FOTO VIDEO Actuala generaţie îşi alege locul în istorie. Retrospectiva participării României în preliminariile pentru CM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
romania

Băieţii lui Piţurcă pot intra în rândul celor care au participat la Mondiale sau pot îngroşa rândurile generaţiilor care au ratat acest obiectiv.

Brazilia 2014 va fi cel de-al 20-lea turneu final de Campionat Mondial. România a participat până acum la ediţiile din 1930, 1934, 1938, 1970, 1990, 1994 şi 1998, ratând prezenţa la celelalte serbări ale fotbalului mondial. Actuala generaţie, un mixt între cea care a participat la eşecurile din 2006 şi 2010 şi cea care va mai avea şansa de a juca pentru CM 2018 şi poate chiar CM 2022, are posibilitatea de a intra în istorie. Scorul din tur, 1-3 la Atena, nu e nici pe departe atât de tranşant pe cât cred pesimiştii. Totul depinde azi doar de jucători şi de Piţurcă să-şi aleagă locul în istorie. O istorie care s-a scris aşa:
1930 România a participat la primul Campionat Mondial, cel din Uruguay, în calitate de invitată, deoarece pe vremea aceea nu existau calificări.
1934 România s-a calificat la turneul final din Italia, terminând pe locul doi într-o grupă cu Elveţia şi Iugoslavia
1938 România trebuia să joace un baraj cu naţionala Egiptului, care a renunţat la ideea de a mai participa la turneul final şi astfel tricolorii au ajuns la CM din Franţa
1950 România n-a participat la preliminariile pentru CM din Brazilia
1954 România nu s-a calificat la turneul final din Elveţia, terminând pe locul doi într-o grupă cu Cehoslovacia (calificată) şi Bulgaria.
1958 România a terminat pe locul doi în grupă, după Iugoslavia dar înaintea Greciei şi nu s-a calificat la turneul final din Suedia.
1962 România n-a participat la preliminariile CM din Chile, unde căzuse în grupă cu Italia şi Israel, după o decizie a PCR, care vrut să pedepsească echipa naţională pentru necalificarea la JO din 1960.
1966 România a încheiat pe locul 3 grupa de calificare, după Portugalia şi Cehoslovacia, şi înaintea Turciei, dar a ratat calificarea la CM din Anglia.
1970 România a câştigat grupa de calificare la turneul final din Mexic, luând faţa  Greciei, Elveţiei şi Portugaliei.


 

romania1970

1974 România n-a prins turneul final din RFG, terminând pe locul doi într-o grupă cu RDG (calificată), Finlanda şi Albania.
1978 România a ratat din nou calificarea la CM din Argentina, în dauna Spaniei, care a câştigat grupa din care a mai făcut parte Iugoslavia
1982 România nu s-a calificat la turneul final din Spania, terminând pe locul trei în grupă, după Ungaria şi Anglia, dar înaintea Elveţiei şi Norvegiei.

1986 România a ratat a 4-a calificare consecutivă, încheind grupa pe locul trei, după Anglia şi Irlanda de Nord, care au mers în Mexic, şi înaintea Finlandei şi Turciei.
1990 România a mers din nou la un turneu final, găzduit de Italia, după 20 de ani, câştigând grupa cu Danemarca, Bulgaria şi Grecia.

italia90

1994 România s-a calificat la turneul final din SUA, adjudecându-şi grupa cu Belgia, Ţara Galilor, Cehoslovacia, Feroe şi Cipru.


 

romania1994

1998 România a obţinut cea mai lejeră calificare la un turneu final, cel din Franţa, câştigând neînvinsă grupa cu Irlanda, Lituania, Macedonia, Islanda şi Liechenstein, cu un avans de zece puncte faţă de a doua clasată.


 

romania1994

2002 România a terminat grupa după Italia, dar înaintea Ungariei, Georgiei şi Lituaniei şi a mers la baraj, unde a pierdut calificarea la turneul final din Japonia şi Coreea de Sud, în faţa Sloveniei.

2006 România a ratat calificarea, la CM din Germania, încheind pe locul trei în grupă, după Olanda şi Cehia, şi înaintea Finlandei, Macedoniei, Andorrei şi Armeniei.
2010 România nu s-a calificat la turneul final din Africa de Sud, terminând pe locul cinci în grupă, după Serbia, Franţa, Austria şi Lituania şi înaintea insulelor Feroe. A fost cea mai slabă camapnaie de calificare a echipei naţionale.

Mari jucători români care n-au prins niciun Mondial
Ozon, Petschowski, Gh. Constantin, Iordănescu, Dudu Georgescu, Boloni, Balaci, Crişan, Ştefănescu, Ungureanu, Iorgulescu, Iovan, Sameş, Marcel Răducanu, Mutu, Chivu, Contra, Rădoi
Antrenori care n-au ajuns la Mondiale
Mircea Lucescu, Ştefan Kovacs, Valentin Stănescu, Cornel Dinu, Gheorghe Popescu, Ilie Oană

Prezenţe la Mondiale
3 – Hagi, Gh. Popescu, Ilie Dumitrescu, Stelea, Burger, N. Kovacs
2- Lupescu, Lăcătuş, D. Munteanu, Gâlcă, V. Moldovan, Selymes, Prunea, Răducioiu, Baratky, Vogl, Bodola, Dobay, Sfera

Antrenori români la Mondiale

3- Constantin Rădulescu

 2- Anghel Iordănescu

1-Emeric Ienei, Angelo Niculescu

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite