Primă uriaşă pentru spanioli dacă iau Liga Campionilor. Real Madrid, Ancelotti şi starul Ronaldo se luptă cu recordurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramos a deschis scorul pentru Real
Ramos a deschis scorul pentru Real

Nemţii au suferit o înfrângere şi o eliminare umilitoare, arătând că sunt departe de ceea ce credeau ei că reprezintă în fotbal.

Nici în cele mai urâte vise ale lor, bavarezii nu luau în calcul o asemenea umilinţă în faţa Realului. Mai ales că scorul din tur, 1-0 pentru Real, nu demonstrase nicidecum o superioritate evidentă a trupei lui Ancelotti. Ce s-a întâmplat însă în fieful deţinătoarei trofeului poate fi numită o lecţie de pragmatism, inteligenţă şi mentalitate. „Maşina de fotbal” a nemţilor a fost distrusă de madrileni, care, practic, au dat de pământ cu Bayern, surclasând-o cu 4-0, prin „dublele” semnate de Ramos şi Ronaldo şi au acces triumfal în finala de la Lisabona.
Germanii, care anul trecut în aceeaşi fază a competiţiei surclasaseră Barcelona cu scorul general de 7-0, au căzut victime jocului elaborat impus de Guardiola, lipsit de şansă în faţa apărării italieneşte regizate de Carlo Ancelotti. La fel ca în meciul din tur, Bayern a avut cifre mai bune, posesie 64%-36%, a pasat dublu faţă de Real (812-414) şi a şutat mai mult spre poartă (19-13), dar degeaba. Real a tras de şapte ori pe poartă şi a dat patru goluri, trei dintre ele după faze fixe, cauzând munchenezilor cea mai drastică înfrângere, din istorie, suferită pe teren propriu.
Guardiola: „Eu sunt vinovat”
După ce în weekend şi-a pierdut unul dintre cei mai buni prieteni, pe Tito Vilanova, Pep Guardiola a suferit cea mai urâtă înfrângere a carierei sale. „Aşa se întâmplă când joci prost şi nu te aperi bine. Sunt principalul vinovat. Ştiam că nu vom putea obţine performanţa de anul trecut, dar m-am înşelat în anumite probleme tactice. Nu sunt obosit şi nici nu vreau să plec. E datoria mea să îndrept situaţia şi să-i aduc pe jucători la nivelul la care au fost”, a spus cătrănit Guardiola. Franz Beckenbauer, cel care avertizase în câteva rânduri asupra scăderii din jocul lui Bayern, crede că problemele au apărut după câştigarea campionatului: „Până la cucerirea titlului, jucătorii au evoluat la intensitate maximă. Apoi forţa şi concentrarea echipei a început să fie din ce în ce mai mică”, a punctat Kaiserul.
Înfrângerea lui Bayern este în primul rând victoria Realului, formaţie care va juca a 17 finală de cupă europeană, egalând performanţa Barcelonei. „Galacticii” au până acum 12 finale de Liga Campionilor (9 câştigate), două de Cupa Cupelor (ambele câştigate) şi două de Cupa UEFA (ambele pierdute). Real, care pentru a opta oară în istorie, a eliminat deţinătoare trofeului, poate câştiga a zecea Ligă a Campionilor din istorie, la Lisabona, chiar în oraşul în care s-a lansat Cristiano Ronaldo.
Ronaldo, vânător de recorduri
Portughezul, la fel ca Pepe şi Coentrao, va evolua în faţa conaţionalilor săi şi îşi va putea îmbunătăţi  recordurile personale. Deja a făcut-o, devenind cel mai prolific marcator într-o ediţie de Ligă, cu 16 goluri marcate, două mai mult decât reuşiseră, în trecut, Messi, Van Nistelrooy şi Altafini. CR7 l-a egalat pe Messi şi în clasamentul general (67 goluri) şi se află la patru reuşite de liderul Raul, pe care-l va depăşi probabil în toamnă. Dacă marchează două goluri în finală, Ronaldo va ajunge la acelaşi nivel cu Radamel Falcao, care marcat de 18 ori, record, într-o competiţie europeană intercluburi, în 2010-2011 în Liga Europa.
Calificarea în finală îl pune şi pe Carlo Ancelotti într-o lumină bună. Italianul este al patrulea tehnician care va conduce o echipă într-o finală de Liga Campionilor, după Miguel Munoz (1960-1962-1964-1966), Marcello Lippi (1996-1997-1998-2003) şi Alex Fergusson (1999-2008-2009-2011). Ancelotti a luat trofeul cu Milan (2003, 2007) şi l-a pierdut, tot cu milanezii, în 2005. „Când suntem uniţi şi acţionăm ca un grup câştigăm calitate în joc. Ne-am întors după 12 ani într-o finală de Liga Campionilor”, a declarat italianul de 54 de ani.

Xabi Alonso ratează finala
Un singur fotbalist nu s-a putut bucura din toată inima pentru calificarea realului în finală. Xabi Alonso va rata meciul de pe 24 mai, din cauza cartonaşelor galbene. După primirea avertismentului de la Munchen, Alonso a rămas secunde bune prăbuşit pe gazon, fiind destul de greu consolat de colegi. Xabi Alonso are în palmares o Ligă a Campionilor, în 2005, cu Liverpool, fiind unul dintre cei teri fotbalişti ai Realului care se pot lăuda cu o astfel de performanţă. Doar Casillas (2000 şi 2002) şi Ronaldo (2008) au triumfat în această competiţie. Cât despre Cristiano acesta n-a scăpat ocazia de a-l „înţepa” pe fostul antrenor, Jose Mourinho, lăudându-l pe Carlo Ancelotti. „A schimbat tot la această echipă şi asta se vede. Mentalitatea lui ne dă puterea de a învinge pe oricine”, a spus Ronaldo. 

Revanşa lui Sergio Ramos
Golurile marcate la Munchen au închis o rană mai veche, dar foarte dureroasă a lui Sergio Ramos. Fundaşul de 28 de ani ratase un penalty la loviturile de departajare, acum doi ani, când cele două echipe s-au întîlnit tot în semifinalele Ligii. Ramos a şutat atunci mult peste poartă şi a fost luat peste picior de portarul Manuel Neuer. „Ştiam că Ramos bate jos în stânga, dar nu ştiam că trage aşa bine peste poartă”, spusese atunci neamţul. Extrem de fericit la final, Sergio a declarat că acestea sunt cele mai importante goluri din cariera sa. „Liga Campionilor îmi era datoare. Şi pentru acel penalty, dar şi pentru golul anulat în 2007, pe acest stadion. Sunt foarte fericit că voi juca finala, dar şi mai fericit voi fi dacă o voi câştiga”, a spus fotbalistul adus de Real de la Sevilla în 2005.  Deşi are o vastă experienţă competiţională, Sergio Ramos se află abia la a treia „dublă” din cariera sa. El a mai marcat de două ori într-un meci în 2005, la un meci Spania – San Marino, şi în 2008, într-o partidă Real – Levante. În Liga Campionilor, Ramos nu mai înscrisese în deplasare de la jocul cu Steaua, din 2008, scor 4-1 pentru madrileni. În total, în 74 de meciuri, Sergio a înscris 7 goluri.

„San Iker” Casillas, unicul supravieţuitor
Din actualul lor al Realului, doar Iker Casillas a câştigat trofeul cu echipa madrilenă. S-a întâmplat în 2000 şi în 2002, după finale cu Valencia şi Bayern Leverkrusen. După meciul de marţi, Casillas a acumulat 143 de jocuri în Liga Campionilor, fiind deţinătorul recordului de prezenţe, la nivel de portari, în această competiţie.

Finala Ligii Campionilor este programată pe 24 mai, la Lisabona

500.000 de euro va primi fiecare jucător al Realului, dacă echipa câştigă Liga Campionilor
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite