România îşi caută gloria pierdută: Naţionala U19 debutează la Campionatul European, într-o grupă de foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Under19

Tricolorii mici, calificaţi la Europeanul găzduit de Slovacia, îşi încep de sâmbătă parcursul la turneul final. Unde sunt puse la bătaie cinci bilete pentru CM 2023 din Indonezia.

După două săptămâni negre în care echipa naţională a făcut praf imaginea fotbalului românesc, cu trei înfrângeri în patru meciuri disputate în Liga Naţiunilor, reprezentativa U-19 ne poate oferi de doi bani speranţe. Pentru viitor!

Pentru că lotul pregătit de Adrian Văsâi a obţinut calificarea la Euro 2022, câştigând în luna martie o grupă din care au mai făcut parte Islanda U-19, Georgia U-19 şi Croaţia U-19. După două victorii, 5-1 cu georgienii şi 2-1 cu croaţii, eşecul din ultima partidă, 0-3 cu Islanda U-19, n-a mai contat. Iar tricolorii mici au sărbătorit doar a doua prezenţă a României U-19 la un Campionat European.

Morata

Au ieşit nişte jucători mari după Euro 2011

Acum 11 ani, turneul final a fost găzduit chiar de România, cu meciuri care s-au desfăşurat la Chiajna, Berceni, Mogoşoaia şi Buftea. România U-19, deşi a evoluat acasă, a terminat pe ultimul loc în grupa ei, după 1-3 cu Cehia, 0-1 cu Grecia şi 0-0 cu Irlanda. Chiar şi aşa, din lotul convocat la vremea respectivă de Lucian Burchel au ieşit nişte jucători importanţi: portarul Brănescu, dar şi jucătorii de câmp, Romario Benzar şi Mihai Roman, plus vedeta incontestabilă a lotului, Nicolae Stanciu. 

Golgheterul întrecerii a fost spaniolul Alvaro Morata (foto), care acum, la 29 de ani, evoluează la Juventus, după ce a trecut pe la Real Madrid, Chelsea sau Atletico Madrid.

E şi fiul lui Gică Popescu în lot

Revenind la lotul actual, selecţionerul Adrian Văsâi a convocat opt jucători de la Farul Constanţa. Printre care se află şi Enes Sali (16 ani), care a jucat deja câteva minute şi pentru naţionala mare, în mandatul lui Mirel Rădoi, astfel încât să nu fie „furat“ pe viitor de Canada. Sali s-a născut, la Toronto, şi deţine dublă cetăţenie. 

Un alt amănunt de remarcat: Nicolas Popescu (19 ani), fiul lui Gică Popescu, va evolua şi el la Euro 2022, după ce a fost convocat şi pentru calificările din luna martie.

Rares

Vedeta lotului U-19 e însă Rareş Ilie - foto (19 ani), cu evoluţii foarte bune la Rapid, în sezonul recent încheiat în care a adunat 6 goluri şi 10 pase de gol în 38 de meciuri.

Primul obiectiv: ieşirea din grupă

La Euro 2022, primele două clasate din fiecare serie vor obţine calificarea în semifinale. Şi, odată cu această performanţă, vor obţine şi biletele pentru Mondialul U-20 de anul viitor, care va avea loc în Indonezia. Pe lângă semifinalistele Euro 2022 şi locul 5 din această competiţie va reprezenta Europa la CM 2023.

Campionatul European U-19 se reia acum, după ce, în 2020 şi în 2021, competiţia s-a anulat din cauza pandemiei. La ultima ediţie, în 2019, Spania a cucerit trofeul. Ibericii nu vor avea posibilitatea de a-şi păstra însă titlul, deoarece au ratat calificarea la ediţia din acest an.

Lotul României U-19

*Portari: Robert Popa (U Craiova), Alexandru Borbei (Lecce), Denis Lungu-Bocean (SV Kuchl)* (rezervă)

*Fundaşi: Alexandru Pantea (Hermannstadt), Sergiu Pîrvulescu (Petrolul), Gabriel Dănuleasă, Dan Sîrbu (ambii Farul), Andrei Coubiş (AC Milan), Denis Radu (Poli Timişoara), Botond Gergely (FK Csikszereda)

*Mijlocaşi: Nicolas Popescu, Ştefan Bodişteanu, Eduard Radaslavescu, Răzvan Tănasă, Enes Sali (toţi Farul), Andrei Pandele (Metaloglobus), Rareş Ilie (Rapid), Doru Andrei (Poli Timişoara), Aurelian Ciuciulete (FCSB)

*Atacanţi: Andreas Chiriţoiu (Unirea Constanţa), Luca Andronache (Farul)

*Selecţioner: Adrian Văsâi (57 de ani)

2022 Euro U-19, Slovacia

*Grupa A: Slovacia, România, Italia, Franţa

*Grupa B: Anglia, Israel, Serbia, Austria

Primele două clasate ajung în semifinale.

Competiţia se vede pe canalele TVR

*Slovacia – Franţa (sâmbătă, 18 iunie, ora 18.30, TVR 2)

*Italia – România (sâmbătă, 18 iunie, ora 21.00, TVR 1)

*Slovacia – Italia (marţi, 21 iunie, ora 18.30, TVR 2)

*România – Franţa (marţi, 21 iunie, ora 21.00, TVR 1)

*Franţa – Italia (vineri, 24 iunie, ora 18.30, TVR 2)

*Slovacia – România (vineri, 24 iunie, ora 18.30, TVR 1)

*Semifinala 1 (marţi, 28 iunie, ora 18.00, TVR 2)

*Semifinala 2 (marţi, 28 iunie, ora 21.00, TVR 2)

*Finala (vineri, 1 iulie, ora 21.00, TVR 1)

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite