România, pe mână unui fost atacant sclipitor: Burleanu are un favorit pentru postul de selecţioner

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Burleanu, preşedinte FRF
Răzvan Burleanu, preşedinte FRF

Dacă situaţia locului 2 în grupă se va decide, luna viitoare, în schimb, un lucru e cert de acum: Mirel Rădoi (40 de ani) îşi va încheia mandatul pe banca naţionalei, după „dubla“ cu Islanda şi cu Liechtenstein.

Anunţul l-a făcut, luni seară, după victoria cu Armenia, însă oficialii federaţiei ştiau de o lună că Rădoi va pleca după terminarea meciurilor din grupa J.

Potrivit informaţiilor obţinute de „Adevărul“, Rădoi şi-a anunţat şefii, după seria celor trei partide din luna septembrie, 2-0 cu Islanda, 2-0 cu Liechtenstein şi 0-0 cu Macedonia de Nord, că nu va mai continua la echipa naţională, după luna noiembrie. Motivul l-a explicat în conferinţa de după meciul câştigat cu Armenia. 

„Am luat echipa la un baraj (n.r. - cel pentru Euro 2020, pierdut cu Islanda), o predau la fel, pentru că obiectivul e locul 1 sau locul 2. Chiar m-aş bucura ca cine vine în locul meu să califice echipa la Mondial. Din luna noiembrie, echipa naţională trebuie să-şi găsească antrenor. Contractul meu se termină, îmi văd de treaba mea, echipa naţională rămâne în continuare, să aduceţi pe cine vreţi dumneavoastră. Nu mă întoarce nimic, nici măcar soţia“, a spus Rădoi. 

Selecţionerul a lăsat de înţeles că, din cele două meciuri rămase în grupă, cel decisiv pentru locul 2 va fi cel de acasă, cu Islanda: „Dacă depinde calificarea la baraj de meciul cu Liechtenstein şi nu suntem în stare să câştigăm, jucătorii trebuie să-şi arunce ghetele, iar eu arunc legitimaţia de antrenor. Pot să intre şi spectatorii pe teren, noi trebuie să câştigăm! Dacă pierdem, rămânem în Liechtenstein!“.

Boloni

Ladislau Bölöni a mai fost selecţioner, în perioada 2000-2001

Olăroiu şi Bölöni, variante pentru presă

Aşadar, apare o întrebare: Cine va fi pe banca României din noiembrie încolo? Deja, în presă au apărut mai multe nume, mai ales că unele au fost pomenite chiar de Rădoi: „Avem Olăroiu, Olăroiu şi Olăroiu. E datoria celor de la FRF să facă tot posibilul pentru a-l aduce pe Olăroiu. Bölöni e o altă variantă, pentru că şi el e liber de contract. Mai ai şi Gâlcă, e liber de contract şi el. Şi mai e Piţurcă, avem patru antrenori liberi de contract, care ar putea fi pe lista FRF“.

Deşi variantele Olăroiu şi Bölöni par a fi cele mai atractive, având în vedere CV-urile lor, în realitate, FRF nu le ia în calcul. De altfel, niciunul n-a fost contactat de federaţie, deşi oamenii de la „Casa Fotbalului“ ştiu de o lună că Rădoi pleacă. Explicaţia e simplă: nici Olăroiu, nici Bölöni nu sunt compatibili cu actuala conducere FRF. În aceeaşi situaţie se află şi Piţurcă, de care Burleanu abia aştepta să scape, când a ajuns în fruntea federaţiei, în 2014. De aceea, ulterior, când Piţi a fost ofertat de Al-Ittihad Jeddah (Arabia Saudită), rezilierea contractului cu FRF s-a făcut imediat, cu acordul părţilor.

Mutu

În aceste condiţii, dintre numele pomenite de Rădoi, pe listă rămâne varianta Costel Gâlcă. Iar FRF mai are un candidat, de care actualul selecţioner n-a amintit: Adrian Mutu (foto). De fapt, acesta pare să aibă mari şanse să ajungă în fruntea naţionalei. Din mai multe motive. 

În primul rând, Mutu (42 de ani) e liber de contract, după despărţirea de Craiova lui Mititelu, cu care a obţinut rezultate sub aşteptări. Apoi, fostul internaţional e în relaţii excelente cu federaţia lui Burleanu. De altfel, revenirea sa în fotbalul românesc s-a produs în 2019, când a lăsat Al-Wahda U-21 (Emirate) pentru a prelua naţionala de tineret. Cu care s-a calificat la Euro 2021, lăsând o impresie bună şi la turneul final, unde România U21 a terminat pe locul 3 în grupă, după Olanda U21 şi Germania U21, dar înainte Ungariei U21. La Euro 2021, naţionala de tineret a strâns la fel de multe puncte ca primele două clasate, 5, şi a terminat seria fără înfrângere, remizând cu Olanda U21 (1-1) şi cu Germania U21 (0-0) şi învingând Ungaria U21 (2-1). 

Dacă va fi numit în fruntea naţionalei, Mutu va continua trendul existent la FRF pentru că şi actualul selecţioner, Mirel Rădoi, a ajuns la prima reprezentativă, după ce a pregătit România U21 cu succes, atingând semifinalele Euro 2019.

18 meciuri a adunat Mirel Rădoi, ca selecţioner, până acum: 7 victorii, 3 remize, 8 înfrângeri, golaveraj: 26-25.   7 meciuri a avut Adrian Mutu la România U21: 3 victorii, 3 remize, 1 înfrângere, golaveraj 10-5.  

Grupa J

1. Germania 8 7 0 1 23-3 21

2. România 8 4 1 3 11-8 13

3. Macedonia de Nord 8 3 3 2 15-10 12

4. Armenia 8 3 3 2 8-11 12

5. Islanda 8 2 2 4 11-15 8

6. Liechtenstein 8 0 1 7 2-23 1

*Se califică direct la turneul final câştigătoarea din fiecare grupă. Ocupantele locurilor secunde, zece la număr, alături de două naţionale venite din Liga Naţiunilor, vor merge la baraj. Aceste 12 echipe se vor lupta pentru ultimele 3 locuri disponibile pentru Europa la CM 2022.

Programul tricolorilor în grupa J

*11 noiembrie: România – Islanda

*14 noiembrie: Liechtenstein – România

Toate partidele vor fi live pe Pro TV şi Radio România Actualităţi.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite