România, făcută de ruşine de doi medaliaţi olimpici: Vom plăti un preţ înfiorător din cauza lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roxana Cocoş
Roxana Cocoş

Sportul românesc, şi aşa la pământ, a primit, astăzi, o pedeapsă cruntă: nu vom avea niciun halterofil la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

România nu numai că bifează un bilanţ tot mai slab, de la o ediţie la alta, la Jocurile Olimpice, dar, mai nou, pierde şi din puţinele medalii pe care le-a luat, la ultimele participări.

La Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012, delegaţia tricoloră a încheiat evenimentul cu două medalii de aur, cinci de argint şi două de bronz. 

Acum, după o decizie dură venită astăzi, România a rămas cu două medalii de aur, patru de argint şi una de bronz.

Iar asta pentru că la 8 ani distanţă, s-a dovedit că halterofilii Răzvan Martin şi Roxana Cocoş au trişat, folosind substanţe interzise! Verdictul a fost dat de Comitetul Olimpic Internaţional (CIO). Drept urmare, Martin (categoria 69kg) trebuie să returneze bronzul cucerit la Londra, în timp ce Cocoş (categoria 69kg) va rămâne fără argintul luat în 2012.

Drama e că România a mai avut un dopat la JO 2012, tot la haltere, Gabriel Sîncrăian (categoria 85kg), care însă n-a terminat concursul. L-a terminat, în schimb, la Jocurile Olimpice din 2016, la Rio de Janeiro, unde a luat bronzul. Ulterior însă, a pierdut medalia şi a fost descalificat, deoarece s-a dovedit că s-a dopat din nou!

Potrivit regulamentului, naţiunile care au avut trei sportivi dopaţi la Jocurile Olimpice din 2008 şi 2012, nu pot avea halterofili la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2021. Ceea ce va elimina România din această probă, în vara anului viitor.

Probele sportivilor care participă la Jocurile Olimpice sunt păstrate şi reanalizate, periodic, pentru că tehnologia avansează şi, drept urmare, trişorii care au scăpat în momentul concursului pot fi depistaţi, chiar şi după câţiva ani. Ceea ce s-a întâmplat acum în cazul cuplului Martin - Cocoş.

Problema dopajului e atât de mare la haltere, încât federaţia care gestionează acest sport a fost ameninţată cu excluderea de la JO 2024, dacă numărul probelor pozitive nu se va micşora.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite