România, o naţională cu fotbalişti „expiraţi“: cum plătesc jucătorii care au fost la Euro 2016 pentru prestaţiile lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fanii români au „plătit“ cu nervii pentru eliminarea rapidă a naţionalei de la Euro 2016, însă există o palidă consolare pentru suporterii care au început vacanţa de vară cu o dezamăgire.

Jucătorii care i-au deziluzionat vor plăti şi ei pentru ceea ce au oferit la turneul final. Din cauza unor prestaţii şterse, cu excepţia meciului cu Franţa, cotele fotbaliştilor care au făcut parte din lotul deplasat de Anghel Iordănescu în Hexagon au scăzut după Euro 2016. Concret: românii nu sunt căutaţi pe piaţa transferurilor.

Mai mult, şase jucători care au fost în Franţa au un viitor incert în ceea ce priveşte noul sezon. Pe scurt: ei fie că n-au angajament, fie că sunt sub contract, dar nu sunt doriţi de cluburile de care aparţin. Cea mai dificilă situaţie o are Răzvan Raţ, cel care s-a supărat pentru că „Generalul“ i-a luat banderola înainte de confruntările cu Franţa, Elveţia şi Albania. Pe lângă faptul că are 35 de ani, Raţ aproape că nici n-a mai jucat în 2016. Până la Campionatul European, el adunase puţin peste 10 minute la Rayo Vallecano. A ratat primele luni ale anului din cauza unei accidentări, iar când şi-a revenit echipa nu s-a mai bazat pe el, fiind angrenată în lupta pentru evitarea retrogradării. Într-un final, Rayo a ajuns în Segunda Division, iar pentru Raţ există o singură certitudine: aventura sa la formaţia spaniolă s-a încheiat.

Cel mai tehnic e şi cel mai singur

Lucian Sânmărtean (36 de ani) ar fi trebuit să „lumineze“ jocul României la Euro 2016, însă Iordănescu i-a oferit o singură repriză, cea de a doua din meciul cu Albania. Chiar dacă s-a zbătut, mijlocaşul n-a arătat nimic senzaţional care să atragă atenţia. Sânmărtean a fost pus pe liber de Al-Ittihad, înainte de Campionatul European, nici măcar Victor Piţurcă nereuşind să-şi convingă şefii să-l mai păstreze pe play-maker-ul român. Steaua a întors şi ea spatele mijlocaşului care nu ştie încotro o va apuca în acest moment.

Torje, mereu împrumutat

Gabi Torje a fost titular şi integralist într-un singur meci la Euro 2016, 1-1 cu Elveţia, însă nici el n-a ieşit cu nimic în evidenţă. Ceea ce a îngreunat şi mai mult situaţia mijlocaşului de 26 de ani care, spre finalul sezonului trecut, a început să joace din ce în ce mai puţin şi la Osmanlispor. Torje a încheiat conturile cu formaţia turcă, dar nici la Udinese, echipă de care aparţine, n-are loc. De fapt, de când l-au cumpărat de la Dinamo, în 2011, italienii l-au împrumutat de patru ori pe Torje: la Granada, Espanyol, Konyaspor şi Osmanlispor. Iar acum l-au trimis, din nou, „la plimbare“: la Karabukspor (Turcia).

Săpunaru, în stand-by

Cristi Săpunaru s-a aflat în restrânsul grup al jucătorilor români care, totuşi, n-au dezamăgit la Euro 2016. Chiar şi aşa, deşi e liber de contract după ce a părăsit Pandurii, fundaşul de 32 de ani n-a fost asaltat de oferte. Doar Şumudică şi Astra îl tot curtează şi cam atât.

Andone vrea să facă un pas înainte

După un sezon în care a înscris 21 de goluri în Segunda Division, Florin Andone (23) a ratat, totuşi, promovarea cu Cordoba. Tocmai de aceea, aşa cum a anunţat în „Adevărul“, înainte de Campionatul European, vârful născut la Botoşani nu vrea să mai stea în eşalonul secund. El nu duce lipsă de oferte, dar nici n-a devenit mai căutat după Euro 2016. S-a remarcat în Franţa cu o bară, în meciul cu Albania, şi un spirit de luptă în celelalte două partide.

Tătăruşanu, ieşit din graţii

O situaţie specială o are Ciprian Tătăruşanu (30 de ani), cel care a greşit la două goluri luate de România la turneul final, primul cu Franţa şi cel cu Albania. Aceste gafe au fost văzute şi de oficialii de la Fiorentina, care l-au transferat pe polonezul Bartlomiej Dragowski (18 ani) de la Jagiellonia Bialystock pentru 2,5 milioane de euro şi, la un moment dat, au negociat şi cu italianul Salvatore Sirigu (PSG). Presa din Italia a speculat că e posibil ca „Tătă“ să devină rezervă în acest sezon, după ce, în ultima stagiune, a bifat 37 din cele 38 de meciuri în Serie A.

 
Transferurile unor fotbalişti care au fost la Euro 2016

Nume  Traseu  Sumă

Granit Xhaka (Elveţia)            Gladbach – Arsenal    45.000.000

Michy Batshuayi (Belgia)       Marseille – Chelsea     39.000.000

Grzegorz Krychowiak (Polonia)         Sevilla – PSG  33.600.000

Samuel Umtiti (Franţa)           Lyon – Barcelona        25.000.000

Graziano Pelle (Italia) Southampton – Shandong Luneng     15.250.000

*sumele sunt exprimate în euro

 
Cădere FIFA

Ca urmare a prestaţiei României la Euro 2016, în ultimul clasament FIFA, tricolorii au coborât două poziţii, ajungând pe 24. Campioana continentală, Portugalia, a urcat două locuri până pe 6, iar podiumul e format din Argentina, Belgia şi Columbia.

 
Pe vremuri, românii erau achiziţionaţi de Atletico şi Porto

Acum, după Euro 2016, s-a vorbit sporadic despre un posibil transfer al lui Chipciu la Anderlecht, însă nu s-a concretizat nimic. Pe vremuri, după Campionatele Europene, românii au ajuns la marile cluburi din Occident. Iată cele mai importante mutări după ediţiile din 1996, 2000 şi 2008.

Euro 1996

Nume  Traseu

Daniel Prodan Steaua - Atlético Madrid

Tibor Selymes Cercle - Anderlecht

Constantin Gâlcă        Steaua - Mallorca

Anton Doboş  Steaua - AEK Atena

Iulian Filipescu            Steaua - Galatasaray

Adrian Ilie       Steaua - Galatasaray

Viorel Moldovan         Xamax - Grasshopper

Ion Vlădoiu     Steaua – Köln

Euro 2000

Ioan Lupescu  Dinamo - Bursaspor

Laurenţiu Roşu            Steaua - Numancia

Florian Prunea Univ. Craiova - FK Loveci

Euro 2008

Cristian Săpunaru        Rapid - FC Porto

Cosmin Moţi   Dinamo - Siena

Nicolae Dică   Steaua - Catania

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite