Regii baschetului: Americanii, campioni mondiali!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ale Americii au cucerit titlul mondial la baschet masculin, primul după 16 ani, după ce au trecut în finală de naționala Turciei, scor 81-64. Kevin Durant i-a sufocat pe turci, fiind de neoprit în ofensivă, 28 puncte, și cucerind titlul de MVP al turneului.

Două coșuri de pe contraatac marcate de fulgerătorul Derrick Rose și unul de trei puncte marcat de Lamar Odom, campion NBA cu LA Lakers au pus capăt disputei dintre Statele Unite și Turcia în doar două minute, în debutul sfertului patru. Până atunci Kevin Durant, cu 28 de puncte îi sufocase pe turci cu reușitele sale și datorită lui Statele Unite conduceau cu 13 puncte după primele trei sferturi, 61-48.

Odom a fost un locotenent de nădejde pentru Durant în finală cu un double-double, 15 puncte și 11 recuperări.

Turcii au făcut tot ce au putut în apărare și au preferat să apere în principal spațiul de trei secunde, cedând deliberat semicercul. Până la pauză tactica a funcționat, americanii având doar șase reușite din 22 de încercări de la trei puncte, dintre care cinci aparțineau lui Durant.

Însă cel poreclit Durantula, datorită brațelor sale uriașe, a marcat rapid două coșuri de trei puncte consecutive chiar în debutul sfertului al treilea și apoi și-a continuat recitalul ofensiv în cea mai echilibrată parte a jocului, încheiată la doar 3 puncte în favoarea americanilor (19-16).

Cel mai bun marcator pentru gazdele mondialului a fost Turkoglu, cu 16 puncte, alături de 7 recuperări. Niciun alt jucător al turcilor nu a trecut de cota celor 10 puncte marcate

Americanii au condus constant la 8-10 puncte pâna la pauza mare a partidei, un duel de la distanță între Kevin Durant și Hedo Turkoglu. Starul Turciei le-a dat mari emoții fanilor semilunei după doar câteva minute de la începerea partidei, când a părăsit terenul accidentat la genunchi. Turkoglu a revenit însă în sfertul al doilea și a ținut echipa gazdă a mondialului în meci, marcând 11 puncte. Din păcate turcul nu a mai putut evolua la întreaga capacitate fizică după pauza mare a partidei.

Fanii turci au fost la înălțime și atmosfera a fost extraordinară pe finalul partidei, în ciuda faptului că echipa lor a fost înfrântă. Turcii nu au pierdut niciun meci la acest mondial în afara finalei. ”Suntem cei mai buni din restul lumii”, s-a consolat antrenorul Tanjevici la finalul partidei.

Pentru antrenorul american Mike Krzyzewski, titlul mondial are o semnificație aparte, după ce în 2006 a fost condus echipa care a cucerit ”doar” medalia de bronz, performanță considerată o rușine pentru americani. Krzyzewski are trei titluri olimpice în palmares, două ca secund (1984 și 2002) și unul ca principal (2008), dar nu deținea niciun titlu mondial. A mai cucerit un bronz în 1990, în acea vreme însă starurile din NBA nefiind acceptate în competițiile FIBA. De când antrenorul colegiului Duke, acolo unde este principal de mai bine de trei decenii, a preluat din nou naționala Statelor Unite, nu a pierdut niciun meci, având un palmares de 17-0 la JO de la Beijing și la CM din Turcia.

Mondialul, competiție de mâna a doua pentru americani
A fost cel de-al patrulea titlu mondial pentru americani, însă primul după 1994, atunci când Dream Team II cucerea laurii chiar pe propriul teren. Actuala medalie de aur este cu atât mai meritorie cu cât niciunul dintre superstarurile care au cucerit titlul olimpic la Beijing în 2008, printre care Kobe Bryant, Dwyane Wade, Lebron James sau Dwight Howard, nu au fost prezenți în Turcia. Americanii au aliniat o formație extrem de tânără, cu șase jucători care nu au împlinit încă 22 de ani. Mulți au denumit această echipă ”selecționata B” a SUA, care și-au demonstrat încă o dată superioritatea în sportul pe care l-au inventat. 

Finala campionatului mondial de baschet, o competiție considerată mult inferioară Jocurilor Olimpice în psihologia americană, a avut o audiență extrem de scăzută în Statele Unite, fiind transmisă în direct doar pe al treilea post al rețelei ESPN. De altfel espn.com, site-ul numărul 1 de sport de peste ocean, deschidea pagina, imediat după succesul americanilor, cu un meci de fotbal american.

Divac și Sabonis în Hall of Fame
La pauza finalei Campionatului Mondial a avut loc o ceremonie de introducere în Hall of Fame-ul baschetului mondial a mai multor personalități marcante din istoria baschetului printre care și legendarii jucători Vlade Divac (Serbia), Arvydas Sabonis (Lituania), Dino Meneghin (Italia), Oscar Schmidt (Brazilia) sau Cheryl Miller (Statele Unite).

Cinci echipe calificate la Jocurile Olimpice
Primele cinci echipe clasate la Campionatul Mondial au obținut și calificarea la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. Alături de Statele Unite și Turcia și-au mai câștigat dreptul Lituania, Serbia și Argentina.

Lituania a învins Serbia în meciul pentru medaliile de bronz în urma unei performanțe excelente a lui Linas Kleiza, 33 de puncte. A fost prima medalie mondială pentru naționala Lituaniei.

Argentina a obținut ultimul bilet direct pentru Londra, cu victoria 86-81 în fața Spaniei, marea dezamăgire de la acest Campionat Mondial. Carlos Delfino cu 27 de puncte și Luis Scola cu 22 i-au dus pe sud-americani către victorie în fața vicecampioanei olimpice și campioanei europene. Luis Fernandez a fost principalul marcator pentru Spania cu 31 de puncte.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite