„Prezentare“ de fotbal la Milano

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala Modei e paralizată de febra derby-ului Inter - Milan. Rezultatul din această seară poate decide soarta titlului în campionatul Italiei, miză pe care derby-ul milanez n-a mai cunoscut-o de 17 ani, din 1993.

Spaniolii se laudă cu „El Clasico" Barcelona - Real Madrid, argentinienii au „Superclasico" Boca - River, iar britanicii se înclină în faţa unui Manchester - Liverpool sau Celtic - Rangers.

Degeaba! „Noi avem derby-ul numărul 1 din lume!", spun italienii, bazându-se pe salba de trofee internaţionale cucerite de AC Milan şi Inter. Într-adevăr, Milano este unicul oraş de pe mapamond ale cărui echipe au câştigat atât Liga Campionilor, cât şi Campionatul Mondial al Cluburilor (Cupa Intercontinentală în vechiul format).

Aşadar, „Derby della Madonnina", denumit aşa în cinstea unei statui aşezate în vârful celebrului Dom din Milano, înseamnă în primul rând orgoliu local, apoi un spectacol garantat pentru orice spectator neutru. Totul în jurul a trei culori: negrul în mijloc, albastrul de-o parte şi roşul de cealaltă.

image

Cum a început totul?

Paradoxal, cele două mari rivale din Milano au un început istoric comun. La 16 decembrie 1899, un om de afaceri şi fotbalist englez pe nume Alfred Edwards a fondat Clubul de Fotbal şi Cricket din Milano. Din cauza unor divergenţe, privind transferul de jucători străini, în 1908 a avut loc o ruptură prin care a luat naştere Internazionale Milano, echipă de altfel cu o tradiţie cosmopolită. Prima întâlnire directă a avut astfel loc la data de 10 ianuarie 1909 şi a fost câştigată de AC Milan cu 3-2.

În acele timpuri se făcea o distincţie socială între cele două cluburi, Milan fiind asociată clasei muncitoare în timp ce Inter era echipa burgheziei şi a înaltei societăţi. În anii 60 a fost atins apogeul rivalităţii dintre cele două echipe. Pentru Inter juca Sandro Mazzola, iar pentru Milan Gianni Rivera, doi coloşi ai fotbalului italian. Ataşamentul lor pentru echipele de club era atât de mare, încât pentru naţională jucau în reprize diferite pentru a nu se întâlni pe teren.

„Meciul se pregăteşte cu o lună înainte"

Cosmin Contra (foto) este singurul fotbalist român care a reuşit să marcheze în „Derby della Madonnina". O senzaţie unică, pe care „Guriţă" a simţit-o în sezonul 2001-2002, atunci când a înscris un gol de senzaţie pentru AC Milan, contribuind la victoria cu 4-2 a „diavolilor". Cosmin Contra a vorbit cu „Adevărul" despre acel meci şi despre ce înseamnă emoţiile unui asemenea derby.

image

Cosmin, ai amintiri frumoase din derby-ul oraşului Milano!

Într-adevăr, eu am avut şansa să joc atât în derby-ul oraşului Madrid, cât şi în cel al oraşului Milano. Ambele sunt meciuri extraordinare, de o încărcătură fantastică. Ţin minte că pregătirea unui meci cu Inter începea cu o lună înainte.

Ai şi marcat un gol pentru Milan în poarta lui Toldo!

Dacă îmi aduc bine aminte am fost rezervă în acel meci. Am intrat la pauză, când scorul era 1-1, şi am reuşit să marchez golul de 2-1. Ştiu că am dat şi o centrare de gol la 4-1 pentru Milan!

Mai ştii cu cine jucai atunci în echipă?

Păi, cine să fi fost? În poartă era Abiatti, pe teren erau Maldini, Costacurta, Gattuso, Pirlo, Rui Costa, Şevcenko, Inzaghi, Rivaldo... jucători din ăştia „mici".

Un meci de milioane de euro

80.000 de spectatori vor genera venituri din vânzarea de bilete de 2,5 milioane de euro pentru echipa gazdă, Inter.

Drepturile de televizare pentru această partidă valorează cinci milioane de euro, în timp ce publicitatea la stadion atinge cota de un milion de euro.

Partida din tur a avut o audienţă de 2,7 milioane de telespectatori pe Sky, televiziune care deţine drepturile de televizare în Serie A, şi o cotă de piaţă de 9,13%. Meciul poate fi văzut în Italia doar prin sistemul pay-per-view.

Se estimează că şase milioane de euro vor fi jucate la casele de pariuri pe acest meci. În 2009, AC Milan a generat pariuri în valoare de 54,3 milioane de euro, în timp ce Inter, de 50,9 de milioane.

În acest moment, Inter are 70 de victorii în faţa Milanului, 61 de meciuri s-au terminat la egalitate, iar 69 de partide au fost câştigate de Milan, golaverajul fiind 276 -271 în favoarea Interului.

Chivu ratează derby-ul

Pentru căpitanul naţionalei României, al 201-lea derby oficial dintre Inter şi AC Milan nu va fi deloc o amintire plăcută. Operaţia la cap suferită de Cristi Chivu (foto) la începutul anului l-a scos din calcule atât pentru confruntarea de astăzi cât şi pentru întreg sezonul.

image

De altfel, din vara lui 2007, atunci când Chivu a fost transferat de Inter de la AS Roma, acesta este primul derby milanez fără fundaşul român pe teren. Nici celălalt român din lotul lărgit al lui Mourinho, Denis Alibec, nu va juca, tânărul atacant constănţean fiind încă necopt pentru astfel de dispute.

Se bat pentru titlul de campioană!

Dincolo de rivalitatea istorică, reflectată în 200 de meciuri oficiale, Inter - AC Milan de astăzi se joacă şi cu un ochi la clasament. O victorie a gazdelor înseamnă o mână pusă de Inter pe titlul de „scudetto", în timp ce un succes al „diavolilor" ar încinge la maximum returul din Serie A.

Sezonul în curs mai are o miză pentru cei doi „titani" din Milano: oricare echipă va triumfa la final, îşi va trece în cont al 18-lea titlu, cu unu mai mult decât „duşmanul" local. Apoi, dacă AC Milan va câştiga diseară cu 5-0, palmaresul all-time al derbyului ar ajunge la o neverosimilă egalitate: 70 de succese de fiecare parte, 61 de egaluri, şi un golaveraj de 276 la 276!

Forma de moment

image

Muntari a vrut să-l strângă de gât pe Beckham la ultimul derby

După un început de sezon modest, AC Milan a câştigat opt din ultimele nouă meciuri şi s-a apropiat la şase puncte de liderul Inter, „diavolii" având de disputat şi restanţa cu Fiorentina lui Adi Mutu. „Câştigăm derbyul şi luăm titlul!", a spus chiar Ronaldinho. În schimb, nerazzurii trăiesc din rezerva adunată în prima parte a campionatului, inclusiv din acel 4-0 cu care şi-au umilit rivalii locali în meciul tur.Avantaj: AC Milan Antrenorii

Antrenorii

Zâmbetul lui Leonardo contra măştilor diverse afişate de Mourinho. Brazilianul s-a metamorfozat din „răţuşca cea urâtă" în omul-miracol, iar italienii se întreabă dacă Leonardo va fi primul tehnician care câştigă titlul în Italia la debutul pe banca tehnică. Rămâne de văzut cum va reacţiona antrenorul lui AC Milan în momentele dificile. Momente în care „străluceşte" Jose Mourinho, portughezul fiind recunoscut pentru curajul în alegerile tehnice şi pentru motivaţia pe care o transmite vestiarului în partidele-cheie.Avantaj: Inter Jocul echipei

Jocul echipei

AC Milan şi-a regăsit entuziasmul şi echilibrul între compartimente prin revenirea lui Beckham, folosit de Leonardo pe un post mai puţin obişnuit pentru internaţionalul englez, cel de extremă dreapta într-un sistem 4-3-3. Apoi, la mijloc, forma excelentă traversată de Ambrosini îi permite „regizorului" Pirlo să se ocupe exclusiv de faza ofensivă. Iar despre magia lui Ronaldinho vorbesc de la sine ultimele reuşite ale brazilianului. De partea cealaltă, Interul se afişează într-o echipă mult mai cerebrală, bazată pe experienţa axului central sud-american: Lucio - Samuel în defensivă, Zanetti - Cambiasso la mijlocul terenului şi Milito ca vârf de lance.Avantaj: AC Milan

Absenţele din lot

Chiar şi fără Eto'o, detaşat la Cupa Africii, forţa de atac a lui Inter este impresionantă. Diego Milito marchează dintr-o jumătate de ocazie, Sneijder este capabil de execuţii fantastice, iar Balotelli şi Pandev au golul în sânge. Din această cauză, problemele medicale din apărarea „diavolilor" (Nesta incert, Zambrotta, Oddo şi Onyewu indisponibili) s-ar putea să conteze mai mult în economia partidei decât necazurile lui Jose Mourinho: lipsa unui fundaş stânga de calitate în absenţa lui Chivu şi starea fizică precară a sârbului Stankovici, om de bază la capitolul creaţie. Avantaj: Inter

Recorduri

Cele mai multe goluri într-un meci - 11
Inter - AC Milan 6-5 noiembrie 1949
Cea mai categorică victorie pentru AC Milan
Inter - AC Milan 0-6 mai 2001
Cea mai categorică victorie pentru Inter
AC Milan - Inter 0-5 februarie 1910

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite