevoită să joace, sâmbătă seară, în zece oameni, încă din minutul 3.

Prima victorie a echipei naţionale sub comanda lui Christoph Daum, 5-0 cu Armenia, a adus mai multe premiere fericite pentru tricolori.

*A fost cel mai categoric succes obţinut, în deplasare, de România din 2002 încoace. Ultima mare victorie afară fusese la 16 octombrie 2002, 7-0 cu Luxemburg, în preliminariile Euro 2004.

*Pentru prima dată, România a marcat de trei ori în primul sfert oră al unui meci oficial. Până acum, tricolorii izbutiseră de două ori o astfel de performanţă, însă, de fiecare dată, în partide amicale. Mai întâi, în 1933, într-un 5-0 cu Iugoslavia la Bucureşti şi apoi într-un 6-0 cu Albania, tot la Bucureşti, dar în 1950.

*România a făcut 3-0, în premieră, într-un meci în doar 12 minute. Precedentul record data din 1933, din acel meci cu Iugoslavia (5-0). Atunci, tricolorii au ajuns la 3-0 după 13 minute.

*Răzvan Marin, fiul fostului stelist, Petre Marin, a avut un debut fantastic la echipa naţională: a marcat după 12 minute. El fusese convocat şi pentru primul meci al lui Daum, cel cu Muntenegru (1-1), însă atunci a rămas pe banca de rezerve.

Ce au spus componenţii naţionalei la Digi Sport?

Christoph Daum (selecţioner România): Am fost foarte concentraţi şi ştiam care ne sunt obiectivele. După un astfel de start a fost incredibil să văd că echipa nu a dat înapoi. Le-am spus să continuăm la fel şi după acel debut. Am ţinut să avem în continuare controlul, trebuia să se mişte mai mult ei, având cu un om mai puţin. Am încercat să îi ţin activi, să paseze, să marcheze. Nu doar să se uite cum e 4-0 pentru noi.

Am făcut multe schimbări şi azi. Acesta a fost un prim pas pentru Răzvan Marin. Astfel de jucători trebuie să se dezvolte cu astfel de meciuri, nu contează dacă va fi titular în următorul meci, dar avem nevoie de astfel de jucători. Nu mă aşteptam nici eu, nimeni nu se aştepta la un asemenea scor. Pregăteşti meciul în fiecare detaliu, dar sunt lucruri la care nu te aştepti. Am avut acţiuni foarte bune, un joc de pase foarte bun.

Dacă vom juca asa şi în Kazahstan ar fi incredibil. Vom întâlni mai multe dificultăţi, după ce ei au pierdut cu 0-5. Am jucători cu personalitate şi am încredere în ei. Toată lumea e motivată la maximum pentru calificare.

Răzvan Marin (mijlocaş România): Nu mă aşteptam, e ceva extraordinar ce mi se întâmplă. Mă bucur că am reuşit să marchez, mă bucur că am luat toate cele trei puncte şi o să mergem în Kazahstan să câştigăm. M-am gândit să prind poarta şi să marchez. Nicu mi-a dat-o foarte bine, eram pe 16 metri, am avut o poziţie foarte bună şi mă bucur că am marcat.

Toată lumea mi-a transmis mesaje de încurajare înainte de meci. Am primit foarte multe mesaje şi mă bucur că lumea are încredere în mine, mă bucur că domnul Hagi mi-a acordat încredere şi am debutat în Liga 1. Mă bucur că domnul Daum are foarte mare încredere în mine şi nu numai în mine, şi în Roti, şi în mai mulţi tineri şi ne bucurăm, dar încă nu s-a terminat. Trebuie să mergem şi în Kazahstan să luăm cele trei puncte.

Nu ştiu dacă voi fi titular şi în următorul meci cu Kazahstan, marţi, vom vedea. Eu o să muncesc la fel de mult, o să rămân la fel de serios, că, fără muncă şi seriozitate, nu se poate şi, dacă domnul Daum o să aibă aceeaşi încredere în mine, eu nu am ce să fac decât să joc cât mai bine şi să-i răsplătesc această încredere.

Probabil domnul Hagi s-a bucurat foarte mult, atât pentru mine, cât şi pentru Benzar, suntem primii lui jucători care joacă la echipa naţională în meciuri oficiale şi cred că e mândru de acest lucru.

Alex Chipciu (mijlocaş România): Nici nu mai ştiam de când n-am marcat. Nu ştiu cum mă judecă lumea. Eu nu sunt disperat să dau gol, cu toate că e bine să faci acest lucru. A fost mai puţin important că am marcat, e important că am obţinut această victorie frumoasă, care ne dă moral pentru următorul meci.

Am avut ghinion cu Muntenegru. Ne-au egalat repede şi am ratat şi un penalty. Ne era mult mai bine cu acele puncte. Trebuie să recunoaştem că am avut şi puţin noroc. Ei au luat roşu şi am primit penalty după câteva minute. Ne-am făcut meciul foarte uşor. Ar fi o problemă dacă nu am intra la fel de concentraţi.

Nu trebuie să ne gândim că vom avea un meci uşor. Kazahstan e o echipă care în deplasare nu e aşa puternică, dar un polonez coleg cu mine la Anderlecht, care mi-a zis că le-a fost incredibil de greu. A fost egal şi Kazahstanul merita să câştige.

Noi ne dorim să jucăm agresiv în fiecare meci. Credeţi că la Euro nu ne-am dorit să fim agresivi? Trebuie să fim mai realişti, chiar dacă românii îşi doresc mai mult. Trebuie să muncim şi să rămânem modeşti.

Cred că am făcut astăzi vreo trei entorse. Chiar dacă a părut uşor de la televizor, terenul arăta foarte bine, dar era foarte moale. Nu e nimic grav.

Adi Popa (mijlocaş România): Înainte de fluierul de start nu mă aşteptam la un asemenea scor. Mă bucur că am înscris foarte multe goluri, că n-am primit niciunul, că ne-am comportat ca o echipă matură şi ne-am făcut meciul uşor. Sper să câştigăm fiecare meci până la final. Nu contează câte goluri dăm, important e să dăm cu unul mai mult ca adversarii şi să ne calificăm. N-avem obiectiv să dăm zece goluri pe meci. Trebuie să rămânem modeşti, să ne gândim la fiecare meci şi să încercăm să câştigăm.

Cu Muntenegru a fost un meci acasă, cu un altfel de teren. A fost mult mai dificil la Cluj să pasezi şi să faci posesie. Acum a fost mai bine şi ne-am făcut şi meciul uşor, cu penalty-ul şi acea eliminare. 

Nu va fi uşor în Kazahstan. Au luat cinci goluri şi n-au un moral bun, dar condi'iile de acolo nu vor fi prielnice, am în'eles că şi ninge acolo. Vom intra, vom da totul şi sperăm să câştigăm.

Petre Marin (tatăl lui Răzvan Marin): Am sărit în sus cu soţia la golul lui Răzvan, ne-am luat în braţe şi ţipam amândoi. Am vorbit înainte de meci cu el. L-am încurajat, i-am zis că va face un meci bun şi că o să marcheze. Îmi vine să mă îmbăt de fericire, prima dată în via'ă, dar eu nu beau! Gata, m-a depăşit. A debutat la naţională mult mai devreme ca mine, a dat şi gol. E un băiat bun, cuminte, pentru el e abia începutul.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite