România ignoră o armă anti-COVID, britanicii o fac politică de stat: „Ne va salva sistemul sanitar!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Boris Johnson s-a apucat serios de sport pentru a încuraja şi populaţia să facă la fel
Premierul Boris Johnson s-a apucat serios de sport pentru a încuraja şi populaţia să facă la fel

La 6 luni de la începutul pandemiei, când ţările civilizate au realizat şi mai mult importanţa unui stil de viaţă sănătos pentru populaţie, la noi acest subiect n-a fost menţionat nici măcar o dată în discursul autorităţilor.

Au trecut exact 6 luni de la apariţia primului caz de coronavirus în România, însă, în această perioadă, nu găsim nici măcar o intervenţie, din partea unui oficial, în care acesta să sublinieze importanţa sporită a unui stil de viaţă sănătos, acum, în plină pandemie.

Şi, atenţie, în România sedentarismul şi obezitatea fac ravagii! Cifrele vorbesc de la sine:

*6 din 10 adulţi au probleme cu greutatea.

*Conform datelelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în România, 57.7% dintre adulţi sunt supraponderali şi între 20-29.9% sunt obezi.

 *11,6% din populaţia adultă a României suferă de diabet zaharat, adică peste 1,5 milioane de români sunt afectaţi de această boală.

Obezitatea şi diabetul cresc exponenţial riscul apariţiei unor forme grave de COVID-19 şi sunt comorbidităţi întâlnite la mulţi dintre cei care au fost răpuşi de boală! Şi, totuşi, autorităţile de la noi nu numai că nu sunt preocupate de promovarea unui stil de viaţă sănătos, dar chiar lasă impresia că descurajează acest lucru! 

Imagine indisponibilă

Nelu Tătaru şi Raed Arafat, doi medici care n-au vorbit nici măcar o dată despre importanţa unui stil de viaţă sănătos în apariţiile lor publice din ultimele şase luni

Piscinele acoperite sunt închise de 6 luni, chiar dacă, din punct de vedere ştiinţific, s-a dovedit că noul coronavirus nu se ia prin apă! Mai mult, de la începutul lunii august, în judeţul Argeş, activitatea sălilor de fitness, culturism, gimnastică aerobică şi alte astfel de sporturi a fost suspendată, mai întâi, pentru două săptămâni. Apoi, termenul s-a prelungit cu încă două săptămâni, la finalul săptămânii trecute, decizia fiind luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă!

Boris Johnson s-a apucat de alergat şi de slăbit

Prin comparaţie, alte ţări au realizat că, până la apariţia unui vaccin sau tratament, pe lângă purtarea măştilor şi distanţarea fizică, mai există o singură soluţie concretă pentru diminuarea efectelor coronavirusului: promovarea unui stil de viaţă sănătos, în rândul populaţiei.

În Marea Britanie, această abordare e cea mai vizibilă, iar asta pentru că, în primul rând, însuşi Boris Johnson, premierul ţării, a simţit ce înseamnă să iei COVID-19, când ai şi multe kilograme în plus. În aprilie, Johnson (56 de ani) s-a îmbolnăvit şi situaţia sa s-a înrăutăţit atât de mult, încât a fost internat la Terapie Intensivă. După ce s-a vindecat, Johnson şi-a schimbat, în primul rând, propriul stil de viaţă! S-a apucat de alergat, şi-a curăţat dieta şi s-a pus pe slăbit. Şi a vorbit, deschis, despre această transformare.

Imagine indisponibilă

Premierul Boris Johnson s-a lăsat fotografiat în sala de forţă, dorind să dea un exemplu, un semnal către populaţie

„Când am luat COVID-19 aveam foarte multe kilograme în plus. Eram prea gras. De ani buni, voiam să slăbesc şi, la fel ca mulţi oameni, aveam probleme mari cu greutatea. Dacă reuşiţi să daţi câteva kilograme jos şi să aveţi grijă de sănătatea voastră, veţi uşura şi misiunea sistemului sanitar din Marea Britanie“, a spus Johnson, într-un mesaj video transmis populaţiei.

Dincolo de vorbe însă, premierul a trecut şi la acţiuni concrete. Marea Britanie a lansat proiectul denumit „Better Health“ (n.r. - Sănătate mai bună), într-o tentativă de a combate rata mare a obezităţii. Iar asta pentru că UK e considerată ţara europeană cu cei mai mulţi graşi. Aici, 30% din oameni suferă de obezitate. Şi, în clasamentul deceselor provocate de COVID-19 în Europa, tocmai Marea Britanie ocupă primul loc, cu peste 41.000 de oameni răpuşi de COVID-19!

Reclame la junk-food, interzise la TV

În cadrul proiectului „Better Health“, Guvernul britanic a adoptat o serie de măsuri concrete:

*Reclamele la junk-food nu mai pot fi difuzate la TV, înainte de ora 21.00, în ideea că, după această oră, mai puţini copii se află în faţa televizoarelor.

*Încurajarea activităţii fizice, precum mersul la sală, plimbările pe jos, mersul pe bicicletă.

De asemenea, există o propunere pentru ca restaurantele să fie obligate să treacă în meniu şi numărul de calorii, în dreptul porţiilor servite. Aici însă, există şi opozanţi din rândul celor care susţin că o asemenea decizie ar fi dăunătoare pentru cei care suferă de bulimie sau sunt anorexici.

Boris Johnson a explicat că, dacă prin programul „Better Health“, va scădea numărul celor care suferă de obezitate, sistemul medical din Marea Britanie va fi scutit de cheltuieli uriaşe. „Dacă prin campania noastră, fiecare individ supraponderal ar da jos măcar 2,5 kilograme, sistemul sanitar ar economisi 135 de milioane de dolari, în următorii cinci ani“, a explicat Boris Johnson.

Imagine indisponibilă

Din aprilie, de când a învins COVID-19, Boris Johnson (dreapta) s-a pus serios pe slăbit

Iar premierul britanic ştie despre ce vorbeşte: doar între 2018 şi 2019, 11.117 oameni au fost internaţi în spital, în Anglia, din cauza obezităţii! Iar acum, în plină pandemie, surplusul de kilograme s-a dovedit că poate avea efecte fatale. 

„Dovezile arată că, în cazul celor care sunt supraponderali, riscul dezvoltării unei forme severe de COVID-19 sau chiar cel al decesului e mult mai mare. De aceea, e mai important ca oricând să luăm măsuri pentru combaterea obezităţii!“, a explicat doctorul Alison Tedstone, nutriţionist la Direcţia de Sănătate Publică din Anglia.

40 la sută din populaţia Statelor Unite suferă de obezitate. În această ţară, s-au şi înregistrat cele mai multe decese cauzate de COVID-19, peste 181.000.  

Patru motive pentru care exerciţiile fizice sunt cruciale acum

*Activitatea fizică întăreşte sistemul imunitar

*Exerciţiile fizice reduc nivelul de stres

*Sportul e benefic pentru sănătatea metabolică

*Sălile de fitness au implementat cu succes normele distanţării fizice şi foarte puţine cazuri de COVID-19 au fost răspândite de aici.

CITEŞTE ŞI:

Ca la noi, la nimeni: România combate COVID-19 cu o măsură demontată şi de OMS

Descoperire crucială: Un antioxidant ne va feri de forme severe ale bolii COVID-19 şi oricine îl poate obţine

Cel mai bun medicament, în aşteptarea vaccinului anti-COVID: „Acum e nevoie mai mult ca oricând!“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite