Povestea tragică a nigerianului Henry: a murit cu gândul la Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Henry Chinonso Ihelewere (21 de ani) a ratat două transferuri în iarnă: la Pandurii şi la Dinamo. Nigerianul avea promisiuni că va ajunge în primul eşalon la finalul acestui tur. Citeşte cum s-a stins un african, care venise în România la doar 16 ani, în căutarea unui viitor mai bun, dar care şi-a găsit sfârşitul pe un teren de fotbal, la Baloteşti. 

Un amestec între prostie crasă şi ghinion a provocat o nouă tragedie în fotbalul românesc. Într-o perioadă în care sunt anunţate coduri de toate culorile din cauza căldurii sufocante, CS Baloteşti şi Delta Tulcea au jucat un amical, ieri, la ora prânzului, când temperaturile erau de peste 40 de grade Celsius!

Cu cinci minute înainte de finalul meciului, atacantul Deltei Tulcea, Henry Chinonso Ihelewere (21 de ani), a căzut din senin. Nigerianul fusese introdus pe teren cu zece minute mai devreme!

„Primul care a ajuns lângă Henry a fost asistentul clubului Delta Tulcea. I-a ţinut limba cu fanionul, altfel îşi înghiţea limba", a povestit un oficial al celor de la CS Baloteşti. „E posibil ca fotbalistul să fi avut o malformaţie a inimii. Pacientul a fost găsit în stop cardiorespirator şi s-au făcut manevre de resuscitare, de la ora 12.05 până la ora 13.12, atunci când a fost declarat decesul. Echipajul de prim ajutor a ajuns la trei-patru minute de la apel", a declarat Ioana Tănase, medic de pe echipajul SMURD.

Henry a fost unul dintre cei patru africani pe care clubul Farul i-a adus în România în 2007. Alături de el, la Constanţa au mai sosit Kehinde Fatai, Uchinna „Uche" Okoro şi Mansur Abdurarazak. Ion Marin, la vremea respectivă antrenor la Farul, a devenit tutore pentru cei patru întrucât toţi erau minori.

Avea sau n-avea viză medicală?

„Nu din cauza căldurii a murit copilul ăsta. Era obişnuit cu căldura, fiindcă a venit din Nigeria. De vină e superficialitatea controalelor medicale. Nu mai avem medici sportivi de valoare în ţară. Apoi, în liga a doua, vizele medicale se eliberează pe principiul: «lasă că merge şi aşa»", ne-a declarat Ion Marin, acum la Al-Kuweit.

După tragedia de ieri, au apărut două variante despre situaţia medicală a nigerianului. „A făcut ultimele teste în iarnă. Chiar eu i-am dat viza medicală şi nu avea nicio problemă. Acum, în vară nu a făcut nicio vizită medicală şi nu avea viză", a declarat pentru ProSport, Nicolae Stoica, specialist în medicină sportivă din Tulcea.

Preşedintele clubului Delta Tulcea a susţinut însă altceva. „Ultimele lui analize au fost făcute la 27 iulie, anul curent. Henry nu a avut nicio problemă la inimă, ultimul EKG făcut i-a ieşit OK", a declarat Haralambie Meregiu.

Au cerut 300.000 de euro pe el

Henry a ratat în iarnă un transfer la Pandurii, iar apoi a fost dorit şi în „Ştefan cel Mare". „Ca fotbalist, era peste Fatai. Numai că Fatai a avut norocul să ajungă la Astra, în Liga I. Henry, în schimb, a ajuns în «B», la Tulcea, iar cei de acolo au dorit să se îmbogăţească pe seama lui. Au cerut 300.000 de euro ca să-i dea drumul. Păi, eu am tot încercat să-l iau la Dinamo II, dar n-am putut", a declarat Ion Marin pentru „Adevărul".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite