România, oripilată de incitarea la ură la adresa maghiarilor: S-a aflat cine a pus melodia în care ungurii sunt înjuraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Csaba Asztalos, preşedinte Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării
Csaba Asztalos, preşedinte Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării

Partida Juventus Bucureşti – Sepsi Sfântu Gheorghe (0-2) a fost precedată de un incident dezgustător în care la staţia de amplificare a stadionului de la Voluntari s-a auzit o melodie cu versuri jignitoare la adresa maghiarilor, trimiterea către oaspeţii de la Sfântu Gheorghe fiind clară.

Un gest infantil şi lipsit de bun simţ a dat naştere la un episod care a umbrit ultimul meci din etapa a 4-a din play-out.

Pe scurt, în boxele arenei „Anghel Iordănescu“ din Voluntari s-a auzit o parodie a melodiei „Doamne, ocroteşte-i pe români“, ale cărei versuri incită la violenţă şi sunt pline de vulgarităţi. Digi Sport a luat legătura cu crainicul stadionului, Mihai Gheorghe, pentru a afla cum o astfel de melodie a fost difuzată, în timp ce jucătorii celor două formaţii se aflau la încălzire.

Ce a povestit crainicul arenei?

*Stick-ul cu melodia mi-a fost înmânat de către domnul Paul Terteleac de la Juventus. Mi-a pus stick-ul în mână şi mi-a spus să-l bag pe staţie. E acelaşi stick cu melodii patriotice pe care l-am mai folosit si urmă cu două etape.

*După 10-15 secunde, am oprit melodia, fiindcă aşa mi-a cerut administratorul clubului, domnul Bogaciu.

*Atât eu, cât şi toţi băieţii din Voluntari avem tot respectul pentru competiţie, pentru adversari şi mai presus de orice pentru semenii noştri şi regret ceea ce s-a întâmplat, ieri, la stadion.

Csaba Asztalos: „E inacceptabil, e scandalos!“

Incidentul a fost condamnat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) prin vocea preşedintelui Csaba Asztalos.

*E un incident extrem de grav şi din perspectiva faptului că nu e prima oară când în liga naţională avem astfel de incidente, incitări la ură şi scandări împotriva comunităţii maghiare. 

*Echipa din Sfântu Gheorghe a avut mai multe astfel de experienţe negative în cadrul partidelor pe care le-a avut în campionat şi nu se poate accepta scuza potrivit căreia s-a folosit o înregistrare, un stick, crainicul şi aşa mai departe.

*Acestea sunt elemente intenţionale. Cei care gestionează comunicarea la o partidă de fotbal, la un meci, ştiu foarte bine ce pun pe difuzoare şi ce mesaj transmit.

*E inacceptabil, e scandalos, mai ales în anul Centenarului, să avem astfel de abordări.

*Noi aşteptăm ca FRF şi LPF să aplice propriile regulamente. Astăzi am discutat, în cadrul instituţiei, dacă demarăm o autosesizare sau nu. În acest moment, aşteptăm reacţia FRF şi LPF.

*Noi sperăm să nu se întâmple ceea ce s-a întâmplat deseori, cu alte ocazii, în care la comisii în primă instanţă s-au stabilit nişte sancţiuni şi amenzi, iar în apel aceste sancţiuni au fost de fapt desfiinţate.

*Nu putem să acceptăm o astfel de practică. Dacă forurile fotbalistice aplică propriile regulamente şi aplică sancţiuni, atunci CNCD nu va mai face o procedură. În caz contrar, CNCD va face o procedură.

Ce s-a scris în comunicatul Federaţiei Române de Fotbal?

*Federaţia Română de Fotbal condamnă cu fermitate orice manifestări de xenofobie, şovinism şi intoleranţă care se petrec pe stadioanele de fotbal sau în lumea fotbalului. 

*Întrecerea sportivă trebuie să fie guvernată de fair-play şi spirit de competiţie, nu de ură şi violenţă. 

*Federaţia Română de Fotbal derulează permanent campanii de educaţie şi de promovare a valorilor tuturor minorităţilor şi grupurilor sociale, astfel încât nu poate primi decât cu indignare relatările incidentelor de luni, 9 aprilie, de pe stadionul din Voluntari. 

*Competenţa analizării faptelor aparţine Comisiei de Disciplină, care va lua în considerare rapoartele oficialilor prezenţi la meciul Juventus – Sepsi Sfântu Gheorghe.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite