„Rădoi“, bestseller în Arabia Saudită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată coperta cărţii dedicată lui Rădoi
Aşa arată coperta cărţii dedicată lui Rădoi

Al-Hilal a finanţat publicarea unei cărţi în care românul vorbeşte despre viaţa sa. Există şi un capitol dedicat lui Gigi Becali, unde patronul Stelei e descris drept un om de nota 10, care nu se bagă peste antrenori. Prinţul Abdulrahman Bin Musaad a suportat toate cheltuielile legate de apariţia cărţii „Rădoi – Liderul“ care, într-o prima fază, a fost tipărită într-un tiraj de 1.000 de exemplare.

Dacă în ţară Rădoi tocmai a fost criticat de Ionuţ Lupescu, cel care a afirmat că mijlocaşul e în scădere de când joacă în Arabia Saudită, în schimb, în Asia, „Rădoi-mania" atinge cote noi! După ce în urma cu câteva luni un suporter fanatic al lui Al-Hilal a dat numele Rădoi fiului său nou-născut, de ieri, în bibliotecile din Riad se vinde „Rădoi - Liderul"!

Este vorba de o carte de 62 de pagini, publicată în două limbi, arabă şi engleză, şi care cuprinde momente importante din viaţa şi cariera fotbalistului de 29 de ani. Partea de întroducere a cărţii reflectă perfect sentimentele arabilor pentru jucătorul român: „Nu există cuvinte ce pot fi rostite sau scrise care să-l descrie pe Rădoi. Un om perfect, un jucător excelent. În România, toţi iubitorii fotbalului asociază numărul 10 cu Hagi. La Steaua, numărul 6 va aduce aminte mereu de Rădoi, unul dintre fotbaliştii legendari ai României".

Cîrţu l-a cumpărat cu 6.000 de dolari

Primul capitol al cărţii este dedicat vieţii lui Mirel care „a trăit într-o sărăcie lucie, într-o familie în care tatăl său a fost pescar, iar mama lui, casnică. Rădoi a trebuit să muncească din greu pentru a-şi ajuta sora, Alexandra, dar şi fratele, Mihai". Autorul, Abdullah Al-Hajere, cel care susţine că în realizarea cărţii a fost ajutat de însuşi Mirel, dar şi de un prieten român, Robert, dezvăluie apoi cum şi-a început Rădoi cariera. „Mai întâi, a fost portar. Pe vremea când juca la Drobeta Turnu-Severin a fost descoperit de Sorin Cîrţu, antrenor la Extensiv. Cum patronii Eugen şi Nicu Mihăilescu n-au vrut să plătească pentru transferul lui Rădoi la Extensiv, Cîrţu a plătit 6.000 de dolari din banii lui ca să-l ia pe Mirel".

„Îmi tremurau genunchii când am ajuns căpitan"

Mirel vorbeşte în carte despre începuturile sale la Steaua. „A fost un şoc pentru mine când am ajuns în acelaşi vestiar cu Iulian Miu, Marius Baciu şi Miodrag Belodedici, fotbalişti pe care îi văzuserăm doar la televizor până atunci. Belo m-a învăţat să nu degajez mingile din apărare, ci să ies cu balonul la picior, iar Baciu mi-a spus să fiu curajos. Ei m-au ajutat enorm. În 2003, când am preluat banderola de căpitan al Stelei de la Marius Baciu, îmi tremurau genunchii. A fost însă unul dintre cele mai bune lucruri care mi s-au întâmplat în carieră".

„Rădoi şi Becali" e capitolul care îi este dedicat patronului roş-albaştrilor şi totodată naşul de cununie al lui Mirel: „Cei doi s-au cunoscut în 2001 la Steaua. Becali este un om de nota zece, care i-a dat multe lui Rădoi. În ciuda relaţiei de rudenie între ei, Becali niciodată nu a făcut presiuni asupra antrenorilor în ceea ce priveşte folosirea lui Mirel la Steaua".

Mirel răsfoieşte un exemplar din cartea sa  Foto: alhilalclub.com

Mirel răsfoieşte un exemplar din cartea sa  Foto: alhilalclub.com

Visează să joace la un Mondial cu România

Autorul spune că mijlocaşul a avut oferte între 2 şi 20 de milioane de euro de la Arsenal, AC Milan, Inter, Manchester United, Bayern München şi Sporting Lisabona, dar în cele din urmă a ajuns la Al-Hilal pentru 7,2 milioane de euro, devenind cel mai scump transfer din Liga I la o formaţie din străinătate. „Visez să joc la o Cupă Mondială cu România. După ce mă voi retrage, vreau să devin antrenor", spune Rădoi.

Românul vorbeşte şi despre viaţa sa personală, despre soţia sa, Viviana, dar şi despre copiii lor, Dennis şi Ingrid: „Băiatul meu, Dennis, nu prea e atras de fotbal. Îi place mai mult tenisul şi vrea să ajungă la fel ca Nadal".

Şi Olăroiu are o carte!

Mirel Rădoi nu este singurul român despre care s-a scris o carte în Arabia Saudită. Suporterii lui Al-Hilal au procedat la fel şi în cazul lui Cosmin Olăroiu, cel care a antrenat formaţia din Riad timp de un an şi jumătate şi a câştigat trei trofee. Suporterii lui Al-Hilal au mers până în Qatar, unde Oli antrenează acum Al-Sadd Doha, pentru a-i face cadou tehnicianului primul exemplar din carte.

„Bolian Mio", „Vector Betorsa" şi „Genesia"

În versiunea engleză a cărţii, autorul a pocit mai multe nume. Astfel, Sorin Cîrţu este „Sorin Kartu", iar fostul fundaş al Stelei, Iulian Miu e botezat „Bolian Mio". Greşelile nu se opresc aici. „Genesia" e de fapt stadionul Ghencea, „Vector Betorsa" e Victor Piţurcă, iar „Lislao Poloni" şi „Marios Nichola" sunt Ladislau Bölöni şi Marius Niculae, oameni cu care Rădoi ar fi putut lucra la Sporting.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite