România, condamnată la „exil“ în Fed Cup: De ce Halep şi colegele ei sunt obligate să joace în deplasare cu Franţa

România, condamnată la „exil“ în Fed Cup: De ce Halep şi colegele ei sunt obligate să joace în deplasare cu Franţa

După 46 de ani, România e din nou printre cele mai bune patru echipe de tenis feminin din lume! Adică, acolo unde n-au prins un loc ţări cu tradiţii uriaşe în sportul-alb, precum SUA, Cehia sau Spania.

Ultima dată când România s-a putut mândri cu o astfel de performanţă a fost în 1973. Atunci, echipa din care au făcut parte Virginia Ruzici, Judith Gohn şi Mariana Simionescu a participat într-un alt format al competiţiei, cu 30 de echipe, şi trecând, pe rând, de Brazilia (3-0), Suedia (2-1) şi Marea Britanie (2-1) s-a oprit în semifinale, cedând în faţa Africii de Sud (1-2).

A trebuit să se nască o nouă jucătoare de talia Virginiei Ruzici (campioană la French Open atât la simplu, cât şi la dublu) pentru ca România să ajungă din nou la un pas de marea finală. Simona Halep şi colegele ei au tot vorbit, în ultimul an, despre câştigarea Fed Cup, iar acum au dovedit că declaraţiile lor n-au fost vorbe goale. La Ostrava, pe terenul Cehiei, cea mai galonată echipă din istoria recentă a Fed Cup-ului, România a obţinut o calificare magnifică. Iar ca să ne dăm seama şi mai bine de dimensiunile acestei performanţe, trebuie să precizăm că Cehia, cu şase trofee Fed Cup în ultimii opt ani, era neînvinsă pe teren propriu în această competiţie din 2009!

Plătim pentru ultimele trei sezoane

Euforia victoriei cu Cehia a trecut, iar de acum toată România face calcule pentru duelul din semifinale cu Franţa. Meciurile sunt programate pentru 20 şi 21 aprilie şi, din păcate, se vor juca tot în deplasare, la Paris sau la Nice. Iar vestea şi mai proastă e că, şi dacă ar trece de Franţa, Halep şi colegele ei vor juca tot în deplasare în partida pentru câştigarea trofeului Fed Cup!

De ce însă România a fost „condamnată“ să joace numai afară în Grupa Mondială? Explicaţia e simplă. Potrivit regulamentului, tricolorele plătesc pentru faptul că, în 2018, 2017 şi 2016, au jucat numai pe teren propriu în Fed Cup. Până la confruntarea cu Cehia de la Ostrava, România nu mai jucase, în deplasare, din 2015, atunci când a învins Canada, la Montreal, în play-off-ul de promovare în Grupa Mondială. Din acest motiv, în acest sezon, România nu poate găzdui nicio partidă de Fed Cup.

Unde a jucat România în Fed Cup în ultimele trei sezoane
An Fază Rezultat Oraş
2018 Play-off Grupa Mondială România – Elveţia 3-1 Cluj
2018 Grupa Mondială II România – Canada 3-1 Cluj
2017 Grupa Mondială II România – Belgia 1-3 Bucureşti
2017 Play-off Grupa Mondială II România – Marea Britanie 3-2 Mamaia
2016 Grupa Mondială România – Cehia 2-3 Cluj
2016 Play-off Grupa Mondială România – Germania 1-4 Cluj

Palmaresul echipelor calificate în semifinale

*Belarus – Finală Fed Cup în 2017, pierdută cu SUA, scor 2-3

*România – Semifinală Fed Cup în 1973, pierdută cu Africa de Sud, scor 1-2.

*Franţa – Campioană Fed Cup în 1997 şi 2003

*Australia – Campioană Fed Cup în 1964, 1965, 1968, 1970, 1971, 1973, 1974

Fed Cup, Grupa Mondială

*Cehia – România 2-3

*Belgia – Franţa 1-3

*Germania – Belarus 0-4

*SUA – Australia 2-3

Semifinale (20-21 aprilie)

*Franţa – România

*Australia – Belarus

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: