Refuză să se retragă pentru a putea plăti tratamentele fiului bolnav de leucemie. Fabuloasa poveste a Oksanei Şuşovitina, cea mai bătrână gimnastă din lume

Refuză să se retragă pentru a putea plăti tratamentele fiului bolnav de leucemie. Fabuloasa poveste a Oksanei Şuşovitina, cea mai bătrână gimnastă din lume

Oksana Şuşovitina

Oksana Şuşovitina a participat, la 41 de ani, pentru a şaptea oară la Jocurile Olimpice, acolo unde a reprezentat ţara ei natală, Uzbekistan. Şuşovitina, campioană olimpică în 1992, a mai concurat pentru Uniunea Sovietică, Comunitatea Statelor Independente şi Germania.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iată trei lucruri mai puţin cunoscute despre gimnasta din Uzbekistan, care le-ar putea fi mamă multora dintre adversarele sale de la Rio de Janeiro. Oksana Şuşovitina (Uzbekistan) s-a clasat pe locul 7 în finala de sărituri de la Rio (14.833). Sportiva de 41 de ani l-a depăşit astfel pe gimnastul bulgar Iordan Iovcev, care bifase în 2012 a şasea participare olimpică.

1. A câştigat medalii cu patru ţări. Debutul olimpic al Şuşovitinei s-a produs la Jocurile Olimpice din 1992, de la Barcelona. Atunci a fost rivală cu Lavinia Miloşovici şi Gina Gogean! La acea ediţie a cucerit aurul cu echipa Comunităţii Statelor Independente. Anterior, ea concurase şi pentru Uniunea Sovietică, la Campionatele Mondiale din 1991, unde a câştigat aurul cu echipa şi la sol. Apoi, în 2008, la Beijing, a obţinut argintul la sărituri pentru Germania. Pentru Uzbekistan, ea a cucerit, tot la sărituri, medalii la Campionate Mondiale şi Europene. 

2. Şi-a salvat fiul prin gimnastică. În 1999, Şuşovitina a devenit mamă. Numai că în 2002 fiul său a fost diagnosticat cu leucemie. Doi antrenori din Germania au chemat-o pe Oksana să concureze pentru clubul lor din Köln, iar cu banii obţinuţi din premiile concursurilor la care participa să-i plătească tratamentul băiatului. Mai mult, fanii gimnasticii din Germania au strâns prin donaţii banii necesari salvării copilului. În semn de recunoştinţă, Oksana a luat cetăţenia germană şi a cucerit pentru noua ei ţară o medalie olimpică, două la Mondiale şi patru la Europene. A concurat pentru Germania între 2006 şi 2012. Chiar şi acum, banii câştigaţi din gimnastică o ajută foarte mult pe sportivă să-i asigure băiatului tratamentele necesare, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care ea continuă să concureze la o vârstă atât de înaintată. 

3. E antrenată de Svetlana Boghinskaia. În 2012, după Jocurile Olimpice, Oksana s-a retras din activitate. A revenit în 2013, după ce şi-a schimbat din nou naţionalitatea, redevenind componentă a echipei din Uzbekistan şi a început antrenamentele pentru principalul obiectiv, Jocurile Olimpice. De anul trecut a început pregătirea alături de o fostă coechipieră, un nume mare al gimnasticii: Svetlana Boghinskaia. Iar rezultatele s-au văzut!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările