În Giuleşti n-a mai curs şampanie de 10 ani! Povestea deceniului în care Rapid n-a mai gustat bucuria de a fi campion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rapidiştii sunt aproape de finalul unui noui sezon sărac, ce marchează un deceniu de “neîmpliniri măreţe” în campionat.

La sfârşitul lui iunie se împlinesc 90 de când o mână de “ceferişti” primea aprobarea înfiinţării unui club sportiv. În cele nouă decenii, “feroviarii” n-au fost răsfăţaţi cu multe performanţe, iar titlurile au venit mai rar ca schimbarea regimurilor.
Încercaţii suporteri ai Rapidului au trăit cu impresia că, în sfârşit, se va schimba macazul, după cele două titluri, cucerite de Mircea Lucescu, în 1999, şi Mircea Rednic, în 2003. N-a fost să fie aşa, pentru că au mai trecut 10 ani în care echipa nu a câştigat campionatul. 10 ani în care s-a trăit totuşi intens, cu schimbări de antrenori peste noapte, greve ale jucătorilor, ale suporterilor şi, mai nou, o lege a insolvenţei ce poate trimite clubul spre faliment şi Liga a doua. 
Ce s-a întâmplat la Rapid în ultimii 10 ani
2003-2004 “Bursucul” sărută steagul Rapidului, Rednic râde de Copos: “Ce bine-mi pare că ai luat ţeapă!”
Rednic a luat campionatul, însă în următorul an a fost îndepărtat la jumătatea sezonului, pe când echipa era la doar trei puncte de liderul Dinamo. Dan Petrescu a prins transferul din Regie în Giuleşti datorită lui Ioan Becali, cel ce neinspirat fusese înscăunat ca preşedinte al clubului. După ce suporterii i-au cerut să sărute steagul Rapidului, pentru a se “lepăda” de Steaua, Petrescu s-a lovit şi de ostilitatea jucătorilor, pe care şi i-a pus în cap după ce i-a chemat la antrenament într-o zi de Paşte. “Bursucul” a rezistat doar şase meciuri, demisia sosind în urma unui joc pierdut cu Universitatea Craiova, condusă tocmai de Mircea Rednic. “Ce bine-mi pare că ai luat ţeapă, ce bine-mi pare că ai pierdut”, a cântat Rednic la conferinţa de presă de după joc, cu dedicaţie specială pentru George Copos.
Echipa-tip: Dolha – Rada, Maftei, Galamaz – Bădoi, Ilyeş, Ziyati, Măldărăşanu, Godfroid – S. Ilie, D. Niculae
2004-2005 Rapid e egalat de la 3-0 şi pierde titlul!
George Copos l-a adus pe Răzvan Lucescu de la Braşov, iar în Giuleşti prindea contur echipa UEFAntastică. În campionat, rapidiştii au mers cot la cot cu Steaua şi Dinamo, însă au cedat din cauza unor rezultate de cascadorii râsului. Într-un joc din etapa a 20-a, de exemplu, giuleştenii o conduceau cu 3-0 pe FC Naţional în minutul 70, dar au fost egalaţi de echipa bancară la ultima fază. “Am făcut o prostie rară în fotbalul românesc", se lamenta Ilyeş după acel joc. Într-un alt moment-cheie, când Rapidul putea trece în frunte, “feroviarii” au făcut 2-2 pe teren propriu cu Apulum Alba Iulia, o codaşă a clasamentului, ratând şi un penalty. 
Echipa-tip: D. Coman – M. Constantin, Maftei, F. Moldovan – Bădoi, Măldărăşanu, Ilyeş,Karamyan – Burdujan, D. Niculae, Buga
2005-2006 Răzvan mai face două “boacăne”, dar se răzbună în Europa cu degetul mijlociu
Rapidul a început împleticit campionatul, iar în etapa a 5-a a reuşit o “performanţă” similară cu cea din sezonul precedent, împiedicându-se la Galaţi într-un meci în care avea avantaj de 3-0. “E cel mai periculos scor pentru ei”, râdeau rivalele. Dat afară preţ de o noapte, Lucescu a fost readus la presiunea suporterilor şi s-a scos cu eliminarea lui Feyenoord, meci după care a şi avut un mesaj pentru Copos: degetul mijlociu îndreptat ostentativ spre tribuna oficială. Eliminaţi în sferturile Cupei UEFA de Steaua, rapidiştii au avut posibilitatea de a se răzbuna în campionat, însă au făcut un 0-0 pe teren propriu cu Farul. În ultima etapă, Steaua şi-a luat măsuri ca Vasluiul să nu opună o prea mare rezistenţă şi a luat rapid un avantaj de două goluri cu care şi-a asigurat titlul. Auzind ce se întâmplă în Moldova, rapidiştii au făcut “circ” la Petroşani, cinci dintre ei fiind eliminaţi.
Echipa-tip: D. Coman – M. Constantin, Maftei, Rada – Bădoi, Măldărăşanu, Ilyeş, Karamian -  Buga, V. Moldovan, D. Niculae
2006-2007 X-man se întoarce
Rapidul s-a remarcat printr-un şir nefast de egaluri: 11 în campionat şi patru în grupele Cupei UEFA. Lui Răzvan Lucescu i s-a amintit de porecla X-man, pe care şi-o căpătase la Braşov. Juniorul a plecat din Giuleşti cu două Cupe ale României în palmares şi s-a întors sub Tâmpa, împreună cu Dinu Gheorghe.
Echipa-tip: Coman – Săpunaur, Maftei, M. Constantin – Bădoi, C. Lazăr, N. Grigore, E. Dică – Buga, Zicu - Mazilu
2007-2008 Bergodi s-a jucat de-a demisia până i s-a aprobat
Cristiano Bergodi a fost numit ca antrenor al Rapidului, însă divergenţele dintre el şi Copos au ieşit la lumină imediat după primul meci, Supercupa câştigată de giuleşteni la penaltyuri în faţa lui Dinamo. După ce s-a jucat de-a demisia din cauza restanţelor salariale, italianului i-a fost aprobată cererea, într-un moment în care nu mai vroia să plece din Giuleşti! “O să mai ia Rapid titlul când mă întorc eu antrenor”, se lăuda Rednic, însă revenirea acestuia n-a avut efectul scontat pentru Rapid, care a încheiat sezonul cu Rada pe bancă.
Echipa-tip: Coman – Săpunaru, Maftei, M. Constantin, Bozovici – E. Dică, C. Lazăr, Şt. Grigorie – Cesinha, Mazilu, Buga
2008-2009 “Era” Taher, o ţeapă de multe milioane de euro
Fathi Taher a fost anunţat ca noul patron al Rapidului, iar iordanianul a “dictat” o campanie furibună de transferuri, cu mulţi portughezi şi brazilieni în prim-plan. Pe bancă a fost adus Jose Peseiro, tehnician lusitan cu CV, iar obiectivul era unul singur: titlul. După trei victorii în primele trei meciuri, în Giuleşti se visa frumos. Pe măsură ce Taher şi-a dat seama că George Copos doar îi foloseşte cardul, au început scandalurile şi rezultatele proaste, iar Peseiro s-a dat cu greu plecat, trăgând la maxim pentru fiecare cent. Manea, Rada şi Hizo, antrenorii de vreme rea, au încheiat un sezon în genunchi al Rapidului, care a terminat pe opt, în afara cupelor europene. Este campionatul în care s-a consumat şi celebrul caz Bricheta.
Echipa-tip: Andrade – Mafte, J.P. Andrade, Fernandes, Bozovici – C. Lazăr, Adefemi -  J. Cesar, Spadacio, Cesinha – Boya.
2009-2010 Un rezultat mare şi 33 de meciuri mediocre
Rapid a rămas pentru a al doilea an consecutiv pe lângă locurile de Europa, însă suporterii au digerat mai uşor eşecul. Cu Andone pe bacă, giuleştenii au râs de Steaua în retur, învingând-o cu un 5-1 care va rămâne pentru mult timp ca un rezultat de referinţă în istoria meciurilor cu roş-albaştrii. 
Echipa-tip: Bornescu – Săpunaru, Iencsi, M. Constantin, Bozovici – C. Lazăr, Matici – Şt. Grigorie, Spadacio, Cesinha - Ioniţă
2010-2011 “Nebunul” Şumudică readuce farmecul vieţii
Marius Şumudică şi-a pregătit atent venirea în Giuleşti, aşezându-se în genunchi în faţa galeriei pe când era la Bistriţa. “Şumi” s-a întrecut în giumbuşlucuri în acel sezon, şi-a dat pantalonii jos la o conferinţă de presă, a pupat un arbitru pe creştet, iar dansurile sale după goluri făceau deliciul galeriei. N-a bifat tot campionatul, fiind schimbat cu Rada pe final.
Echipa-tip: Coman – Rui Duarte, M. Antonio, Glauber, Bozovici – Frunză, Lazăr, Spadacio, Cesinha – Herea, Cassio
2011-2012 “Revoluţia” lui Răzvan s-a stins repede
Dornic de revanşă după ce a înfundat echipa naţională, Lucescu junior a revenit în Giuleşti cu un singur obiectiv, titlul, şi cu foarte mulţi jucători apropiaţi lui, Alexa, Deac sau Surdu. Juniorul i-a acuzat pe suporteri că s-au îndepărtat de echipă după un eşec la Chiajna, aceasta fiind scuza pe care a folosit-o permanent pentru a justifica un nou campionat eşuat.
Echipa-tip: Coman – Rui Duarte, M. Antonio, Oros, Bozovici – N. Grigore, Alexa, Grigorie – Deac, Surdu, Roman
2012-2013 Copos şi-a distrus “creaţia”
Cu un tehnician nou, Ioan Sabău, Rapid şi-a exprimat din nou ambiţiile europene. Paradoxal, echipa a jucat mai bine după ce clubul a fost pus pe butuci de Copos, care a apelat la legea insolvenţei. Neplătiţi de mai multe luni, fără bani de chirie pentru “provinciali” jucătorii s-au întrecut pe sine, şi din dorinţa de a prinde un transfer mai bun. Rapid va încheia campionatul în prima jumătate, însă asupra clubului planează pericolul de a nu primi licenţa pentru sezonul viitor.
Echipa-tip: Pecanha – Voicu, Oros, Abrudan, V. Nicolae – Roman, Grigore, E. Dică, Grigorie – Herea, Pancu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite