Radu Paraschivescu: ”Marea mea neliniște este că grotescul acoperă frumosul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat în postura de mediator al întâlnirii ”Timișoreana, fotbal adevărat”, actorul Claudiu Bleonț nu este străin de fenomenul fotbalistic, el recunoscând că pe vremea când studia la Liceul German juca fotbal cu o piatră - ”Mergeam în Cişmigiu, făceam două porţi din genţi sau haine şi luam o piatră cu care jucam fotbal. Asta se întâmpla prin '75. Trăiam total acele momente. Nu ne gândeam la nimic altceva. Ne întorceam

Înainte de a-și prezenta invitații, Bleonț a ținut să declare public de ce este aproape de sportul cu balonul rotund: “Eu iubesc fotbalul pentru că mă ajută să mă cunosc pe mine. Toate personajele pe care le-am jucat pe scenă trăiesc din înfrângeri și victorii. În teatru, înfrângerile sunt sufletești. N-am niciodată atâta public cât are un meci de fotbal. Trăirile care se nasc pe stadion sunt devastatoare. Deși mi-aș dori să se trăiască așa în teatru, este imposibil. Poate dintr-un singur motiv: 22 de oameni aleargă după o minge. Mi se pare cel mai absurd joc din istoria civilizației. Ca să bage mingea între trei bare. Însă acest act, felul în care oamenii se determină, recunosc acest efemer, această zădărnicie a actului, dar în pofida acestei zădărnicii își dau sufletul pe teren, pe scenă, face noblețea ființei umane”.

image

Bleonț i-a prezentat apoi pe invitați: Costel Orac, ”Locomotiva lui Dinamo”, cel care a marcat cu Liverpool, în semifinala CCE din 1984, și Ilie Balaci, unul dintre cei mai buni fotbaliști români alături de Gică Hagi și Nicolae Dobrin și despre care Bloenț a spus că l-a iubit deși ”ținea cu Dinamo și făcea scrimă la Steaua”. Alături de cele două vedete ale fotbalului au stat jucătorul de tenis Horia Tecău, componentul trupei Cargo, Adrian Igrișan, ziariștii Ovidiu Ioanițoaia și Radu Paraschivescu, iar în discuțiile libere s-au intercalat scriitorul Tudor Octavian, precum și alți jurnaliști - Dumitru Graur, Emil Grădinescu, Adrian Georgescu, Emanuel Terzian și Matei Udrea.

Fără a da verdicte sau a trage concluzii - întâlnirile dintre jurnaliști și oamenii de cultură și din fotbal vor continua, cei prezenți au încercat să abordeze unele dintre problemele cu care se confruntă sportul-rege, dar și presa sportivă. Majoritatea a fost de părere că, în ultima timp, Cupa României și-a pierdut din importanța pe care o avea cândva. Costel Orac a salutat inițiativa Timișoreana. ”Nu știu dacă lumea și-ar mai fi amintit de noi”, a mărturisit fostul jucător dinamovist, care a apreciat organizarea meciului de la Iași, între fostele glorii ale fotbalului românesc și echipa suporterilor, înaintea finalei Cupei.

image

Pentru publicistul Radu Paraschivescu, fotbalul adevărat reprezintă fotbalul autentic, nemistificat, despăduchiat. ”Marea mea neliniște este că grotescul acoperă frumosul”. Paraschivescu consideră că prin astfel de acțiuni se poate reașeza fotbalul în matca lui normală. ”Aceea a unei întreceri, a unei petreceri frumoase a timpului liber. Aceea a unui pariu. A unei mari dezamăgiri. Vă vorbește un om care aseară (n.r. luni) a ținut cu Real Madrid.

Câte vreme lumea va înțelege lucrul acesta, noi nu vom scrie de pomană. Câtă vreme vom știi să facem din Ilie Balaci, din Costel Orac, din Belodedici, din ceilalți din echipa legendelor niște exemple demne de urmat, nu doar niște clișee împachetate frumos și livrate publicului, cred că fotbalul are o șansă”.

Amator de fotbal, jucătorul de tenis Horia Tecău și-a expus punctul de vedere: ”Primul meu contact cu fotbalul a fost pe vremea când eram copil. Jucam foarte mult în spatele blocului. Pentru mine fotbalul adevărat se joacă cu pasiune, cu dedicație, cu fair-play. Este o onoare să fiu alături de aceste legende ale sportului românesc. Îmi place să merg la stadion, la fotbal, atunci când am ce să văd. Sper ca prin această campanie inițiată de Timișoreana să schimbăm ceva în următoarele luni. Să ne întoarcem toți, la stadion, să avem o plăcere mai mare”.

Dus de tatăl său la stadion, pentru prima oară, la un cuplaj de fotbal, pe când avea șapte-opt ani, ziaristul sportiv Ovidiu Ioanițoaia s-a trezit singur în mijlocul a 70-80.000 de spectatori - n-au găsit decât un bilet... ”Pentru mine, fotbalul adevărat înseamnă implicare, dăruire. Să vrei să joci, să poți să joci și să-ți respecți adversarul. Dincolo de ele intervine norocul, intervine hazardul. Numai Dumnezeu știe ce înseamnă fotbal adevărat”. 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite