Premieră: Cum s-au construit Arena Naţională şi alte 11 arene de fotbal pentru Euro 2020

Premieră: Cum s-au construit Arena Naţională şi alte 11 arene de fotbal pentru Euro 2020

Arena Naţională din Bucureşti va găzdui 4 meciuri din cadrul Euro 2020, în vara anului viitor

Megastadion: Turul Europei se lansează marţi, 6 octombrie, la ora 22.00, la National Geographic. Avem calendarul complet al episoadelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Arena Naţională din Bucureşti şi stadionul Ferenc Puskás din Budapesta deschid o nouă serie documentară la National Geographic prilejuită de evenimentul fotbalistic al anului viitor, Cupa UEFA EURO2020. Serialul Megastadion: Turul Europei are premiera pe 6 octombrie, de la ora 22, cu episoade noi în fiecare marţi, şi prezintă 12 dintre stadioanele care vor fi gazde ale meciurilor din campionatul UEFA. Amânat pentru 2021, campionatul sărbătoreşte 60 de ani de la prima ediţie, motiv pentru care, în pofida tradiţiei, în locul unei singure ţări gazdă, meciurile vor avea loc în toate colţurile Europei. 8 capitale şi 12 stadioane legendare, considerate adevărate minuni inginereşti, se relevă suporterilor înfocaţi ai fotbalului, pasionaţilor de megastructuri, arhitectură şi inovaţii tehnologice. Telespectatorii vor avea acces la planurile de refacere, prezentate de managerii stadioanelor, arhitecţii, constructorii şi foştii jucători. În plus, vor afla provocările reconstruirii fiecărei arene şi vor pătrunde în zonele interzise publicului: loje VIP, vestiare, pe teren. 
 
De pe Arena Naţională, pe Wembley, trecând prin stadioanele din Roma şi Bilbao, continuând cu cele din Amsterdam şi Copenhaga până în Sankt Petersburg şi Baku, fanii fotbalului şi ai genului documentar vor călători în toată Europa pentru a descoperi istoria, secretele şi provocările reconstruirii megastadioanelor. 
 
 
Arena Naţională şi Ferenc Puskás (Budapesta), 6 octombrie
 
Construită în 1953 şi gândită a fi un stadion deschis, Arena Naţională a trecut printr-o serie de modernizări care au făcut posibilă transformarea ei într-un stadion olimpic, gata să primească până la 60.000 de spectatori la evenimente diverse, în orice fel de condiţii meteo. Acoperişul retractabil modern, realizat dintr-o membrană impermeabilă, creează un tot inedit cu arena de inspiraţie antică, romană, care dispune de protecţie la cutremure. Construit în 1952 şi demolat în 2017, stadionul Ferenc Puskás din Budapesta (foto sus) a fost refăcut pentru campionatul UEFA. Arena poartă numele unuia dintre jucătorii din anii de glorie ai naţionalei maghiare. 
 
 
Wembley (Londra) şi Allianz Arena (Munchen), 13 octombrie
 
Stadionul Wembley (foto sus) va găzdui două semifinale şi o finală. Construit în 1923 pentru Expoziţia Imperiului Britanic, Wembley a devenit loc de pelerinaj pentru suporterii britanici care au întâmpinat cu ostiliate decizia autorităţilor de a demola vechiul stadion în 2003. Înţelegerea le-a fost însă răsplătită – Wembley este cel mai mare stadion cu locuri acoperite din lume şi al doilea cel mai mare stadion din Europa. Munchen are fotbalul în ADN cu un club emerit ca Bayern, câştigător tradiţional de cupe. Allianz Arena reflectă toată această energia a suporterilor adevăraţi cu o faţada iluminată, construită dintr-un material de ultimă generaţie, şi care se colorează în alb la meciuri internaţionale, în roşu la meciurile Bayern Munchen şi în albastru când un alt club local, TSV 1860, intră pe teren.
 
 
Krestovski (Sankt Petersburg) şi Stadionul Olimpic din Baku, 20 octombrie
 
„Naveta spaţială”, aşa cum a fost supranumit stadionul Krestovsky din Sankt Petersburg (foto sus), mai nou cunoscut şi drept Gazprom Arena, este unul dintre cele mai nordice megastadioane din lume, având de înfruntat 7 luni pe an de ploi, ninsori şi temperaturi scăzute. 
 
Pentru a întruni cerinţele autorităţilor internaţionale de fotbal, structura a trebuit să permită pătrunderea luminii naturale pe stadion pentru a păstra calitatea gazonului şi să asigure confort spectatorilor chiar şi atunci când temperaturile sunt mult sub îngheţ. Construit pe terenul unei foste platforme petroliere, într-o zonă cu risc seismic şi condiţii climatice dificile, Stadionul Olimpic din Baku se remarcă printr-un timp  de execuţie a lucrărilor de doar 24 de luni, pentru a fi gata cu ocazia Jocurilor Europene din 2015. 
 
 
San Memés (Bilbao) şi Stadionul Olimpic din Roma, 27 octombrie
 
Ridicată în acelaşi loc cu vechiul stadion San Memés, arena din Bilbao (foto sus) se colorează în alb şi roşu în serile cu meciuri, beneficiind de aceeaşi tehnologie de construcţie a faţadei ca stadionul din Munchen. În plus, are un ecran gigantic şi o dispunere a gradenelor care creează impresia că spectatorii domină jucătorii, oricând putând să intre pe teren. Gazdă a derbiurilor de neratat Roma-Lazio, Stadio Olimpico a devenit legendar din prima zi. Trecut printr-o serie de renovări majore între 1987 şi 1989 pentru a putea găzdui finala Cupei Mondiale din 1990, stadionul Olimpic din Roma a păstrat totuşi din construcţia orginală tribuna Tevere. Dintre toate îmbunătăţirile aduse, reconstrucţia acoperişului este cea mai importantă. 
 
Aviva (Dublin) şi Hampdem Park (Glasgow), 3 noiembrie
 
Arenă de fotbal în capitala rugby-ului, acesta este stadionul Aviva din Dublin, reconstruit pentru a asigura o capacitate dublă, dar fără a depăşi nici măcar cu un metru pătrat suprafaţa vechiului stadion. O altă provocare a fost izolarea fonică a construcţiei pentru a proteja zona rezidenţială învecinată de vuietul mulţimilor dezlănţuite de suporteri. Inaugurat în 1903, Hampdem Park din Glasgow a fost până în 1950 cel mai mare stadion din lume. Un alt record din palmares este audienţa de 148.415 spectatori la meciul de fotbal dintre Scoţia şi Anglia. Deşi în urma numeroaselor renovări şi-a redus capacitatea la 52,000 de locuri, stadionul scoţian a câştigat confort şi securitate. 
 
 
Johan Cruyff (Amsterdam) şi Parken (Copenhaga), 10 noiembrie
 
Inaugurată în 1996, Amsterdam Arena (foto sus), redenumită după legendarul Johan Cruyff, a intrat în renovare în 2017 pentru extinderea stadionului cu 2800mp în pregătirea pentru Euro 2020. Deşi considerabilă, extinderea nu a venit cu o creştere a capacităţii stadionului, ci a confortului şi a calităţii serviciilor oferite spectatorilor, mai ales datorită tehnologiilor şi materialelor de ultimă generaţie folosite. În 1990 stadionul Ballpark a fost reconstruit şi extins pentru a putea găzdui 42.000 de oameni la evenimente sportive şi concerte. Redenumit Parken, stadionul nu a păstrat decât o mică parte din construcţia originală, însă a reuşit să se armonizeze cu oraşul integrând spaţii de birouri cu vedere la teren. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările