România a făcut un pas mare spre elită. Cum poate redeveni handbalul masculin românesc o forţă în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala masculină de tineret ajunge, după un deceniu de pauză, din nou la  Campionatul Mondial. Competiţia este programată la vară, în Brazilia.

După ce în vara lui 2014, echipa naţională de junioare a devenit campioană mondială, acum a venit rândul reprezentativei masculine de tineret să impresioneze. România U21 a spart gheaţa, calificându-se, după zece ani de aşteptare, la o nouă ediţie a unui Campionat Mondial. Tricolorii mici au obţinut biletele pentru turneul final din Brazilia (19 iulie-2 august 2015), după ce au câştigat grupa a 6-a preliminară, din care au mai făcut parte Croaţia, Slovenia şi Bulgaria. 

Cu două victorii (împotriva Sloveniei şi Bulgariei) şi un egal (contra Croaţiei), România a terminat grupa preliminară pe locul 1, la egalitate de puncte cu Croaţia, dar s-a calificat graţie golaverajului mai bun. Decisiv a fost golul marcat de Adrian Rotaru, cu opt secunde înainte de finalul meciului cu Slovenia, care a adus tricolorilor calificarea. În cazul în care partida s-ar fi terminat la egalitate, în Brazilia ar fi mers Croaţia.

Federaţia pregăteşte primele

Succesul tinerilor tricolori a luat prin surprindere lumea handbalului autohton, care nu se aştepta ca România să lase acasă Croaţia, fostă vicecampioană mondială şi Slovenia, o prezenţă constantă la fiecare turneu final. Preşedintele FR Handbal, Alexandru Dedu, a precizat că rezultatul obţinut de tricolori este fenomenal şi i-a asigurat pe jucători că vor fi recompensaţi pentru această performanţă. "Pot spune că a fost un turneu de foarte bună calitate, cu adversare de calitate şi echipe valoroase, precum Croaţia, vicecampioana mondială. Saltul pe care aceşti copii l-au făcut, eliminând Croaţia şi Slovenia, prezente la toate turneele finale, este fantastic. Este un rezultat extraordinar, toţi merită toată cinstea şi admiraţia, începând cu staff-ul tehnic. Prima promisă lor va veni săptămâna viitoare, după care îi voi invita la un pahar cu vin. Nu doresc să comentez pe marginea cuatumului primelor, pot doar să spun că sunt prime consistente pentru nivelul lor de vârstă", a spus preşedintele FR Handbal.

La seniori suntem praf

Dacă la nivel de handbal feminin, România respiră bine, fetele fiind prezente constante la Mondiale şi Europene, la băieţi lucrurile stau diferit şi mult mai prost. Naţionala masculină n-a mai fost la Europene din 1996, singurele performanţe fiind participările la Mondielele din 2009 şi 2011, unde s-a clasat pe locul 15, respectiv 19. Succesul tineretului poate fi semnalul unei schimbări de generaţie, care poate aduce din nou România în top. E greu să reînviem vremurile în care Oţelea, Gaţu, Gruia, Peniu şi ceilalţi câştigau de patru ori titlul mondial (1961,1964,1971 şi 1974), record mondial egalat ulterior doar de Suedia şi Franţa, dar cel puţin la fel de greu e să accepţi să fii eliminată de Finlanda, în preliminariile Campionatului European, cum s-a întâmplat în mai 2014. În perioada următoare, federaţia trebuie să aibă grijă ca puştii care au ajuns la Mondiale să facă un pas corect către seniori şi să nu se întâmple ca la naţionala de fete, campionă mondială la junioare anul trecut, de unde doar 2-3 jucătoare au progresat la nivelul următor.

Componenţa echipei României: Iancu - Şomlea, Burlacu, Stroe, Nistor (cpt.), Ungureanu, Racoţea, Rotaru, Sâncelean, Thalmaier, Szasz, Negru, Bursuc, Bucătaru, Voinea. Antrenori: Ovidiu Mihăilă (antrenor principal), Daniel Apostu (antrenor secund).

Rezultatele României în preliminarii: 27-26 cu Slovenia, 38-20 cu Bulgaria şi 23-23 cu Croaţia. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite