Rusia nu va fi suspendată şi va putea participa la Jocurile Olimpice de la Rio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţia Rusiei va participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, a decis Comitetul Internaţional Olimpic, federaţiile internaţionale urmând să decidă după caz dacă sportivii pot participa sau nu. Miercuri, Comitetul Olimpic Rus a anunţat o listă de 387 de sportivi selectaţi pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Pe lângă cei 387 de sportivi anunţaţi de Comitetul Olimpic Rus, alţi 68 de sportivi ar putea ajunge la Rio dacă vor câştiga apelul depus la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Anterior, „Daily Mail”, care cita surse din Comitetul Internaţional Olimpic, afirmase că întreaga întreaga delegaţie a Rusiei, care cuprinde 387 de sportivi, va fi exclusă de la Jocurile Olimpice de la Rio.  

Comitetul Internaţional Olimpic a amânat la începutul săptămânii decizia privind participarea Rusiei la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. WADA a comandat o investigaţie independentă după ce Grigori Rodcenkov, fost şef al laboratorului antidoping de la Moscova, a declarat, în urmă cu două luni, pentru „New York Times”, că zeci de sportivi ruşi au folosit substanţe interzise la Soci, nu numai cu sprijinul autorităţilor sportive din Rusia, ci şi cu cel al serviciului secret FSB. 

Raportul McLaren a arătat că Rusia, o superputere sportivă în mod tradiţional, a pus în aplicare un sistem de dopaj după rezultatele dezastruoase de la Jocurilor Olimpice de iarnă de la Vancouver din 2010, când sportivii ruşi au cucerit doar trei medalii de aur, clasându-se pe locul 11 în ierarhia naţiunilor. Acest sistem a fost instaurat în 2011 şi ar fi durat până în august 2015, în beneficiul sportivilor ruşi de la numeroase discipline olimpice de vară şi de iarnă în timpul competiţiilor internaţionale organziate în Rusia (CM de nataţie din 2011, CM de atletism din 2013, CM de scrimă din 2014 şi 2015 etc).

În urma raportului, WADA a cerut CIO să ia în considereare excluderea Rusiei de la Jocurile Olimpice de la Rio. Preşedintele Vladimir Putin, care s-a implicat activ în organizarea Jocurilor Olimpice de la Soci, cele mai costistitoare din istorie, a declarat că raportul WADA este rezultatul implicării politicului în sport şi că mişcarea olimpică se poate diviza acum.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite