CM 2014. Reportaj din Brazilia: E ultimul Mondial în care homosexualii se simt ca acasă. Ce îi aşteaptă în Rusia şi în Qatar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sao Paulo organizează, anual, cea mai mare paradă a homosexualilor din lume, iar plajele de la Rio de Janeiro au locuri speciale pentru gay şi pentru lesbieni
Sao Paulo organizează, anual, cea mai mare paradă a homosexualilor din lume, iar plajele de la Rio de Janeiro au locuri speciale pentru gay şi pentru lesbieni

Dacă te plimbi pe Avenida Paulista, e imposibil să nu te intersectezi cu bărbaţi care se ţin de mână sau cu femei care se sărută în aşteptarea ca semaforul să se facă verde pentru pietoni.

Sao Paulo te surprinde nu doar prin traficul infernal şi cerul în care elicopterele zboară toată ziua, ci şi prin toleranţa faţă de homosexualitate.

E suficient să faci o plimbare de doi kilometri, cât are lungimea Avenida Paulista, ca să te convingi de acest lucru. Nicăieri în lume n-am văzut, într-o oră, un număr atât de mare de bărbaţi şi de femei care îşi manifestă orientarea sexuală, fără să fie persecutaţi de cei din jur. Iar în această perioadă, numărul homosexualilor a crescut în Brazilia, fiindcă la ei s-au adăugat şi suporterii veniţi, în mod special, pentru Cupa Mondială. Pentru aceştia, CM 2014 e un moment ce trebuie savurat din plin. Motivul? Nu se ştie când va fi următorul turneu final în care ei vor fi bineveniţi, la fel ca în Brazilia.

În Qatar, faci şapte ani de închisoare

Lucrurile sunt simple: Rusia şi Qatar, următoarele două gazde ale Mondialului, în 2018, respectiv în 2022, nu numai că nu tolerează homosexualitatea, dar o şi pedepsesc prin lege. Spre exemplu, în micuţul stat din zona Golfului Persic, eşti pasibil de până la şapte ani de închisoare din cauza orientării tale sexuale. 

De altfel, FIFA a fost aspru criticată de comunitatea internaţională pentru că le-a permis ruşilor şi arabilor să găzduiască următoarele Mondiale. “Practic, indirect, FIFA a transmis un mesaj şi anume că aprobă politica acestor ţări în privinţa homosexualilor”, au comentat englezii, care încă n-au trecut peste supărarea faptului că forul mondial a respins dosarul lor de candidatură.

Raiul de pe pământ pentru gay

Revenind la Brazilia, aici cei care fac parte din comunitatea de gay şi de lesbieni se simt foarte bine. Dacă în alte ţări ei sunt nevoiţi să-şi ascunde orientarea sexuală, în schimb, aici ei au dreptul la căsătorie, pot adopta copii şi pot lucra, fără probleme, în armată.

În Brazilia, la operaţiile de schimbare de sex guvernul plăteşte o parte din costurile intervenţiei.

Sao Paulo organizează, anual, cea mai mare paradă a homosexualilor din lume, iar plajele de la Rio de Janeiro au locuri speciale pentru gay şi pentru lesbieni. 

Au vrut să facă şi cursuri în şcoli

Pentru a le oferi homosexualilor protecţie suplimentară, s-a luat în considerare, inclusiv pregătirea unor poliţişti, care să acopere zonele cel mai des frecventate de comunitatea gay din Sao Paulo. La un moment, a existat o propunere de lege care ar fi aprobat predarea unor cursuri în şcoli despre diferite orientări sexuale. În cele din urmă însă, guvernul condus de preşedintele Dilma Rousseff a respins această propunere.

1830 e anul în care homosexualitatea a fost recunoscută legal în Brazilia.   

A fost scoasă de pe lista bolilor mintale

Brazilia a recunoscut homosexualitatea legal la scurt timp după ce şi-a câştigat independenţa faţă de Portugalia, devenind prima ţară din America de Sud care a făcut acest pas. Mai mult, din 1985 Consiliul Federal al Medicilor din Brazilia nu mai consideră homosexualitatea ca fiind o problemă medicală, care ar necesita tratament psihologic. Astăzi, Guyana e singura ţară din America de Sud unde homosexualitatea e în continuare interzisă.

Şi totuşi mulţi brazilieni îi urăsc pe gay şi pe lesbieni

Legislaţia din “Ţara Cafelei” e destul de permisivă, atunci când vine vorba de drepturile homosexualilor, însă mulţi brazilieni îi urăsc, efectiv, pe gay şi pe lesbieni. O statistică vorbeşte de la sine: la nivel global, 44% din totalul crimelor comise împotriva homosexualilor se petrec, anual, în Brazilia. În 2013, 292 de persoane au fost ucise în “Ţara Cafelei” din acest motiv.

CITEŞTE ŞI RESTUL REPORTAJELOR TRIMISE DIN BRAZILIA:

*FOTO Obor de Sao Paulo la preţuri de Dorobanţi: de ce Brazilia e considerată o ţară înfiorător de scumpă

*VIDEO Scene incredibile pe „Maracana“. Centrul de presă, devastat de suporterii chilieni! Trimisul special al „Adevărul“, detalii exclusive

*De ce am ajuns să apreciez mai mult Bucureştiul după o săptămână petrecută la Sao Paulo

*O altă faţă a Braziliei despre care presa n-a prea scris până acum: cum m-a ajutat un doctor din Curitiba

*Fotbalul brazilian. Cafeaua braziliană. Fundul brazilian. O concluzie tristă pentru cei care cred altceva acasă

*Sao Paulo, locul în care bogaţii sunt deasupra muritorilor de rând, la propriu: care e ultima fiţă în cel mai mare oraş din America de Sud

*Şi „dinozaurii“ ajung, într-un final, tot la mâna unor gadgeturi: cum mi-am luat o cartelă SIM fără să deschid gura

*EXCLUSIV Din Brazilia, Lupescu îi atrage atenţia lui Piţurcă: „Trebuia să fie aici, să vadă ce înseamnă jocul modern“

*FOTO VIDEO O experienţă unică: sărbătoarea înainte de sărbătoare. Cum merg la un meci fanii brazilieni

*FOTO Reportaj de la Sao Paulo: Mondialul într-un oraş gri şi deprimant

*Cu Loganul prin Sao Paulo

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite