Rapid „a murit“: echipa va fi exclusă, joi, din prima ligă. Unde va ajunge un club de 93 de ani şi cine revine în Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele 16 goluri marcate de Iulian Popa, în sezonul trecut, în tricoul Rapidului au fost în zadar
Cele 16 goluri marcate de Iulian Popa, în sezonul trecut, în tricoul Rapidului au fost în zadar

Fotbalul românesc atinge un nou prag critic. Dacă în ultimii ani, nu se ştia pe câte echipe ne putem baza în eşaloanele inferioare, acum Liga I s-a „molipsit“ şi ea de această „boală“ cauzată de sărăcie.

La patru ani după ce a intrat, oficial, în insolvenţă, Rapid va fi dusă, joi, pe „ultimul drum“. S-a ajuns aici, după ce, la 14 iunie 2016, Tribunalul Bucureşti a declarat falimentul clubului, constatând că planul de reorganizare nu poate salva o grupare cu datorii de 4,5 milioane de euro. 

Între timp, oficialii giuleştenilor au atacat hotărârea Tribunalului Bucureşti, în speranţa că ea va fi suspendată de Curtea de Apel. Numai că, astăzi, cazul a fost amânat pentru a treia oară, noul termen fiind fixat pentru 24 august. Această dată nu va mai conta însă, fiindcă, joi, se va oficializa dispariţia unui club cu o tradiţie de 93 de ani.

Doar patru jucători sub contract

Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) va anunţa în cadrul unei conferinţe, de la ora 12.00, că locul Rapidului în Liga I va fi luat de prima echipă care s-a clasat sub linia salvării în sezonul precedent: ACS Poli Timişoara.

LPF nu va mai aştepta decizia Curţii de Apel în cazul Rapidului, întrucât Adunarea Generală hotărâse ca, în cazul în care situaţia falimentului giuleştenilor nu se va lămuri cu 24 de ore înainte de prima etapă, ei să fie excluşi din competiţie. Asta deoarece, în acest moment, Rapid e în faliment şi are o capacitate restrânsă de activitate. Ce înseamnă asta? Că Rapid nu poate legitima jucători, în condiţiile în care, în acest moment, are doar vreo patru fotbalişti legitimaţi cu acte în regulă!

LPF îşi asumă un risc

Ce se va întâmpla însă dacă, la 24 de august, Rapid va obţine suspendarea deciziei de intrare a clubului în faliment? Atunci LPF ar avea o mare problemă juridică, fiindcă i-a exclus pe giuleşteni din campionat. E însă un risc pe care oficialii Ligii îşi vor asuma, fiind conştienţi că şansele Rapidului la Curtea de Apel sunt infime.

În plus, LPF se va folosi şi de o adresă pe care a primit-o din partea Administratorului Judiciar al clubului Rapid. Acesta a precizat că şi dacă echipa ar fi primit o decizie favorabilă din partea Curţii de Apel, ea nu mai putea să-şi desfăşoare activitatea. De ce? Pentru că nici banii pe care i-ar fi primit de pe urma drepturilor TV n-ar fi fost suficienţi pentru a acoperi datoriile de 4,5 milioane de euro.

Varianta cu 13 echipe e exclusă

La un moment dat, s-a vehiculat varianta că, după amânarea cazului Rapidului, LPF nu-i va programa pe giuleşteni în primele două etape, iar apoi Liga I va continua cu 13 echipe. Această mutare nu reprezintă însă o soluţie. LPF are nevoie de un campionat cu 14 echipe, în caz contrar urmând să aibă probleme juridice cu televiziunile care au cumpărat drepturile de difuzare mizându-se pe un număr fix de meciuri. Un campionat cu 13 echipe ar însemna mai puţine partide şi un proces cu deţinătorii drepturilor TV.

Viitor

Falimentul Rapidului va însemna dispariţia echipei. Dacă va fi înfiinţată o nouă societate, ea poate prelua palmaresul actualei formaţii, însă, aproape sigur, va fi nevoită să înceapă din liga a 5-a. Partea bună e că, de această dată, noua grupare va porni de la zero, fără datorii.

CITEŞTE ŞI:

*Un „mort“ înlocuieşte alt „mort“: echipa care va lua locul Rapidului în prima ligă are o situaţie catastrofală

*Rapid merge pe „ultimul drum“: antrenorul Dan Alexa şi-a anunţat plecarea de la echipă. Mesajul pentru fani

*Echipa care revine în Liga I are şapte jucători în lot: „Suntem pregătiţi moral. Fotbalişti ne mai trebuie“

*Valerii Moraru, omul care a pus lacătul la Rapid: jucătorii se revoltă împotriva patronului. „Ne minte de o lună“

*Şumudică îl apară pe Copos după „moartea“ Rapidului: pe cine îl vede vinovat pentru falimentul clubului

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite