Proiectul de modificare a Legii Sportului se află pe masa Guvernului. Federaţiile mici vor fi afectate, cresc rentele viagere. Efectele ei sunt deja contestate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are o Lege a Sportului din anul 2000, care a fost modificată de câteva ori. Ministrul Elisabeta Lipă a trimis pe masa Guvernului o nouă propunere de schimbare, care va fi dezbătută.

Aprobarea acesteia va aduce modificări importante în sportul românesc în primul rând din punct de vedere al finanţării din bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului.

Principalul punct al proiectului Elisabetei Lipă este legat de diferenţierea dintre federaţiile tradiţionale, gen gimnastică, handbal, canotaj, cu prezenţe constante şi rezultate la Jocurile Olimpice, de cele  precum powerlifting, vovinam viet-vo-dao, table sau karate kyokushin IKO 2. În acest moment în România sunt 73 de federaţii care au acelaşi statut juridic, dar prin modificarea se vrea ca doar cele avizate de MTS, ca fiind federaţii naţionale, să mai primească bani de la buget. Altfel spus, federaţiile mici, asemenea celor precizate mai sus, nu vor mai avea susţinerea financiară a statului.

MTS susţine că această modificare urmăreşte creşterea potenţialului de reprezentare a României la sporturile consacrate şi de notorietate pe plan internaţional, mai ales cele cuprinse în programul jocurilor olimpice şi care au tradiţie şi potenţial de performanţă, având ca scop principal este, ca într-un interval de 8-12 ani, România să revină între primele 10-15 naţiuni la Jocurile Olimpice. 

Pe de altă parte însă sportul de masă va fi grav afectat, pierzându-se minima susţinere pe care o are şi în acest moment.

O altă modificare este legată de clarificarea sumelor din rentele viagere, stabilindu-se ca plafonul maxim să fie de cinci salarii medii brute. Pe perioada unui an bugetar creşterea estimată în urma acestei modificări este de 1.500.247 lei.

Vezi AICI tot proiectul de schimbare a Legii Sportului

Proiectul elaborat de Elisabeta Lipă a stârnit deja controverse, Adrian Socaciu, preşedintele Asociaţiei Student Club sancţionând câteva aspecte. "Lipsa dezbaterii in cercuri de experţi care reprezintă societatea, a strategiei şi faptul că va apărea o lege înainte ca strategia să fie însuşită întăreşte lipsa de viziune şi o imagine precară a unui sport în interes personal, ci nu al cetăţeanului. O strategie naţională este o operă colectivă, reprezintă o naţiune şi nu o persoană", crede Socaciu. Acesta a mai remarcat faptul că în strategia Ministerului şi Legea Sportului care va fi pe masa Guvernului, nu se vorbeşte nimic despre mecanismele prin care să se asigure progresul ideii de sport fără dependenţa de bugetul de stat. "Dacă ducem industria în zona privată să se „bată" cu economiile altor state, nu văd motivul, altul decât propagandistic, pentru ca din taxele românilor să se genereze „sportul pentru toţi" şi alte forme de „stimulare". Poate este mai normal ca activitatea fizică pentru toţi să fie facilitată şi nu susţinută! ", a mai declarat Socaciu. El a reamintit şi că recent, Academia de Politie a găzduit o dezbatere pe tema acestei strategii la care au luat parte seful COSR, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, ai mediului universitar, ai Ligii Profesioniste de Fotbal, sportivi, inspectori şcolari, presă, nu însa si ministrul Tineretului si Sportului sau reprezentanti ai acestuia.

În  Romania doar puţin peste 12.000 de elevi din 3,2 milioane fac sport, există o pistă de atletism la 1,2 milioane de persoane si suntem pe locul trei în Europa la obezitate

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite