Rasismul, o mizerie băgată sub preş, care devine tot mai mare: De ce am ajuns să fim arătaţi cu degetul în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că ignoranţa naşte monştri, iar cea mai bună dovadă în acest sens e ce se întâmplă, în ultima perioadă, pe stadioanele din România, mai ales la meciurile naţionalelor de fotbal, dar nu numai!

Concret, avem probleme tot mai grave din cauza unor descreieraţi care apar în tribune, fac ce vor, după care pleacă, fără probleme, acasă, în loc să fie identificaţi şi interzişi pe stadioane! Reacţia celor care ar trebui să ia măsuri? Inexistentă! De fiecare dată, preferăm să băgăm mizeria sub preş. 

Federaţia susţine că n-avem nicio problemă cu rasismul, legea nu se aplică în cazul huliganilor care, totuşi, sunt identificaţi, iar preţul pentru acest lanţ groaznic al slăbiciunilor l-a plătit şi îl va plăti echipa naţională! Tricolorii au tot avut terenul suspendat în ultimii ani, iar acum, după cele întâmplate, vineri seară, în partida cu Suedia, ne paşte încă o suspendare, în condiţiile în care suntem recidivişti.

Arbitrul a vrut să întrerupă meciul!

În momentul intrării lui Alexander Isak (20 de ani) pe teren, în minutul 78, în locul lui Marcus Berg, vârful de culoare al suedezilor a fost huiduit şi supus unui atac pe care suedezii, arbitrul întâlnirii, dar şi jurnaliştii din presa internaţională l-au considerat drept rasist! Momentul a fost atât de grav, încât centralul italian Daniel Orasto a şi oprit jocul, preţ de câteva minute, discutând atât cu fotbaliştii români, cât şi cu cei suedezi! După terminarea întâlnirii, presa internaţională a scris pe larg despre acest incident, iar România a fost prezentată drept o ţară rasistă în articolele apărute pe BBC, „Daily Mail“, „The Sun“, Eurosport, Sky Sports sau ESPN.

Iar relatările jucătorilor suedezi despre incident au fost incluse în aceste articole, şifonând serios imaginea României. „N-ar trebui iertaţi aceşti idioţi! Am auzit urletele rasiste, dar i-am spus arbitrului că nu trebuie să oprească meciul. N-ar trebui lăsaţi pe stadion sau iertaţi aceşti idioţi! Se influenţează unul pe celălalt şi obţin ce îşi doresc. l-am întrebat pe arbitru dacă a auzit ceva. După două minute, a întrerupt meciul şi a spus că a auzit ceva. M-a întrebat:< <Vrei să opresc meciul?> I-am spus: <<Nu, nu trebuie să faci asta>>. Cuvintele rasiste sunt lucruri care n-ar trebui să se întâmple. E incredibil de trist“, a povestit Alexander Isak, după terminarea partidei.

Iar şeful Federaţiei Suedeze de Fotbal, Karl Erik Nilsson, s-a arătat scârbit de cele întâmplate pe „Arena Naţională“: „E trist şi inacceptabil faptul că unii se comportă astfel pe stadion. Ceea ce s-a întâmplat cu Alexander Isak provoacă repulsie. Românii n-au antecedente majore legate de rasism. Problemele lor sunt mai degrabă de natură geopolitică, cum ar fi conflicte vechi cu Ungaria. Acum, au fost însă expresii rasiste diferite faţă de cele folosite în trecut. Am fost la meci şi cred că şi oficialii federaţiei române au fost surprinşi de scandări, era ceva nou şi pentru ei“.

Ne minţim singuri că n-avem rasişti printre noi

Ceea ce s-a întâmplat cu Alexander Isak nu e nicidecum o premieră la un eveniment găzduit de o arenă sportivă din România! Asta în ciuda faptului că, înainte de meci, Federaţia Română de Fotbal i-a ironizat pe suedezi pentru că aceştia au prefaţat meciul de pe „Arena Naţională“, spunând că, în cazul în care vor fi scandări rasiste, vor părăsi terenul.

„Sincer, mai amuzant e cum vă pregătiţi să ieşiţi de pe teren, cum staţi în febra unei temeri nejustificate, vizavi de <<rasismul de la Bucureşti>>. Nu există un singur meci în care suporterii naţionalei să nu fi respectat rasa şi culoarea adversarului din altă ţară! Avem noi problemele noastre, dar nu umpleţi cu gogoşi scutul ignoranţei şi nu vă faceţi săgeţi tactice din minciuni! Românii iubesc fotbalul, indiferent de culoarea, rasa, numele, religia jucătorului. Veţi fi respectaţi în România şi pe Arena Naţională, dar nu veţi fi iubiţi“, a fost un fragment din mesajul publicat pe site-ul frf.ro. 

La 48 ore după apariţia acestui mesaj, Alexander Isak era huiduit pe „Arena Naţională“ şi ţinta ratată a unei mingi de golf, care a fost aruncată din tribune!

Legea există, dar nu se aplică

De vineri până acum, cea mai răspândită întrebare în mediul online e următoarea: cum de astfel de personaje grobiene, care fluieră un sportiv din cauza culorii pielii şi îl iau la ţintă cu diverse lucruri aruncate din tribune apar, nestingheriţi, la meciuri?

Răspunsul e simplu: pentru că cei responsabili cu aplicarea legii şi interzicerea acestor derbedei pe arenele sportive închid ochii. Încă din 2012, au fost aduse o serie de modificări la Legea 4/2008 privind combaterea violenţei în sport. Acolo s-a specificat că persoanele care au primit interdicţie de participare la manifestaţii sportive sunt obligate să se prezinte la secţia de poliţie pe durata desfăşurării competiţiilor sportive. De asemenea, pătrunderea pe suprafaţa de joc constituie infracţiune şi se pedepseşte de la şase luni până la un an de închisoare.

Contactat, duminică, de „Adevărul“, un oficial FRF a explicat că, pur şi simplu, legea nu se aplică. „Cel care a aruncat acum cu mingea de golf în jucătorul suedez va fi, cu siguranţă, identificat, fiindcă există camere de supraveghere pentru toate sectoarele stadionului. Odată ce a fost identificat, suporterul respectiv va avea CNP-ul blocat şi nu va putea să-şi ia bilet la meciurile următoare. Dar ştiţi ce se va întâmpla? Altcineva va cumpăra un bilet pentru el. Şi cum la noi nimeni nu te obligă să te prezinţi la secţia de poliţie în ziua meciului, individul va veni, fără probleme, şi la următoarele meciuri“, ne-a explicat oficialul FRF.

Acesta a mai oferit apoi un exemplu despre modul în care autorităţile ignoră problema huliganilor. „La meciul de acasă cu Polonia în preliminariile Mondialului din 2018 au fost incidente atât de grave, încât Parchetul i-a dat în judecată pe huliganii identificaţi. Asta se întâmpla în noiembrie 2016. Ştiţi ce s-a întâmplat de atunci cu acest doar? Nimic. A rămas blocat, undeva, la nu ştiu ce secţie de poliţie“, ne-a spus oficialul FRF. 

„Introduc petardele prin Salvări şi firmele de catering!“

O altă problemă cronică la meciurile naţionalei e reprezentată de amenzile pe care le plăteşte FRF din cauza petardelor. Bineînţeles, ele au explodat şi vineri, la meciul cu Suedia, deşi federaţia tocmai a schimbat firma care asigură ordinea pe „Arena Naţională“, deoarece s-a considerat că cealaltă firmă nu-şi făcea treaba. „Petardele sunt aduse pe stadion în diverse feluri. De exemplu, în urma controlului efectuat în dimineaţa meciului cu Suedia, am găsit 25 de kilograme de materiale pirotehnice ascunse în diverse zone ale stadionului! Apoi, de multe ori, aceste materiale sunt aduse în interiorul arenei prin Salvări sau în maşinile firmelor de catering“, ne-a explicat un oficial FRF.

CITEŞTE ŞI:

Rasismul, o „boală“ tot mai gravă în România: „Uite tată, maimuţa! Uite, tati, vorbeşte!“. 9 cazuri şocante

VIDEO Ce ruşine: Suedezii arată momentul în care s-a aruncat în Isak cu o minge de golf şi ne bat obrazul

Suedezul Isak îi distruge pe românii care l-au huiduit din cauza culorii pielii: Cum i-a catalogat într-o declaraţie acidă

FOTO Viorică Dăncilă a devenit microbistă: Liderul e PSD e luat peste picior din cauza unei fotografii

Suedezii ne fac praf, dar tot ei ne-au salvat de un dezastru din cauza rasismului: Ce a riscat România

Ce riscă România, după acuzele de rasism din meciul cu Suedia

România s-a făcut de râs în Europa: Presa internaţională a scris pe larg despre un incident rasist de pe Arena Naţională!

Noi cu mesajul infantil înainte de meci, ei cu bun simţ după victorie: Ce a scris ambasada Suediei pe Facebook

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite