România, cea mai frumoasă renaştere: Ce s-a întâmplat la ultimul meci jucat cu Germania la nivelul echipelor de tineret

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Puşcaş a fost pe teren în dezastrul cu Germania U-21 din 2014
George Puşcaş a fost pe teren în dezastrul cu Germania U-21 din 2014

Dacă în 2014 cineva ar fi zis că următoarea confruntare fotbalistică pentru Germania U-21 şi România U-21 va fi în semifinala unui Campionat European, probabil, acel cineva ar fi fost considerat un nebun.

Anul trecut, înaintea alegerilor FRF în care s-au înfruntat Răzvan Burleanu şi Ionuţ Lupescu, susţinătorii „Kaiser-ului“ au insistat că o eventuală victorie a lui Burleanu va însemna sfârşitul fotbalului românesc!

Burleanu a câştigat alegerile, chiar detaşat, iar fotbalul românesc nu doar că n-a „murit“, dar astăzi va bifa prima semifinală de Campionat European din istorie la nivelul echipelor naţionale! Şi e cu atât mai impresionant faptul că această performanţă a fost realizată cu reprezentativă de tineret care ajunsese ciuca bătăilor sub conducerea lui Mircea Sandu!

Apogeul ruşinii a fost atins în 2014, la şase luni după ce fotbalul românesc a fost eliberat din ghearele celui poreclit „Naşul“. Atunci, mai precis la 9 septembrie 2014, România U-21 a încheiat în genunchi campania de calificare pentru Euro 2015, cu un halucinant 0-8 în faţa nemţilor. Deşi erau calificaţi, încă înaintea duelului cu România U-21, nemţii au tratat partida în stilul lor, cu seriozitate maximă: au deschis scorul încă din minutul 4 şi nu s-au oprit din a marca până în minutul 89, când au stabilit scorul final.

Eşecul a fost atât de dur, încât l-a îndemnat pe Gheorghe Hagi să facă o declaraţie memorabilă: „La un asemenea eşec nu se mai vorbeşte. Ce să mai zici? Ţi-e greu şi să numeri până ajungi la 8!“. 

În acele preliminarii, cu Mircea Sandu şef la FRF, România U-21 a debutat cu Emil Săndoi pe bancă. Un 2-2 cu Insulele Feroe, în deplasare, în primul meci l-a convins însă pe Săndoi că e timpul să plece. În locul său a venit Bogdan Stelea, cel care a condus echipa în cinci meciuri, obţinând două victorii, două remize şi o înfrângere. „Arnold“ a plecat de la lot pentru a prelua Viitorul, iar ultimele două partide din preliminarii au fost pregătite de Viorel Moldovan: 4-3 cu Muntenegru şi 0-8 cu Germania. Înfrângerea de la Magdeburg e cea mai severă din istoria echipei de tineret! Rezultatul i-a şi îndemnat pe cei de la FRF să publice un comunicat la vremea respectivă prin care şi-au cerut scuze faţă de suporteri!

„Germania ar trebui să se teamă de noi!“

Dacă în 2014 cineva ar fi zis că următoarea confruntare fotbalistică pentru Germania U-21 şi România U-21 va fi în semifinala unui Campionat European, iar asta după doar cinci ani, probabil, acel cineva ar fi fost considerat un nebun.

Exact asta s-a întâmplat însă şi de la o echipă umilită, România U-21 a devenit una care impune respect şi care e convinsă că poate învinge pe oricine. De altfel, declaraţia dată de fundaşul Radu Boboc, înaintea duelului cu Germania U-21, e elocventă: „Am dat opt goluri în două meciuri contra unor echipe foarte bune. Cred că ei (n.r. – Germania U-21) ar trebui să se teamă de noi! Am demonstrat că suntem o echipă bună. Am învins echipe cu cote de 300 de miliaone de euro şi nimeni nu ne dădea nicio şansă“.

Cine a jucat pentru România U-21 în „măcelul“ de la Magdeburg

Brănescu - Bălaşa, Ţîru, Boldor, Filip - Nedelcu, Creţu – Bumba (Popadiuc 67), Iancu (Buziuc 55), Fl. Tănase (D. Rotariu 24) – Puşcaş. Selecţioner: Viorel Moldovan

Euro 2019, semifinale, joi

România U-21 – Germania U-21 19.00, TVR 1

Spania U-21 – Franţa U-21 22.00, TVR 1

*Finala e programată pentru duminică, la Udine, de la ora 21.45

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite