România, pe harta schiului mondial! Poiana Braşov va organiza două curse înscrise în calendarul oficial al Federaţiei Internaţionale de Schi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografie simbol
Fotografie simbol

Sute de schiori din zeci de ţări vor participa la cele mai mari competiţii de schi alpin organizate vreodată la noi în ţară. Este vorba despre FIS CUP Open 2019 şi FIS Children Trophy 2019, curse ce fac parte din calendarul oficial al Federaţiei Internaţionale de Schi (FIS).

După o ediţie foarte apreciată a concursului de schi alpin pentru copii şi tineret, FIS Children`s Trophy, care s-a desfăşurat în luna februarie a anului 2018, Asociaţia de Turism Poiana Braşov împreună cu Federaţia Română de Schi şi Biatlon şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Braşov, adaugă în palmares o altă competiţie spectaculoasă de schi: FIS Cup Open. Probele la care se vor întrece atleţii participanţi sunt Slalom şi Slalom Uriaş. La  acest concurs se vor atribui premii în valoare de 20.000 euro.

Acordarea acestei curse de către FIS este o confirmare a faptului că Poiana Braşov poate găzdui competiţii la un asemenea nivel.

Doar anul trecut au participat la concursul FIS Children Trophy în jur de 100 de schiori din zece ţări, unele dintre ele cu mare tradiţie în schiul alpin: Austria, Argentina, Brazilia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Serbia, Turcia, Ungaria şi România.

„Sunt convins că aici, în Poiana Braşov, după această competiţie reuşită, vor participa mult mai multe echipe din diverse ţări în următorii ani”, declara în luna februarie, delegatul oficial FIS şi secretarul general al Federaţiei Sârbe de Schi, Milan Božić. Aceleaşi aprecieri au venit şi din partea altor antrenori străini, cum este şi căpitanul echipei Austriei, Peter Meliessnig.

„Singurul impediment pentru concurenţi ar fi că România este foate departe şi competiţiile nu sunt legate încă într-un circuit regional. Sunt oameni care nu vor veni din cauza distanţei. Dar sper că după acest program FIS, va pleca vorba şi sunt sigur că de la an la an va creşte valoarea concursului”, crede unul dintre ambasadorii sportivi ai competiţiei, multiplul campion naţional şi internaţional Ioan Valeriu Achiriloaie.  

„FIS este un concurs foarte important pentru schiorii care fac performanţă. La FIS iei puncte care-ţi clarifică locul în clasamentul Mondial.  Ediţia de anul trecut  a FIS Children Trophy a fost de mare succes şi a dovedit că pârtiile din Poiană sunt la cele mai înalte standarde. Nu există diferenţă de calitate a pârtiilor sau în privinţa organizării faţă de alte ţări din Europa de Vest şi cea din Poiana Braşov”, mai spune el. 

La conferinţa de presă în care au fost prezentate cele două competiţii a participat şi Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu (foto jos)

Imagine indisponibilă

În 2018, România a câştigat cursa pentru organziarea unui nou concurs de schi la nivel internaţional datorită notorietăţii pârtiilor din Poiana Braşov şi a experienţei dobândite cu ocazia organizării cu succes a probelor de schi alpin din cadrul FOTE din 2013 (n.r. Festivalul Olimpic de Tineret European). „Un alt motiv important pentru atribuirea desfăşurării competiţiei a fost dotarea domeniului schiabil cu: instalaţie complet automatizată pentru fabricat zăpada artificială compusă din 29 de tunuri şi 120 de lănci, de fabricaţie Technoalpin şi un număr de şase maşini de pregătit şi preparat pârtiile, PistenBully marca Kassbohrer”, afirmă Dorin Drăgoi, administratorul domeniului schiabil. De asemenea, infrastructura din Poiană este comparabilă cu cea existentă în staţiunile mai mici din Alpi, staţiuni care găzduiesc competiţii la nivel internaţional.

FIS a acordat organizarea competiţiilor şi datorită investiţiilor semnificative făcute în modernizarea domeniului schiabil. În anul 2011 – 2012 staţiunea a beneficiat de un program guvernamental de dezvoltare a infrastructurii de schi pe direcţiile de extindere a arealului de circa 80 de hectare, cu o lungime cumulată a pârtiilor de 24 de kilometri acoperiţi integral de zăpadă artificială. Valoarea investiţiei s-a ridicat la circa 33 milioane euro.

Preocuparea pentru dezvoltarea infrastructurii din Poiană a continuat si anul trecut prin deschiderea unui parcări multietajate în Poiana Mică, investiţie cu fonduri europene în valoare de aproximativ 20 milioane lei, explică Roxana Cojocea, preşedintele Asociaţiei de Turism Poiana Braşov. „Această parcare funcţionează în sistemul park&ride, legătura dintre parcare şi staţiile inferioare de transport pe cablu fiind facută printr-o linie nouă de transport, linia 60. De altfel, începând cu acest sezon transportul turiştilor din parcarea multietajată la pârtiile de schi se face în mod gratuit”, mai spune ea.
 

Tot din acest an, în Poiana Braşov se va începe proiectul de extindere a domeniului schiabil spre Râşnov cu amenajarea de noi pârtii şi realizarea unui nou sistem de transport pe cablu, dinspre Râşnov spre masivul Postăvarul. „Totodată avem prevăzute fonduri în proiectul de buget, care va fi prezentat Consiliului Local spre aprobare, pentru amenajarea unor piste de downhill (coborâre cu bicicleta) pe masivul Postăvarul. Nu în ultimul rând, luăm în considerare posibilitatea de a amenaja un traseu de roller coaster (sanie pe şine) tot pe masivul Postăvarul”, conchide Roxana Cojocea.

Ambasadorii competiţiei FIS Children Trophy sunt Ioan Valeriu Achiriloaie şi Ioan Gabriel Nan, cei mai reprezentativi schiori români din ultima perioadă.

Cele doua competiţii au fost finanţate de către sponsorii din sectorul privat. Aceştia sunt: Husqvarna, Netbet, Total România, Tinmar, Media Galaxy, Omniasig Vienna Insurance Goup, Happy Tour, Orange, Teleferic Grand Hotel, Paste Băneasa, Stoica&Asociaţii, Ana Teleferic, Alpin Resort Hotel, Sensi blu, Ana Hotels şi Raiffeisen Bank.

FIS Children Trophy urmează să fie organizat în România până în anul 2022, pe toată această perioadă fiind înscris în calendarul Federaţiei Internaţionale de Schi (FIS). 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite