România, pe butuci: Din Danemarca, Gâlcă face o radiografie dură a fotbalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Gâlcă a plecat din România în 2015 şi nu s-a mai uitat înapoi
Costel Gâlcă a plecat din România în 2015 şi nu s-a mai uitat înapoi

Declinul fotbalului românesc, care a transformat naţionala în ciuca bătăilor, se vede şi mai bine de afară. Şi îl doare pe un fost jucător, care a reprezentat România la cel mai înalt nivel.

Fotbalul românesc are nişte antrenori cu rezultate foarte bune, care sunt însă incompatibili cu ce se întâmplă în ţară.

Ladislau Bölöni, Cosmin Olăroiu şi Costel Gâlcă sunt câteva exemple în acest sens. Adică, tehnicieni care, după o perioadă petrecută în mediul toxic din România, au evadat de aici şi nu s-au mai uitat înapoi. Şi şi-au găsit liniştea profesională în alte ţări. 

În cazul lui Costel Gâlcă, ea se numeşte Danemarca. Aici, aventura românului la Vejle Boldklub a început la 6 martie 2019. Şi, chiar dacă începutul a fost mai greu, cu un baraj pierdut şi o retrogradare din Superliga daneză, între timp, Gâlcă a reuşit să formeze o echipă competitivă. Vejle nu numai că a promovat la pas, câştigând liga a doua în sezonul trecut, dar acum se află pe primul loc în Superligă, după primele 6 etape din această stagiune.

„Weekend Adevărul“: Patru victorii, un egal şi o înfrângere e un bilanţ mult peste aşteptări pentru o nou-promovată. Cum s-a format această echipă?

Costel Gâlcă: Începutul a fost mai greu în acest sezon, de asta poate am şi pierdut în prima etapă, cu Aarhus. Au venit mulţi jucători noi după promovare. Doi fundaşi centrali, un închizător, un atacant. Şi mulţi dintre ei, fără meciuri în picioare, fără ritm de joc. Ne-a luat ceva timp până am reglat această problemă, iar acum stăm bine, suntem pe drumul cel bun.

E o diferenţă mare între primele două ligi?

Nu chiar. E, într-adevăr, o diferenţă foarte mare între primele patru, cinci echipe de top din Superliga şi cele importante din liga a doua. În rest însă, în fotbal danez e multă intensitate. Ei nu renunţă niciodată. Şi echipele lor stau bine tactic. Au calitate, în general.

Deci, s-a cam dus mitul echipelor nordice care nu prea ştiu fotbal...

Nici vorbă de aşa ceva (râde amar). De altfel, s-a şi văzut că ne-au tot bătut echipele nordice. Plus că ei investesc, transferă jucători pe bani mulţi, plătesc salarii mari. 

Care e nivelul financiar în prima ligă?

Noi, la Vejle, suntem în subsolul clasamentului, la capitolul salariilor. La noi, nu depăşesc 10.000 de euro pe lună. La echipele de top însă, Aarhus, Midtjylland, Brøndby sau Copenhaga, acolo sunt bugete mari. În primul rând, se plătesc sume importante la transferuri. Apoi, salariile ajung şi la 40.000 de euro pe lună. E o diferenţă mare între ei şi noi, din punct de vedere financiar.

Ezatolahi

Iranianul Saied Ezatolahi (centru), printre jucătorii de bază ai lui Gâlcă la Vejle

Primele şase clasate după sezonul regulat ajung în play-off. Asta e obiectivul la Vejle?

Nu. Obiectivul nostru principal rămâne menţinerea în prima ligă. Bineînţeles, dacă reuşim mai mult, e foarte bine. Am avut, într-adevăr, un start reuşit, peste aşteptări, dar campionatul e abia la început. Pe de altă parte, ce ne dă speranţe e că aceste rezultate de până acum n-au fost întâmplătoare. Au venit după un joc bun, cu multe ocazii pe care ni le-am creat în fiecare meci. 

Cum e fotbalul danez, comparativ cu cel românesc?

Aici, intensitatea jocului e mult mai mare. Şi, spre deosebire de ce e la noi, aici s-au făcut investiţii importante. Şi era normal să se vadă rezultatele. Nu vorbesc doar de fotbal, ci de tot ce înseamnă sport. La fotbal, condiţiile sunt excelente de sus până la copii şi juniori. Normal că atunci când ai un sistem sănătos, apar şi rezultatele, la un moment dat.

Înfrângerile naţionalei v-au suprins?

Nu. Sincer, într-un fel, era logic să se întâmple aşa. Noi suntem haotici. Ori schimbăm generaţia, ori forţăm, brusc, cu tinerii. Îţi trebuie însă un echilibru. Jucătorii aia tineri trebuie să joace lângă cinci, şase fotbalişti cu experienţă. Apoi, avem o problemă mare şi cu campionatul intern. Unde aducem străini nu din liga a doua, ci, mai nou, din liga a treia! Iar ei nu te ajută cu nimic, nu ridică deloc nivelul competiţiei.

S-a cerut demisia lui Rădoi...

Bineînţeles că şi el e vinovat. Când eşti antrenor, selecţioner, dacă sunt rezultate, e şi meritul tău. Când nu sunt, înseamnă că ai greşit şi tu undeva. Dar eu cred că acum, în momentul acesta, oricine ar fi fost selecţioner, ne-ar fi fost foarte greu să ne calificăm la Euro 2020. Asta e realitatea! Sunt ţări care, la un moment dat, erau mai jos ca noi şi care, între timp, ne-au depăşit. Pentru că noi nu investim.

Imagine indisponibilă

Ianis Hagi, evoluţii şterse la ultimele meciuri ale naţionalei

Vedeţi vreun jucător de calitate în naţionala României? Ianis Hagi, de exemplu, cum vi se pare?

E foarte bun. Şi, ca el, îi mai avem pe Coman, Man, Răzvan Marin. În general, e o generaţie bună cea care a ajuns în semifinalele Campionatului European de tineret. Dar le trebuie constanţă. Ceea ce le lipseşte în acest moment. Apoi, realitatea e că la seniori e cu totul alt nivel faţă de naţionala de tineret. La prima reprezentativă joacă cei mai buni. 

Doar constanţa ne lipseşte?

Avem şi probleme tehnice. Noi stăm foarte prost cu tranziţia. Ori jucăm prea jos, prea defensiv, ori prea sus. Nu putem face decât o singura fază, se pare. Nu prea avem jucători de tranziţie, asta e adevărul. Ne va fi foarte greu să ne revenim. Foarte greu! Sincer, nu prea văd cum, cel puţin în viitorul apropiat. La câte ţări ne-au depăşit...E foarte greu.

Aţi plecat de la FCSB în 2015 şi nu v-aţi mai întors în fotbalul românesc...

Nu mi-am dorit să revin în România! La noi, toată lumea vrea imediat rezultate. Acum, astăzi! Nu există răbdare, nu prea mai există respect pentru antrenor. Una vorbeşti cu conducerea, în momentul în care semnezi contractul, cu totul altceva se întâmplă apoi. Aici, în Danemarca, nu prea se schimbă antrenorii. Adică, primeşti timpul necesar, măcar un sezon, să faci ceva, să-ţi implementezi ideile, să construieşti.

68 de selecţii a adunat Costel Gâlcă la echipa naţională, cu care a participat la Mondialele din 1994 şi 1998 şi la Euro 1996 şi 2000.  

Ce spun danezii despre Gâlcă: „Un antrenor curajos, adeptul jocului ofensiv“

În acest moment, după şase etape, Vejle, pe lângă faptul că e lider în Superligă, are şi cel mai bun atac, cu 15 goluri marcate. Acest aspect a fost remarcat şi de jurnalistul danez, Klaus Egelund. „În sezonul trecut, Gâlcă a avut cea mai bună echipă din liga a doua şi, fireşte, a promovat. Acum, încă se adaptează la rigorile primei ligi. Ce aş remarca e curajul lui de a promova jucători tineri. De pildă, în atac, l-a titularizat pe Faghir, care are doar 17 ani. Apoi, a reuşit să facă un fotbalist bun din brazilianul Allan Sousa, care era recunoscut pentru problemele lui disciplinare. În filosofia lui Gâlcă de joc se vede, clar, că preferă un fotbal ofensiv“, ne-a spus Egelund. Jurnalistul danez a explicat apoi că pentru Vejle urmează o perioadă importantă: „S-a mai întâmplat în trecut ca echipa să aibă un start bun, după care să se stingă. De-abia acum urmează adevăratul test pentru echipa lui Gâlcă. Patru din următoarele cinci meciuri sunt grele. Dacă vor trece cu bine peste ele, atunci înseamnă că nu sunt doar o revelaţie de început de sezon“, a încheiat jurnalistul danez.

CITEŞTE ŞI:

VIDEO Gol fabulos în Danemarca: Un jucător al lui Gâlcă a marcat în stilul lui Messi!

Danemarca atacă pandemia fără măsuri extreme: „Ies din casă fără declaraţii, alerg zilnic“

Prea decent pentru România: Cum a reuşit Costel Gâlcă într-o ţară renumită pentru civilizaţia ei

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite