Războiul lumilor în tenis! Cei mai buni jucători ai lumii se confruntă într-o competiţie inedită la Chicago

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un adevărat regal al tenisului masculin se va desfăşura în acest weekend la Chicago, în United Center Arena, care se anunţă neîncăpătoare, cu toate cele 20.000 de locuri pe care le are.

E vorba despre a doua ediţie a Rod Laver Cup, competiţie care poartă numele legendarului jucător de tenis australian, acum în vârstă de 79 de ani, unul dintre puţinii jucători din lume care a câştigat fiecare Grand Slam de cel puţin două ori. Turneul s-a născut după modelul Ryder Cup, din golf, care opune la fiecare doi ani cei mai buni jucători din Europa şi din America.
În fapt, e un turneu demonstrativ, organizat de de Team8, agenţia care gestionează interesele lui Roger Federer, dar se bucură şi de susţinerea Federaţiei Australiene de Tenis, precum şi a omului de afaceri brazilian Jorge Paulo Lemann, fost jucător de Cupa Davis. Această competiţie se desfăşoară, anual, cu excepţia anilor olimpici, la finele lunii septembrie, în diferite locaţii din lume. Anul trecut, ediţia inaugurală a avut loc la Praga, şi s-a terminat cu victoria Europei, care s-a impus cu 15-9, iar la anul va fi la Geneva, în Elveţia.
Pentru a convinge publicul că reţeta e de succes, la Rod Laver Cup participă toate numele grele din ATP. Exceptând, evident, jucătorii accidentaţi. Faţă de anul trecut sunt destule schimbări în componenţa loturilor. La Europa, au dispărut Nadal, Thiem, Cilici şi Berdych, care au fost înlocuiţi cu Djokovici, Dimitrov, Goffin şi Edmund. La Restul Lumii, au apărut Kevin Anderson şi David Schwarzmann, dar  nu mai sunt prezenţi Shapovalov şi Sam Querry.
Judecând după componenţa loturilor, disputa pare, totuşi, inegală, balanţa înclinând clar către echipa Europei, fie doar şi pentru faptul că îi are pe cei doi coloşi ai tenisului, Roger Federer şi Novak Djokovici. Care vor ţine, probabil, capul de afiş prin meciul pe care îl vor disputa şi la dublu. Un nou cadou pentru fanii tenisului, după ce, anul trecut, Federer a făcut un cuplu de vis cu Rafael Nadal. Echipa Lumii ripostează cu uriaşii Kevin Anderson şi Johns Isner, dar l-a pierdut pe ultima sută de metri pe Juan Martin del Potro, accidentat.
Fiecare dintre cele trei zile va oferi spectatorilor trei meciuri de simplu şi unul de dublu, iar în caz de egalitate după 12 partide se va juca un meci de dublu pentru a stabili câştigătoarea Rod Laver Cup. Partidele se dispută după sistemul cel mai bun din trei seturi, iar tie-breakul se ţine până la zece.

Echipa Europei
Căpitan: Bjon Borg (Suedia)
Vice-căpitan: Tomas Enqvist (Suedia)

Jucători:

Roger Federer (Elveţia - 2 ATP)
Novak Djokovici (Serbia – 3 ATP)

Alexander Zverev (Germania - 5 ATP)
Grigor Dimitrov (Bulgaria – 7 ATP)
David Goffin (Belgia – 11 ATP)
Kyle Edmund (Anglia – 16 ATP)
Rezervă: Jeremy Chardy (Franţa - 41 ATP)

Echipa Restului Lumii
Căpitan: John McEnroe (SUA)
Vice-căpitan: Patrick McEnroe (SUA)

Jucători:


Kevin Anderson (Africa de Sud – 9 ATP)
John Isner (SUA - 10 ATP)
Nick Kyrgios (Australia - 27 ATP)
Jack Sock (SUA - 17 ATP)
Diego Schwarzman (Argentina  - 14 ATP)
Frances Tiafoe (SUA - 40 ATP)
Rezervă: Nicholas Jarry (Chile - 46 ATP)

Se punctează după un sistem inedit

Punctajul care determină scorul între cele două echipe diferă de la zi la zi, în sensul că în ziua a doua şi a treia se vor acorda mai multe puncte pentru victorii decât vineri. Victoria de vineri aduce un punct, cea de sâmbătă două, iar cea de duminică trei. Aşadar, în joc sunt 24 de puncte (4 în prima zi, 8 în a doua şi 12 în a treia). Prima echipă care ajunge la 13 puncte e declarată câştigătoare. Dacă scorul va fi egal la final, 12-12, se va juca un set de dublu hotărâtor – cu avantaje şi tie-break – pentru departajare. Fiecare din cei şase jucători ai echipelor va trebui să joace câte unul, dar nu mai mult de  două meciuri de simplu şi cel puţin patru din cei şase vor trebui să joace un meci de dublu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite