România îşi îngroapă viitorul de teama coronavirusului: „Un haos total! Nu vrem să facem nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a ridicat de aproape o lună starea de urgenţă, a dat drumul la terase, la plaje şi la magazine, însă continuă să-şi „sufoce“ sportul, lovind mai ales în sectorul juvenil.

Ultimele ediţii ale Jocurilor Olimpice au adus rezultate tot mai slabe pentru România, care, cândva, era un „aspirator de medalii“, la sărbătoarea sportului mondial.

Între timp însă, declinul e evident la acest eveniment prestigios, o oglindă fidelă a nivelului sportului, în fiecare ţără. Cifrele arată o scădere constantă, de la o ediţie la alta, atât în privinţa numărului de sportivi calificaţi, pe care îi ducem la JO, cât şi în ceea ce priveşte zestrea noastră de medalii. Şi nici nu poate fi altfel, în condiţiile în care sportul nu reprezintă o prioritate pentru Guvern şi, la nivel de copii şi juniori, n-avem nici ştiinţa formării, nici infrastructura necesară şi nici finanţare!

Iar acum, ce se întâmplă după pandemie, va crea un dezastru şi mai mare, în această zonă. Şi, din păcate, foarte puţini oameni remarcă lipsa crasă de strategie şi de preocupare pentru readucerea celor mici, în sălile de sport din România. 

„În documentele aprobate de cele două instituţii (n.r. - Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Tineretului şi Sportului) nu sunt pomenite – nici măcar o dată – cuvinte precum copil, cadet, junior şi sport juvenil. E ca şi cum copiii nu mai fac / nu vor mai face sport o perioadă. Sunt menţionaţi doar sportivii de performanţă, ignorându-se, neglijent, tocmai categoria care se găseşte la baza piramidei performanţei“, au notat, la începutul lunii, cei de la RFH Sports & Management.

Pornind de aici, „Adevărul“ a luat legătura cu managerul site-ului, Andreas Hniatiuc (40 de ani). Psiholog sportiv de profesie, cu o experienţă îndelungată în ceea ce priveşte colaborarea cu mai multe echipe de profesionişti, Hniatiuc se ocupă acum, împreună cu soţia sa, Ramona Farcău, fosta handbalistă, de sportul juvenil şi de management sportiv. Şi rămâne extrem de îngrijorat, în privinţa viitorului.

Hniatiuc

Andreas Hniatiuc şi Ramona Farcău conduc proiectul RFH Sports & Management

„În Franţa, sportul a suferit un colaps în anii '90. La ei, acel moment de criză a fost un prilej de reformă. Au dat un restart şi, după câţiva ani, au început să aibă din nou rezultate. Din păcate, din ce văd, la noi, o criză, în loc să ne mobilizeze, devine un prilej să ne scufundăm de tot“, şi-a început Hniatiuc discursul.

Întrebat dacă, în ultimele zile, s-a schimbat ceva, în privinţa repornirii sportului juvenil, acesta a oferit un răspuns care arată gravitatea situaţiei: „Nu. E un haos general. La câte restricţii sunt, cluburilor le e frică, pur şi simplu, să dea drumul la activitate. Le e frică de controale, ba că vine poliţia, ba că vine jandarmeria“.

„Falimentul scrie pe ei“.

Un exemplu concret ne-a fost oferit de redeschiderea bazinelor. „S-a scris în Monitorul Oficial că poate fi un singur sportiv pe culoar. Şi atunci, câţi sportivi se pot pregăti, în aceste condiţii? Câte ore trebuie să stai tu, ca instructor, ca antrenor, pe lângă bazin, ca să lucrezi cu toţi elevii tăi? Plus că, având în vedere multe dintre normele impuse, cheltuielile cluburilor cresc, veniturile scad şi falimentul scrie pe ele!“, a avertizat Hniatiuc, care, ca psiholog sportiv, a lucrat, de-a lungul anilor, cu Dan Petrescu la Sportul sau cu Gheorghe Hagi la Viitorul. 

Hniatiuc a subliniat şi lipsa unei strategii pentru perioada următoare. „Noi n-avem nişte indicatori. De pildă, nu scrie nicăieri că repornim activitatea, în momentul în care numărul cazurilor va scădea sub o limită. Adică, noi am deschis terasele, dar nu putem da drumul la activităţi sportive pentru copii? Şi, în felul acesta, îngropăm şi ciclul de pregătire olimpică! Pentru că, deşi sportivii şi-au reluat antrenamentele, oricum cu mari restricţii, n-avem competiţii, în momentul de faţă“, a explicat Hniatiuc.

„Au venit jandarmii şi i-au trimis pe copii acasă!“

Ca să ne dăm seama de absurdul situaţiei, Hniatiuc ne-a dat şi un exemplu concret. „Sâmbătă, copiii legitimaţi la un club de baschet au mers într-un parc, să facă şi ei mişcare, după două luni. Însoţiţi de antrenor, care le-a luat şi temperatura înainte. Oricum, n-ar fi făcut cine ştie ce efort intens, după două luni de pauză. Dar, chiar şi aşa, în scurt timp, au venit nişte jandarmi la faţa locului şi i-au trimis pe copii acasă. Le-au spus că n-au voie să se antreneze în grup! Repet, era o sesiune în aer liber, sub supravegherea antrenorului“, a spus managerul site-ului rfhsport.ro.

CITEŞTE ŞI:

Apariţia Simonei Halep, un miracol: Cifre care arată unde se află sportul românesc

Ne e atât de frică de coronavirus, încât nu vrem să facem nimic! Probabil, cei care iau deciziile se gândesc că, nefăcând nimic, nu există consecinţe negative, deci nu greşesc cu nimic. Dar decontul acestei gândiri va veni în câţiva ani. Andreas Hniatiuc manager rfhsport.ro  

România la ultimele ediţii ale Jocurilor Olimpice de Vară

Ediţie Sportivi calificaţi Medalii câştigate

2000 145 26

2004 108 19

2008 102 9

2012 103 9

2016 97 4

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite