România pierde o altă mare echipă de handbal: HCM Baia Mare, pe urmele Oltchimului. Culisele unei prăbuşiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
HCM, vicecampioana din sezonul trecut
HCM, vicecampioana din sezonul trecut

Formaţia din Baia Mare e între primele opt din Europa pentru al doilea sezon consecutiv, însă apar tot mai multe semne că va dispărea la finalul acestui sezon.

La 11 aprilie 2013, Oltchim Râmnicu Vâlcea era eliminată din semifinalele Ligii Campionilor de Gyor. La 25 iunie 2013, cea mai iubită echipă de handbal feminin din România era desfiinţată, în mod oficial.

Din păcate, istoria se poate repeta acum în cazul celor de la HCM Baia Mare. Şi sunt foarte multe elemente comune între drumul pe care s-a dus Oltchim şi cel spre care se îndreaptă HCM. Până să fie rasă de pe harta handbalului românesc, Oltchim devenise o forţă în Europa: a avut trei prezenţe în semifinalele Ligii Campionilor (2008-2009, 2011-2012 şi 2012-2013) şi o finală jucată (2009-2010) cu Viborg.

HCM Baia Mare tocmai şi-a asigurat prezenţa, pentru al doilea sezon consecutiv, între primele opt cluburi din Europa. Pentru vicecampioana României urmează „dubla“ din sferturile Ligii Campionilor cu Buducnost, la începutul lunii aprilie. Aceste partide pot fi ultimele de referinţă pentru HCM.

Titlul e ca şi pierdut

Neplătite şi cu viitorul incert, jucătoarele de la HCM au înregistrat două eşecuri în ultimele două meciuri. După victoria cu Thuringer, care a asigurat calificarea în sferturile Ligii, a început prăbuşirea. La o zi după succesul cu nemţoaice, primarul Cătălin Cherecheş a organizat o conferinţă de presă şi a anunţat că, începând din sezonul viitor, primăria nu va mai finanţa handbalul local.

„Astăzi e un punct zero în care nu mai finanţăm HCM Baia Mare, nici echipa de fete, nici echipa de băieţi. Municipiul Baia Mare şi primarul Cătălin Cherecheş nu-şi mai pun semnătura pe niciun document prin care să finanţeze HCM Baia Mare“, a declarat edilul. Iar efectele acestui discurs s-au văzut, imediat, în rezultatele echipei.

Vicecampioana României a fost învinsă, mai întâi, de Ferencvaros (18-21), în ultima partidă din grupele Ligii Campionilor, pentru ca, miercuri, să cedeze, la Braşov, în faţa celor de la Corona (26-32). Pe plan intern, a fost primul eşec pentru HCM de la 17 noiembrie, atunci când a cedat cu campioana CSM Bucureşti, scor 21-24.

Înfrângerea cu Corona a încheiat, practic, lupta pentru titlu şi în acest sezon. Cu cinci runde înainte de terminarea campionatului, CSM Bucureşti are şase puncte peste HCM, handicap ce pare a fi imposibil de remontat de fetele de la Baia Mare, chiar dacă vor învinge liderul în ultima rundă, la 23 aprilie.

N-au vrut să plece la Budapesta

Situaţia de la HCM e atât de tensionată încât, potrivit prosport.ro, jucătoarele nici n-ar fi vrut să meargă, la Budapesta, pentru confruntarea cu Ferencvaros din ultima etapă a Ligii! La revenirea în ţară, echipa nu s-ar fi antrenat luni, marţi a pornit spre Braşov şi miercuri a fost zdrobită de Corona.

Urmează plecările în masă

Sursa citată a scris că, având în vedere că s-au adunat restanţe financiare mari la nivelul lotului, HCM se va destrăma în următoarea perioadă. Primele jucătoare care au de gând să plece sunt cele aduse din străinătate, adică Pineau, Jezici, Abbingh şi Do Nascimento. Nici româncele nu vor mai tolera însă actuala situaţie, cele nouă componente ale naţionalei, Ungureanu, Munteanu, Ardean-Elisei, Szucs, Marin, Geiger, Nechita, Tănăsie şi Perianu, urmând să ajungă şi ele la alte cluburi.

 

Apare altă echipă în oraş?
După dispariţia Oltchimului, în oraş a apărut un nou club de handbal, HCM Râmnicu Vâlcea. Acesta ocupă, în acest moment, locul 9 din 14 în Liga Naţională şi nu s-a apropiat de nivelul Oltchimului. Prosport.ro susţine că, în cazul în care va dispărea şi HCM, am putea avea parte de un scenariu similar. Autorităţile locale doresc să finanţeze un alt club - de drept public -, care ar urma să preia locul HCM-ului în Liga Naţională, dar şi lotul actualei formaţii. „Trecerea pe un club de drept public nu e chiar simplă. În primul rând, noul club - presupunem CS Minaur - trebuie să-şi achite toate restanţele către sportive, în sens contrar ar risca să aibă transferurile blocate până la soluţionarea eventualelor litigii“, a concluzionat sursa citată.

1960 e anul în care s-a înfiinţat HCM Baia Mare, echipa având un titlu (2014), trei Cupe ale României (2013, 2014 şi 2015) şi trei Supercupe (2013, 2014, 2015) în palmares.
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite