România întâlneşte Polonia, pentru ultima miză care ne-a rămas la Europene, un loc la un meci de clasament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România joacă azi cu Polonia (17.00, TVR 2), în ultimul meci din grupa I. O victorie, dar în plus şi un joc favorabil al rezultatelor, ne-ar putea aduce încă un meci de clasament, pentru locurile 5-6, la Europeanul de handbal feminin din Ungaria şi Croaţia.

Când depinzi de alţii, nu ar trebui să te aştepţi la prea mult. Deşi a învins Spania, România spera şi la alte rezultate favorabile, pentru un ipotetic loc în semifinale. Acestea s-au spulberat rapid, încă de la eşecul Ungariei în faţa Danemarcei (20-23), iar scenariul unui film SF i-a lăsat locul unuia mai realist: un meci de clasament, pentru locurile 5-6. 

Pentru asta, România, în prezent pe locul 5, trebuie să încheie grupa I principală pe locul 3. Doar că, iarăşi nu mai avem soarta în propriile mâini. Un succes la ultima partidă din grupe, azi, cu Polonia (care va termina ultima, indiferent de rezultatul cu „tricolorele“), nu le garantează elevelor lui Tadici prezenţa la meciul de vineri, de clasament, pentru locurile 5-6. 

Putem încheia chiar pe 10!

Asta pentru că imediat după partida României, în aceeaşi „Fönix Hall“ din Debrecen, se mai joacă meciurile Spania – Danemarca şi Ungaria – Norvegia. Şi toate sunt peste România în clasament, în acest moment. Prima dispută este o luptă directă pentru locul 2, care duce în semifinale. Cu o victorie sau un egal, sunt acolo nordicile, în timp ce ibericele sunt „condamnate“ să câştige pentru a atinge acest obiectiv. 

Victoriile favoritelor, cele două naţionale nordice, în cele două partide, cobororate cu o victorie a României în faţa Poloniei, ar însemna că elevele lui Tadici încheie grupa pe locul 3 şi se califică pentru meciul de vineri, de clasament, pentru locurile 5-6. 

Cea mai mare problemă o ridică, paradoxal, meciul dintre Ungaria şi Norvegia. Deşi pare puţin probabil, n-ar fi exclusă o victorie a unguroaicelor în faţa campioanei olimpice şi vicecampioanei europene. De ce? Norvegia e deja calificată în semifinale, nu mai poate pierde nici prima poziţie în grupă şi cel mai probabil antrenorul Thorir Hergeirsson îşi va menaja o parte dintre titulare, cu gândul la semifinala de vineri. 

Aşa că n-ar fi exclus ca, prin jocul rezultatelor de azi, „tricolorele“ să încheie chiar pe locul 5 în grupă, ceea ce ar însemna un loc 9 sau 10, în clasamentul final. Şi o ratare a obiectivului propus iniţial, o prezenţă în Top 8. 

Ne-au învins în 2013, la Mondiale 

Deşi nu e o forţă în handbal, are doar patru prezenţe la CE şi locul 5 în 1998 drept cea mai bună clasare, Polonia ne-a învins anul trecut, la ultima întâlnire directă. Se întâmpla în optimile Mondialului din 2013, iar „roş-albele“ s-au impus cu 31-29, deşi la pauză „tricolorele“ conduceau cu 17-13.  

Grupa I 

Ultima etapă, azi

ROMÂNIA – Polonia 17.00, TVR 2

Spania – Danemarca 19.00

Ungaria – Norvegia 21.30

Clasament

1.Norvegia +19 8p.

2. Danemarca +6 5p.

3. Spania +3 4p.

4. Ungaria +3 4p.

5. ROMÂNIA -7 3p.

6. Polonia -24 0p.

-primele două clasate merg în semifinale

-locul 3 joacă meci de clasament, pentru locurile 5-6, cu locul 3 din Grupa II

-principalul criteriu de departajare, la egalitate de puncte, e meciul direct, apoi urmează golaverajul

-România a pierdut cu Ungaria (19-20) şi a făcut egal cu Danemarca (29-29)

-vineri se joacă semifinalele şi meciul pentru locurile 5-6

Citeşte şi 

Cristina Neagu este golgheterul Campionatului European din Ungaria

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite