Hai România! Cristina Neagu şi restul fetelor încep azi lupta pentru calificarea la Olimpiadă. Totul despre turneul preolimpic „furat“ de Danemarca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Neagu
Cristina Neagu

Fetele atacă, în acest weekend, a patra participare la Jocurile Olimpice. Rio se vede destul de bine din Aarhus (Danemarca), în condiţiile în care Cristina Neagu şi compania au câştigat bronzul la Mondialul din 2015 şi, de curând, au învins şi Norvegia, cea mai bună echipă din lume.

România poate fi prezentă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (5-21 august) cu trei sporturi de echipă: polo, gimnastică şi handbal feminin. 

Ultima formaţie are cele mai mari şanse de a ajunge în Brazilia. De fapt, la ce a arătat trupa pregătită de cuplul Ryde – Buceschi în ultima perioadă, dacă vom rata calificarea la JO 2016, ar fi o contraperformanţă uriaşă şi o deziluzie care va marca această generaţie de handbaliste.

Cum ne calificăm?

Calculele sunt simple: dintre România, Danemarca, Muntenegru şi Uruguay, echipele care se vor clasa pe primele două locuri în grupă, după partidele din weekend, vor obţine biletele spre Rio. Uruguay e departe de nivelul rivalelor, iar lupta se va da, de fapt, între România, Muntenegru şi Danemarca. Cum victoria cu Uruguay e o formalitate, tricolorele au nevoie să câştige fie cu Danemarca, fie cu Muntenegru pentru a-şi asigura calificarea. 

Te poţi califica, teoretic, şi cu o victorie şi o remiză, însă, în acest caz, emoţiile ar fi mai mari, totul depinzând şi de jocul rezultatelor.

De ce putem fi optimişti?

*Pentru că, în decembrie, naţionala a făcut furori la Mondialul găzduit de Danemarca, câştigând, în premieră, medalia de bronz. Româncele ar fi putut obţine şi un rezultat mai bun, dacă ar fi avut parte de un arbitraj decent în semifinala cu Norvegia.

*Pentru că am învins Danemarca cam pe unde am prins-o, începând din 2005:

- CM 2005: România – Danemarca 33-29

- Euro 2008: România – Danemarca 27-25

- Euro 2010 (grupe): Danemarca – România 25-22

- Euro 2010 (meciul pentru bronz): Danemarca – România 15-16

- Euro 2014 (grupe): România – Danemarca 29-29

- CM 2015 (sferturi): Danemarca – România 30-31

*Pentru că, în ultimul ciclu olimpic, România a învins ambele campioane mondiale: Brazilia (25-22) la CM 2015 şi Norvegia (25-20), la Cluj, la 9 martie, în preliminariile Campionatului European.

*Pentru că Neagu traversează o formă formidabilă, fiind aleasă şi cea mai bună handbalistă a lumii în 2015. Interul stânga a făcut furori şi, recent, contra Norvegiei, marcând zece goluri în duelul de la Cluj. Neagu e coşmarul danezelor, după ce le-a dat 15 goluri la CM 2015.

Care sunt motivele de îngrijorare?

*În primul rând, faptul că România e dependentă de Cristina Neagu. Acest lucru s-a văzut şi în „dubla“ cu Norvegia, în preliminariile Campionatului European. Cu Neagu în echipă, România şi-a spulberat adversara. La Stavanger, acolo unde selecţionerul Ryde şi-a menajat oamenii de bază, printre care şi Neagu, tricolorele au cedat fără drept de apel (17-27).

*Bilanţul cu Muntenegru e unul negativ, începând din 2010: 

- Euro 2010: România – Muntenegru 23-21

- Preliminarii JO 2012: România – Muntenegru  23-24

- Euro 2012: România – Muntenegru 20-23

*Avem două jucătoare de bază indisponibile pentru turneul preolimpic: Melinda Geiger şi Ada Nechita au probleme medicale şi nu fac parte din lotul deplasat la Aarhus.

Cum arată primul „7“ al României?

Pe lângă „dubla“ cu Norvegia din preliminariile Campionatului European, România a disputat, marţi, şi un amical, în deplasare, cu Suedia, pierdut cu 29-32. Selecţionerul Ryde a folosit rezervele în ultimele două jocuri. Cel mai bun 7 a fost păstrat pentru turneul preolimpic şi va arăta aşa:

Ungureanu - Ardean, Neagu, Buceschi, Brădeanu, Chiper, Manea

Practic, singura schimbare faţă de Mondiale e că Nechita, indisponibilă, a fost înlocuită de Chiper.

Noi trebuia să găzduim turneul

Ultima calificare a României la o ediţie a Jocurilor Olimpice a fost, în 2008, atunci când am găzduit turneul preolimpic, la Bucureşti, şi am învins Japonia (44-21), Ungaria (31-29) şi Polonia (27-26). 

Şi acum, potrivit regulamentului din 2015, România ar fi trebuit să găzduiască turneul preolimpic, după ce s-a clasat pe locul 3 la Mondiale. Numai că Federaţia Internaţională de Handbal (IHF) a schimbat regulamentul din mers, în favoarea echipelor nordice, şi a anunţat că turneele preolimpice vor fi atribuite în funcţie de criterii economice şi nu sportive! 

Digi Sport va transmite turneul preolimpic.

Programul meciurilor din Aarhus

Vineri

Uruguay – Muntenegru 17.45

Danemarca – România 20.00

Sâmbătă

România – Uruguay 18.45

Danemarca – Muntenegru 21.00

Duminică

România – Muntenegru 18.30

Danemarca – Uruguay 21.00

Liniştit nu sunt înaintea turneului preolimpic, dar când vezi un joc atât de consistent al României, precum cel în faţa Norvegiei, la Cluj, îţi oferă multă încredere. Alexandru Dedu preşedinte FRH   La ora actuală, Danemarca n-are cum să ne bată. Îmi place foarte mult Neagu, care m-a uimit la Campionatul Mondial din Danemarca.  Narcisa Lecuşanu secretar de stat MTS   România se va califica la Jocurile Olimpice. Fetele pregătite de Ryde nu pot fi decât propriul lor adversar. Thorir Hergeirsson selecţioner Norvegia  

Participările României la JO

1976: Locul 4

2000: Locul 7

2008: Locul 7

Lotul României pentru meciurile de la Aarhus

Portari: Paula Ungureanu, Ionica Munteanu (HCM Baia Mare), Denisa Dedu (Corona Braşov)

Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei, Ana Maria Tănăsie (HCM Baia Mare)

Extreme dreapta: Aneta Udriştoiu (Dunărea Brăila), Laura Chiper (Corona Braşov)

Pivoţi: Oana Manea (CSM Bucureşti), Florina Chintoan („U“ Cluj)

Interi stânga: Cristina Neagu (Buducnost), Gabriela Perianu, Gabriella Szucs (HCM Baia Mare), Bianca Tiron (Dunărea Brăila)

Centri: Eliza Buceschi (Thuringer), Luciana Marin (HCM Baia Mare), Mădălina Zamfirescu (Dunărea Brăila)

Interi dreapta: Aurelia Brădeanu (CSM Bucureşti), Patricia Vizitiu (HCM Baia Mare), Laura Popa („U“ Cluj) 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite