Reportaj de la Campionatele Naţionale de atletism: Alergăm din amintiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Soare, kenyanul de la Naţionalele de atletism  FOTO 4run.ro
Nicolae Soare, kenyanul de la Naţionalele de atletism  FOTO 4run.ro

Cu spectatori puţini, rezultate mediocre şi premii simbolice, “Naţionalele" de atletism n-au ieşit nici anul acesta din anonimat.

“Doamnelor şi domnilor, suntem la cursa de cinci mii de metri, care a dat mari campioane României. Suntem siguri că noi şi noi talente vor răsări şi noi ne vom bucura de ele”, anunţă prezentatorul de la Naţionalele de atletism în limbaj de lemn. “Aţi auzit bine, cu numărul 7 de concurs este Constantina Diţă, campioana noastră olimpică de la Beijing”.

Pe fostul stadion”Tineretului” sunt spectatori câţi să dai mâna cu toţi în câteva minute, oameni de la cluburi şi prietenii atleţilor, dar nici ei nu izbucnesc în urale, pentru că Puşa nu era pe grila de start. Alergase în ziua precedentă, la 10.000 de metri, în faţa a patru suporteri rătăciţi, ce veniseră să o vadă pe Diţă înainte de a da o tură de alergare în Herăstrău. De-abia sosită din State, Constantina a venit pe şapte în cursa de 10 kilometri, însă a întrecut destule atlete cărora le-ar fi putut fi mamă: “Din păcate, atleţii noştri nu mai muncesc. Ăsta este sfatul meu, dacă vor performanţă, să facă şi sacrificii”.
Nivelul concursurilor este slab, cu multe secunde, minute, metri în spatele a ceea ce vedem la Mondiale, însă mulţi dintre atleţi sunt foarte tineri. “Ar trebui să se apuce de popice sau de dans sportiv”, pune verdictul un jurnalist vechi, bine crescut din banii publici. Tocmai se încheiase cursa masculină de 400 de metri garduri, iar timpul câştigătorului, 51,66, n-ar fi fost bun la Mondiale nici pentru serii.
Nicolae Soare, kenyanul nostru
Nu sunt doar umbre în atletismul românesc, iar Nicolae Soare (21 de ani) este cel care mai înseninează competiţiile. La 10.000 de metri, el şi-a întrecut adversarii cu o tură, la 5.000 a câştigat detaşat. Pentru că în atletismul românesc orice e posibil, Soare a concurat şi la ştafeta de 4x400 de metri, pentru a completa echipa Bacăului. N-a mai luat medalie, dar tot a surprins cu echipamentul său, un maieu pecare scria “mândru” Kenya. Cum parteneriatul din Federaţia Română de Atletism şi Adidas s-a încheiat de ceva vreme, fiecare sportiv a venit la competiţie cu chiloţii şi maieurile pe care le avea de la competiţiile precedente. Despre premii e greu de vorbit, sau, de fapt, e cel mai uşor: un tricou, o diplomă şi o medalie dintr-un metal deloc preţios. 
În afara lui Soare, Ancuţa Bobocel, Bianca Răzor, Ioana Doagă sau Andreea Ogrăzeanu au onorat competiţia, în vreme ce “eterna” Nicoleta Lenuţa Grasu (41 de ani) a câştigat al 18-lea titlu naţional la aruncarea discului.   
Diţă a renunţat la maraton
La 43 de ani, Constantina Diţă a decis să nu mai alerge maratonul, dezamăgită fiind de rezultatul de la Londra, urmând să se axeze pe curse mai mici, 5.000, 10.000, până la semimaraton. Ea a exclus o participare la Rio de Janeiro. “Voi avea 46 de ani, ce vreţi, să vedeţi o bunică pe acolo?”, a glumit Puşa.

Constantina Diţă FOTO 4run.ro


Exemple
                                               Cu cât s-a câştigat la naţionale    Cu cât s-a câştigat la Mondiale
Săritura cu prăjina feminin               3,50m                                             4,89m
Săritura în înălţime feminin              1,80m                                             2.03m
Auncarea ciocanului masculin        63,92m                                          81,97m
100 de metri masculin                      10,66s                                           9,77s


 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite