„Republica“ Lucescu. Şahtior Doneţk e aproape de un nou titlu, deşi pierduse prim-planul în Ucraina. Cum s-a „curăţat“ în şapte zile favorita Dnepr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi părea a rata trofeul în acest an, Şahtior Doneţk a profitat de rezultatele slabe ale urmăritoarei Dnepr, din ultimele trei etape. Cu trei runde înainte de final, Şahtior are trei puncte avans faţă de gruparea din Dnepropetrovsk  şi un program relativ uşor.

Ucraina este la un pas de război cu Rusia şi tocmai din cauza bazinului Doneţkului, zona unde separatiştii pro-ruşi ocupă rând pe rând clădiri administrative în diverse oraşe, într-o tentativă de a forţa secesiunea

Mircea Lucescu militează însă pentru normalitate, şi pentru separarea politicului de fotbal. În martie, când nu se ştia clar dacă sezonul fotbalistic se va relua sau nu, după invadarea Crimeei de către ruşi, Lucescu a cerut public reînceperea returului. 

„Oamenii au nevoie de ceva pozitiv, să se îndepărteze de politică. Şi în Ucraina şi în alte ţări, când apare o problemă politică, toată lumea se concentrează pe ea, e obsedată şi discută doar despre acest lucru. Apar controverse negative. Odată cu reluarea campionatului, oamenii, experţii, vor vorbi şi despre fotbal“, spunea Lucescu, într-un interviu acordat presei din Ucraina. 

Campionatul vecin s-a reluat la jumătatea lui martie, dar Şahtior era în regres şi cu a doua şansă la titlu. Prim-planul revenise lui Dnerp, echipă care la finalul acelei luni a şi câştigat cu 2-0, chiar la Doneţk. Se părea că gruparea din Dnepropetrovsk poate rupe hegemonia Şahtiorului. 

Dnepr, „sinucidere“ în şapte zile: trei meciuri, şase puncte pierdute!

Doar că pe parcurs de şapte zile, Dnepr a primit două lovituri fatale, în trei etape. Fosta adversară a Pandurilor în Liga Europa a pierdut pe 20 aprilie cu Cernomoreţ Odessa (0-1), o echipă aproape în faliment, apoi duminică la Harkov, cu Metalist (2-1). „Dnepr a predat titlul lui Şahtior“, a titrat azi presa ucraineană. 

O altă contracandidată, Dinamo Kiev, a ieşit şi ea din cărţi, după ce-a fost învinsă de Şahtior (0-2), pe 16 aprilie, apoi în ultimele trei etape a mai irosit cinci puncte, după un egal cu aceeaşi Cernomoreţ (1-1) şi o înfrângere duminică, la Doneţk, dar cu Metalurg, 2-1. 

Şi cine-a învins-o? Junior Moraes, cu o „dublă“, fostul golgheter al Gloriei Bistriţa, în acest moment primul în topul marcatorilor din Ucraina (17 goluri)! 

Practic, al cincilea titlu consecutiv, al optulea de când e în Ucraina, este acum în mâinile lui Mircea Lucescu. Şahtior are un program relativ uşor în ultimele trei etape, cu Iliciveţ Mariupol (a), Zoria Luhansk (d) şi Volin Luţk (a) şi trei puncte avans faţă de Dnepr. Nu este exclus însă nici „meciul de aur“, o partidă directă între primele două clasate, în caz de egalitate de puncte.  

Pleacă la Galatasaray?

Situaţia din Ucraina l-ar putea determina pe Mircea Lucescu să se despartă după 10 ani de Şahtior Doneţk, la finalul acestui sezon. 

Presa turcă l-a surprins în weekend pe Lucescu pe un aeroport din Istanbul, imagine care a dat apă la moară speculaţiilor legate de un posibil contract din vară la Galatasaray, echipă pe care a mai condus-o între 2000 şi 2002 şi cu care a câştigat un titlu şi Supercupa Europei. 

„Am venit cu soţia să ne relaxăm“, a fost singurul comentariu făcut de Lucescu după vizita pe malurile Bosforului. 

Top 5 Ucraina

1.Şahtior 25 +33 56 pct.

2.Dnepr 25 +26 53

3.Metalist 24 +20 47

4.D. Kiev 26 +18 47

5.C. Odessa 24 +7 40

Vezi şi 

VIDEO Probleme pentru Şahtior? A doua înfrângere în patru etape pentru „minerii“ lui Lucescu

Cel mai prost rezultat posibil pentru Mircea Lucescu: Şahtior a căzut pe locul 2 în Ucraina şi nu mai e favorită la titlu

Mircea Lucescu, învins de Duşan Uhrin Jr. Şahtior, eliminată din Europa de Plzen! Cum a explicat eşecul „Il Luce“

 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite