Reguli noi în clasamentul mondial. WTA a adoptat modelul propus de ATP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
WTA

WTA a optat, la fel ca şi circuitul masculin, pentru o ajustare a modalităţii de calcul a clasamentului mondial la reluarea sezonului, care va ţine cont şi de rezultatele înregistrate în 2019.

Criza coronavirusului impune o regândire a sistemului de alcătuire a clasamentelor WTA şi ATP, având în vedere faptul că, după cinci luni fără tenis, jucătorii erau ameninţaţi cu pierderi semnificative de puncte în logica clasamentului tradiţional, pe 52 de săptămâni.

Tenisul feminin a comunicat ajustarea formulei de calcul la câteva zile după ATP, însă principiul rămâne acelaşi. Concret, vor fi luate în calcul rezultatele obţinute de jucătoare în 2019 şi 2020. La simplu, sportivele vor puncta mai departe cu cele mai bune 16 rezultate, iar la dublu - cu cele mai bune 11.

Clasamentul WTA a fost îngheţat pe 16 martie, din cauza COVID-19. Iar acum, analizând situaţia actuală a pandemiei la nivel mondial, WTA a decis să elimine criteriul obligativităţii prezenţei sportivelor la anumite turnee, din cauza restricţiilor de zbor existente în diferite zone ale globului. Aceasta este o mutare logică, având în vedere şi faptul că China tocmai a anulat toate competiţiile sportive până la finalul anului, astfel încât se elimină un segment important din prima variantă a calendarului revizuit, inclusiv un turneu Premier Mandatory. Jucătoarele nu vor putea puncta de două ori cu rezultate înregistrate la acelaşi turneu, iar odată cu disputarea ediţiei 2021 a unui turneu punctele făcute anterior la aceeaşi competiţie vor ieşi automat din calculul clasamentului, chiar dacă nu au trecut 52 de săptămâni (un aspect important pentru turneele din primăvară reprogramate pentru toamnă).

Tenisul masculin a dat tonul, stabilind un calcul al clasamentului pe 22 de luni, dar şi că, până la finalul anului, niciun jucător nu va pierde vreun punct în clasament, turneele ce se vor disputa urmând să aibă un impact, pozitiv, în ierarhie doar pentru jucătorii care vor reuşi să îşi îmbunătăţească rezultatul din 2019.

2.641 de puncte o despart acum pe Simona Halep, aflată pe locul 2, de liderul mondial Ashleigh Barty

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite