Rădoi, călcat în picioare: România îl pune la zid pe selecţionerul care a abandonat naţionala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirel Rădoi (stânga) şi secundul său, Nicolae Dică
Mirel Rădoi (stânga) şi secundul său, Nicolae Dică

Selecţionerul e „luat la şuturi“ după anunţul plecării sale de la naţională, la capătul meciurilor din luna noiembrie, înaintea potenţialului baraj de calificare pentru CM 2022.

O regulă nescrisă spune că, în fotbal, eşti la fel de bun ca ultimul tău rezultat. Situaţia lui Mirel Rădoi la echipa naţională arată exact acest lucru.

Dacă la finalul lunii iunie, selecţionerul şi-ar fi anunţat iminenta plecare de la naţională, decizia sa ar fi fost salutată de media, de suporteri şi, probabil, şi în birourile federaţiei. La vremea respectivă, Rădoi câştigase un meci din trei în preliminariile Mondialului din 2022 şi legase patru înfrângeri la rând, dintre care două cu Armenia şi cu Georgia! În acel moment, Rădoi era „de aruncat“.

Au venit apoi meciurile din septembrie şi fotbalul românesc a descoperit un alt Rădoi. Unul care a pierdut un singur meci din cinci şi acela pe terenul Germaniei, la limită. Şi a bătut Islanda, Liechtenstein şi Armenia şi a scos un punct, în Macedonia de Nord. Brusc, Rădoi a devenit selecţionerul unei naţionale cu potenţial, cu speranţe pentru viitor.

Doar că acest viitor nu se va mai lega de Rădoi, care şi-a anunţat plecarea după ultimele partide din grupă, cu Islanda acasă şi cu Liechtenstein în deplasare. „Am luat naţionala înaintea unui baraj (n.r. - cel pentru Euro 2020, pierdut cu Islanda) şi o las înaintea altui baraj, pentru Cupa Mondială. În tur (n.r. - după înfrângerea cu Armenia, la Erevan), voiaţi să-mi dau demisia, acum vreţi să mai rămân la naţională vreo doi ani, să mai staţi cu mine pe aici. Reacţionăm doar în funcţie de rezultat? Plec şi nu mă mai întoarce nimeni, nici soţia“, a fost declaraţia tranşantă a lui Rădoi, rostită pe un ton de răzbunare faţă de cei care l-au tot criticat, în prima parte a anului.

Boloni

„În capul lui ne-a plătit poliţe“

Această atitudine a selecţionerului a provocat indignare, în lumea fotbalului românesc. În ultimele două zile, aproape că nimeni n-a sărit în apărarea actualului selecţioner. Din contră! Până şi Ladislau Bölöni - foto (68 de ani), fost selecţioner, un tip cu un discurs cumpătat, a spus pentru „Gazeta Sporturilor“ că Rădoi a meritat criticile primite până de curând. Şi a lăsat de înţeles că selecţionerul îşi pregăteşte ieşirea de pe scenă, speriat fiind şi de perspectiva unui baraj în care România va avea şanse foarte mici.

„Sper ca Rădoi să se răzgândească şi să pregătească naţionala şi în baraj, de ce nu, şi la Mondiale. A fost atacat de toată lumea, pe bună dreptate, iar el s-a supărat. Poate Mirel are o ofertă interesantă, foarte rapidă, care poate să nu mai fie valabilă, dacă rămâne până în martie la naţională. Mai e şi altă socoteală. Situaţia actuală a echipei naţionale e bună, vine barajul, cu echipe puternice, şi va fi greu să te califici la Mondiale. Poate urma un nou val de critici împotriva lui. E altceva să plece când e pe val, decât să plece criticat că a ratat o nouă calificare“, a spus Bölöni.

Balint

Analistul postului Digi Sport, Gabi Balint (foto), a fost şi mai vehement. „E o comedie acră, când vezi ce se întâmplă. Îţi dai seama că totul e rupt între Mirel şi federaţie, e clar că lucrurile nu stau bine între ei. Rădoi parcă a vrut să plătească poliţe federaţiei, presei, dar şi nouă, care l-am analizat. Dar e doar în capul lui că ne-a plătit poliţe, el demonstrează doar că nu ştie ce face. Ne-a dat nişte speranţe şi tot el ni le-a luat. Dacă erau relaţii bune între Rădoi şi federaţie, niciodată nu se ajungea la astfel de declaraţii“, a spus fostul internaţional. 

De asemenea, şi Balint a insistat că Rădoi e speriat de perspectiva pierderii unui baraj de calificare pentru CM 2022: „Să nu uitaţi că Rădoi a pierdut o calificare la baraj. El ia în considerare unele lucruri, ştie ce lot are la dispoziţie şi pe cine poate întâlni mai departe. Rădoi îşi face nişte calcule. Noi suntem la nivelul Armeniei, nu la nivelul Germaniei. Sunt sigur că jucătorii vor face tot posibilul să-l întoarcă. Oricum, sunt curios dacă ar fi spus acelaşi lucru şi dacă pierdeam cu Armenia“.

Dinu

„Răzbunare de fraier“

Cel mai vehement împotriva actualului selecţioner a fost Cornel Dinu (foto), cel care, la rândul său, a stat pe banca naţionalei, între 1992 şi 1993, în nouă partide. „E vorba de o răzbunare de fraier sau o formă de şantaj. El (n.r. - Rădoi) şi-a făcut damblaua. După ce a preluat şi a speculat munca de la tineret a lui Daniel Isăilă, şi-a făcut damblaua şi a devenit selecţioner. În acelaşi timp, a fost şi un executant la mâna lui Stoichiţă. Acum, joacă la două capete. Unul e şantajul, celălalt e din sfera «Mi-am trăit traiul, mi-am mâncat mălaiul». Şi-a trecut naţionala în CV şi noi i-am admirat «slimul». De minte şi de haine, uleiul şi Bentley-ul“, a spus „Procurorul“ pentru Playsport.

Preliminarii CM 2022, grupa J

1. Germania 8 7 0 1 23-3 21

2. România 8 4 1 3 11-8 13

3. Macedonia de Nord 8 3 3 2 15-10 12

4. Armenia 8 3 3 2 8-11 12

5. Islanda 8 2 2 4 11-15 8

6. Liechtenstein 8 0 1 7 2-23 1

*Se califică direct la turneul final câştigătoarea din fiecare grupă. Ocupantele locurilor secunde, zece la număr, alături de două naţionale venite din Liga Naţiunilor, vor merge la baraj. Aceste 12 echipe se vor lupta pentru ultimele 3 locuri disponibile pentru Europa la CM 2022.

Programul tricolorilor

*11 noiembrie: România – Islanda

*14 noiembrie: Liechtenstein – România

Toate partidele vor fi live pe Pro TV şi Radio România Actualităţi.

Lewandowski

Robert Lewandowski, Polonia 

Barajul, o misiune tot mai grea: Spania, printre posibile adversare!

Ultimele partide din preliminariile CM 2022 au îngreunat şi mai mult drumul României spre turneul final, prin intermediul barajelor de calificare. Iar asta pentru că, cu două etape înainte de final, pe lista echipelor aflate pe locurile 2, au intrat Spania, dar şi Polonia lui Lewandowski! 

În plus, România a căzut pe locul 9 din 10, în ierarhia naţionalelor aflate pe locurile secunde în grupele preliminare. Aici, primele şase vor fi în urna favoritelor şi vor juca, acasă, primul baraj, care va fi într-o singură manşă. Iată cum arată acum această ierarhie:

1. Portugalia 16 puncte (Golaveraj: +12)

2. Elveţia 14p (+9)

3. Scoţia 14p (+5)

4. Spania 13p (+8)

5. Polonia 11p (+6)

6. Croaţia 11p (+6)

7. Cehia 11p (+3)

8. Norvegia 11p (+2)

9. România 10p (+1)

10. Ucraina 9p (+1)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite